Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Devizne rezerve porasle u maju
Devizne rezerve Narodne banke Srbije bile su na kraju maja 10,55 milijardi evra, za 11,6 miliona veće nego na kraju prethodnog meseca, objavila je danas centralna banka.Kako se navodi u saopštenju, tim rezervama se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 317 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Ističe se da su veći devizni prilivi u maju ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 92,7 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 55,3 miliona evra i po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 48,8 miliona evra.

Prema NBS, veći odlivi su bili po osnovu izmirivanja obaveza Republike Srbije za staru devizne štednje u iznosu od 101,3 miliona evra, isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 94,2 miliona evra i duga stranim kreditorima od 40,1 milion evra.

Neto devizne rezerve Srbije su na kraju maja iznosile su 8,39 milijardi evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

U maju je dinar, kako je saopštila NBS, nominalno oslabio prema evru za 0,3 odsto, a centralna banka nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu. Realizovana trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju je iznosila je 602,5 miliona evra i bila je za 26,2 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,7 milijardi evra.


Aerodrom "Nikola Tesla" povećao broj putnika devet odsto
erodrom Nikola Tesla u Beogradu je u prvih pet meseci 2015. prevezao 1,68 miliona putnika, što je devet odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Beogradski aerodrom je imao 22.648 letova u prvih pet meseci ili za četiri odsto više nego lane, objavljeno je na sajtu aerodroma.

U maju je prevezen 406.121 putnik, što je rast od šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je reč o letovima, u maju je aerodrom realizovao 5.016 letova ili za jedan odsto više nego u maju 2014.

Rast je ostvaren i u segmentu prevoza robe. Beogradski aerodrom je u prvih pet meseci 2015. prevezao 4,6 miliona kilograma robe, što je 20 odsto više nego prošle godine.

U maju ove godine je prevezeno 1,2 miliona tona robe, što je rast od 26 odsto u odnosu prošlogodišnji maj.

Aerodrom je povećao i broj kilograma prevezene pošte i to 51 odsto u prvih pet meseci, a u maju 58 odsto u odnosu na isti period 2014.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta