Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Privatizacija u Srbiji: Nema odlaganja
Privatizacija društvenih firmi u Srbiji mora biti završena u zakonski definisanim rokovima, nema odlaganja.

"Krajnji rezultat tog procesa biće pozitivan uticaj na rast privrednih aktivnosti u našoj zemlji, izjavio je sinoć državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Od 526 preostalih društvenih preduzeća, već su raspisani javni pozivi za 37 preduzeća koja treba da nađu nove vlasnike do 31. oktobra, 17 preduzeća će imati rok da nađu nove vlasnike u narednih godinu dana, jer su zakonom izuzeti od prinudne naplarte poverilaca, a ostala preduzeća biće privatizovana do kraja 2015. godine, naveo je Stevanović za RTS.

"Odlaganja privatizacije neće biti", poručio je Stevanović i dodao da ne mogu više da posluju preduzeća koja će generisati gubitke i tražiti subencije od države da ih pokriju.

Radnici koji budu ostali bez posla u privatizaciji biće zaposleni kroz otvaranje novih radnih mesta uz pomoć novih investicija i prekvalifikacije, rekao je Stevanović i ocenio da će sve to zajedno pozitivnio uticati na rast privrednih aktivnosti u Srbiji.

"Privartizacija u Srbiji završava se ne onako kako bi ova vlada želela, već onako kako je prinuđena", naglasio je Stevanović, naponminjući da prethodni režim taj proces nije završio kako je trebalo i danas govorimo o posledicama tog neuspeha.

Kada je reč o PKB Korporaciji, koja je na spisku 17 firmi koja su izuzeta od privatizacije i biće zaštićena od poverilaca u narednih godinu dana, , Stevanović je rekao da ukoliko se za to preduzeće ne nađe kupac u privatizaciji, moguće je da će se tražiti alternativno rešenje, jer se radi o veoma atraktivnoj firmi.

Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da je većina od pomenutih 526 društvenih, neprivatizovanih, preduzeća u veoma lošoj situaciji, tako da je ova vlast preuzela da obavi "eutanaziju nad nečim što je odavno umrlo".

Ta preduzeća imaju dugove. ne, samo prema državi, već i prema radnicima, dobavljačima i bankama, rekao je Savić i dodao da nije realno očekivati da makar mali broj njih preživi nastavljajući da posluje po ustaljenoj praksi i da se ne prilagođava tržišnim tokovima.

Savić smatra da nije realno očekivati da sva ponuđena preduzeća budu uspešno privatizovana, jer država mora da poštuje Zakon o privatizaciji koji je sama donela.

Kada je reč o 17 preduzeća koja su izuzeta od stečaja u narednih godinu dana, Savić je ocenio da, recimo, PKB Korporacija ima veliki proizvodni i tržišni potencijal, iako su najbolji njeni delovi već privatizovani, tako da ga ne bi trebalo privatizovati.

Predsednik Samostalnog sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Duško Vuković izrazio je bojazan da će zbog velikog broja ljudi, koji će ostati bez posla nakon privatizacije preostalih društvenih preduzeća, doći do eksplozije socijalnog nezadovoljstva.

Vuković je ocenio da sindikati nisu kočničari privatizacije i poručio da privatizacija kako se do sada sprovodila nije donela ništa dobro radnicima, čija su prava ugrožena i oni se nalaze u teškoj situaciji.


Serbia good place to invest, Ikea gets building permit
Swedish furniture retailer Ikea received a building permit on Wednesday for the construction of its first store in Serbia.

The permit was presented by Serbian Deputy Prime Minister and Minister of Construction, Transport and Infrastructure Zorana Mihajlovic to Regional Property and Expansion Manager at Ikea South East Europe Vladislav Lalic, in the presence of Belgrade Mayor Sinisa Mali.

After many years, a construction permit was given to a company that will employ some 300 people, said Mihajlovic, adding that Ikea is known to boost GDP wherever it operates.

"Serbia is a good place to invest and it will be even better in the future,“ Mihajlovic stressed.

Ikea plans to open more stores in Serbia, depending on the success of the first store in Belgrade, said Lalic.

Belgrade Mayor Sinisa Mali said that Ikea's investment is worth around EUR 70 million, and that the construction is expected to be completed in the course of 2016.


Srbija dobro mesto za ulaganje, Ikea dobila dozvolu
Kompanija Ikea dobila je danas građevinsku dozvolu za izgradnju prve robne kuće u Srbiji, kod Bubanj potoka, koju je uručila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, i tom prilikom poručila da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

Mihajlović je dozvolu uručila direktoru za nekretnike i razvoj kompanije Ikea za Jugoisočnu Evropu Vladislavu Laliću, u prisustvu gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Građevinska dozvola je posle dugo godina data jednoj kompaniji koja će zaposliti 300 ljudi, rekla je Mihajlović i dodala da gde god se Ikea pojavila uticala je na rast BDP-a zemlje.

"Srbija je dobro mesto za ulaganje i ubuduće biće još bolje mesto za ulaganje", istakla je Mihajlovićeva.

Protokol sa Ikeom se sprovodi onako kako je planirano, zajedno sa Gradom Beogradom, rekla je Mihajlović i dodala da je projektom predviđeno izmeštanje naplatne rampe kod Bubanj potoka koja treba da bude izmeštena u septembru naredne godine, zbog izgradnje obilaznice oko Beograda.

Lalić je rekao da je dozvola izdata u rekordnom roku od svega dva dana za objekat koji će se graditi kod Bubanj potoka.

Sada predstoje priprema terena i izmeštanje naplatne rampe kod Bubanj potoka, a putna i vodovodna infrastruktura je planovima regulisana, rekao je Lalić i dodao da će pripremni radovi poceti za nekoliko nedelja.

Ikea ima planove da otvori još robnih kuća u Srbiji, ali će to zavisiti od uspešnosti prvog objekta u Beogradu, kazao je Lalić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je investicija Ikea iznosi oko 70 miliona evra, koja će zaposliti najmanje 300 radnika i dodao da se već sledeće godine očekuje završetak tog objekta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta