Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD prodaje udeo u Privrednoj banci Zagreb
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o prodaji svog udela u Privrednoj banci Zagreb, jedne od vodećih u Hrvatskoj i članici grupe Inteza Sanpaolo.

Očekuje se da će EBRD prodati 3.981.990 deonica, to jest kompletni svoj udeo u Privrednoj banci Zagreb.

Transakcija će biti obavljena 16. juna 2015. godine.

Inteze Sanpaolo poseduje 76,6 odsto Privredne banke Zagreb, a EBRD je 2002. godine kupila 20,8 odsto te banke, u drugom krugu njene privatizacije.

EBRD je tada zajedno sa Intezom Sanpaolo pomagala u punoj privatizaciji Privredne banke Zagreb, uključujući njeno restruktuiranje i unapređenje korporativnog upravljanja, navodi se u saopštenju.

Pre 10 godina, EBRD je uložila dodatnih 53 miliona evra u Privrednu banku Zagreb, čime je vrednost svojih investicija u tu finansijsku instituciju povećala na 167 miliona evra. Tada je i njen udeo porastao na oko 20,9 odsto.

Jedan od direktora EBRD, Nik Tesimen (Nick Tesseyman), objasnio je u saopštenju da je odluka banke o prodaji svog udela u Privrednoj banci Zagreb posledica "njenog uspešnog razvoja kao dela grupe Inteza Sanpaolo".

"Zadovoljni smo rezultatima koje je banka postigla. Ostajemo njen privržen partner i ostajemo spremni da je finansiramo i pružimo joj druge usluge", saopštio je Tesimen. EBRD navodi da je od početka svog prisustva u Hrvatskoj, 1991. godine, uložila više od 3,1 milijarde evra u više od 170 tamošnjih projekata iz svih privrednih sektora.

Naročito je prisutna u infrastrukturi, korporativnim i finansijskim institucijama, kao i energetskom sektoru.


Kineski privrednici vide u Srbiji potencijal za investiranje
Kineski investitori nisu među prvih 10 po ulaganjima u Srbiju, ali potencijali za kineske investicije postoje kao i zainteresovanost njihovih privrednika, jer smatraju da Srbija ima povoljne uslove za investiranje.

To su danas istakli učesnici sastanka srpske i kineske privredne delegacije u Privrednoj komori Srbije.

Prema rečima savetnika predsednika PKS Veljka Jovanovića jedan od prioriteta srpske vlade je privlačenje investicija, a investitorima iz Kine pre svega bi mogli biti zainimljivi infrastrukturni projekti iz oblasti energetike, komunalne delatnosti, zdravstva...

On je naglasio da bi investitorima iz Kine mogla da budu interesantna i preduzeća koja će do kraja godine biti predmet privatizacije, kao i ulaganja u nova preduzeća i nove proizvodne pogone.

Bilateralna saradnja dve zemlje je sve intenzivnija, rekao je Jovanović i podsetio da su već urađeni neki zajednički projekti poput mosta Zemun - Borča i rekonstrukcije Kostolca.

On je naglasio da rekao da veruje da će i u budućim poslovima sa kineskim privrednicima domaće kompanije u velikom broju biti uključene.

Predsednica Upravnog odbora Ihaj grupe, Linda Vang istakla je da je delegacija od oko 30 kineskih privrednika koji posluju u inostranstvu ovih dana u poseti Srbiji, naglasivši da je cilj te posete da se upoznaju sa investicionom sredinom u našoj zemlji ali i da vide koje su to oblasti gde bi kineski privrednici mogli da nađu zajednički jezik sa srpskim kolegama.

Ona je istakla da su vrlo zadovoljni jučerašnjim sastankom sa predstavnicima Vlade Srbije, i da su kineski privrednici mišljenja da u Srbija ima povoljne uslove za investiranje.

Posebno su zadovoljni podsticajima i pogodnostima koje strani investitori mogu da očekuju u Srbiji, rekla je Vang i dodala da je juče razgovarano i o olakšicama za kineske turiste.

"Privlačno nam deluju pogodnosti za investitore. U našoj edelegacije je više od 30 privrednika, većina je prvi put ovde i uvideli su da vaša vlada daje punu podršku i podsticaje investitorima", naglasila je ona.

Prema njenim rečima u svetu posluje oko 60 miliona kineskih poslovnih ljudi i to je jedna od najvećih dijaspora u insotranstvu.

Predsednik Privredne komore Beograda i potpredsednik PKS Milivoje Miletić istakao je da je današnji susret srpskih i kineskih privrednika prilika da se razgovara o konkretnim projektima.

On je podsetio, da je predsednik PKS Marko Čadež preložio kineskim privrednicima da se oformi Radna grupa i baza podataka koja će omogućiti uvid u zajedničke interese prvirednika dve zemlje.

Miletić je ocenio da postoje veliki potencijali za privrednu saradnju sa Kinom, istakavši da Kina ima razvijenu poslovnu dijasporu u svetu i tehnologije na visokom nivou.

U drugom delu dana predviđeni su direktni razgovori između srpskih i kineskih privrednika u PKS.


Referentna kamatna stopa smanjena na nivo od 6 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 6 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da se inflacija kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, kao i da se u drugoj polovini godine očekuje njen povratak u granice cilja. Tome će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, doprineti uticaj regulisanih cena i cena naftnih derivata, koje su u prethodnom periodu imale privremeno dezinflatorno dejstvo.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu da na srednji rok preovlađuju dezinflatorni pritisci po osnovu agregatne tražnje i cena u međunarodnom okruženju i na svetskim tržištima primarnih proizvoda. Dezinflatorni pritisci su dodatno pojačani po osnovu restriktivnije fiskalne politike, ali i efekata kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, što, uz očekivanu prvu uspešnu reviziju programa s Međunarodnim monetarnim fondom, pozitivno utiče na premiju rizika zemlje i percepciju investitora prema ulaganjima u Srbiju. Uz nizak deficit tekućeg računa, to ima pozitivan uticaj na stabilnost kursa i kretanja na deviznom tržištu, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor ocenjuje da će nastavak ublažavanja monetarne politike pozitivno delovati na kreditnu aktivnost i očekuje adekvatnu reakciju banaka kroz smanjenje kamatnih stopa na kredite, posebno na njihove dinarske plasmane, kako bi se podržao rast ekonomske aktivnosti u narednom periodu.

Iako su kretanja u međunarodnom okruženju povoljnija, pre svega sa stanovišta povećane globalne likvidnosti, još su prisutne neizvesnosti koje zahtevaju oprezno vođenje monetarne politike, upozorio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. jula.


Key Policy Rate Trimmed to 6 Percent
At its meeting today, the NBS Executive Board decided to trim the key policy rate by half a percentage point, to 6 percent.

The Executive Board stated that inflation is moving below the lower bound of the target tolerance band and that it is expected to return within the band in the second half of the year supported by past monetary policy measures and the impact of administered and petroleum product prices which had a temporary disinflationary effect in the prior period.

In deciding to cut the key policy rate, the Executive Board was guided by an assessment that strong disinflationary pressures will emanate from aggregate demand, prices in the international environment and global market of primary commodities in the medium run. These disinflationary pressures will be underpinned by tighter fiscal policy at home and the effects of the ECB’s quantitative easing which, together with the expected successful completion of the first review under the arrangement with the IMF, should have a positive effect on the country’s risk premium and investors’ perception of Serbia as an investment destination. Coupled with a low current account deficit, this will have a positive impact on exchange rate stability and movements in the foreign exchange market, assessed the Executive Board.

The Executive Board assesses that continued monetary easing will have a positive effect on lending activity and expects an adequate reaction of banks through a decrease in lending rates, particularly on dinar lending, in order to support economic growth in the period ahead.

Although movements in the international environment are more favourable, due mostly to increased global liquidity, uncertainties remain which warrant a cautious monetary policy stance, the Executive Board advised.

The next rate-setting meeting of the Executive Board will be held on 9 July 2015.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta