Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS isplaćuje dividendu 46,85 dinara bruto po akciji
Akcionari Naftne industrije Srbije (NIS) dobiće dividende za 2014. godinu u iznosu od 46,85 dinara bruto po akciji, a za te namene NIS je ukupno izdvojio 7.639.380.000 dinara, saopšteno je iz te kompanije.

Skupština akcionara NIS-a odobrila je isplatu dividendi u iznosu od 25 odsto neto dobiti za prošlu godinu a pravo na dividendu imaju svi akcionari Društva koji su upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na dan 13. juna 2015. godine, kada je održana VII redovna sednice Skupštine akcionara.

Na toj sednici doneta je i odluka o raspodeli dobiti NIS-a za 2014. godinu i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti Društva i imenovani su članovi Odbora direktora Društva.

Na predlog većinskog akcionara, OAD Gaspromnjefta imenovani su: Vadim Jakovljev, zamenik predsednika Izvršnog odbora Gaspromnjefta, koji je i prvi zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta, zatim Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, koji je i član Izvršnog odbora Gaspromnjefta i zamenik generalnog direktora za upravljanje inostranim aktivama Gaspromnjefta.

Za članove Odbora direktora Društva NIS imenovan je i Aleksandar Bobkov, savetnik generalnog direktora Gaspromnjefta, Aleksej Jankevič, član Izvršnog odbor Gaspromnjefta, a ujedno i zamenik generalnog direktora za ekonomiku i finansije te kompanije, kao i Aleksandar Krilov, direktor Direkcije za regionalnu prodaju Gaspromnjefta, i Anatolij Černer, zamenik predsednika Izvršnog odbora Gaspromnjefta, koji je i zamenik generalnog direktora za logistiku, preradu i promet tog preduzeća.

Za članove Odbora direktora na predlog Republike Srbije su imenovani: Nikola Martinović, Goran Knežević, Danica Drašković.

Za nezavisne članove Odbora direktora imenovani su Volfgang Rutenštorfer i Stanislav Šekšnja.

Skupština akcionara je imenovala Nenada Mijailovića za predsednika Odbora Skupštine akcionara za nadzor nad poslovanjem i postupkom izveštavanja akcionara Društva, dok su za članove tog Odbora imenovani Zoran Grujičić i Aleksej Urusov.

Osim toga, Skupština akcionara NIS-a je usvojila Finansijske izveštaje za 2014. godinu, Konsolidovane finansijske izveštaje za 2014. godinu i Izveštaje o izvršenoj reviziji Finansijskih izveštaja i Konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2014. godinu.

Za revizora Finansijskih izveštaja i Konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2015. godinu izabran je Prajsvoterhaus Kupers (PricewaterhouseCoopers) Beograd.


Svetska banka odobrila program za Srbiju
Odbor izvršnih direktora grupacije Svetske banke odobrio je program podrške Srbiji od 2015. do 2019. godine vredan 2,1 milijardu dolara, saopštila je danas ta banka.

Kako se navodi u saopštenju, programom za Srbiju se predlaže davanje zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 1,6 milijardi dolara i finansiranje Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u iznosu do 600 miliona dolara.

"U narednih pet godina ovim sredstvima Svetska banka želi da podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji i, kroz to, pridruživanje zemlje Evropskoj uniji (EU)", navodi se u saopštenju.

Odbor izvršnih direktora pozdravio je konstantan napredak Srbije u sprovođenju strukturnih reformi koje doprinose makroekonomskoj održivosti i stvaraju tržišnu privredu koja je konkurentna, navodi se i dodaje da postoji jaka posvećenost Vlade Srbije tim reformama, koje je odavno trebalo sprovesti.

"Srbija ima istorijsku priliku da ubrza reforme i svoj put ka prosperitetu i integraciji sa EU. Verujemo da će sadašnja posvećenost reformama pomoći vraćanju privrednog rasta, koji je ključ smanjenja siromaštva, jer od njega u Srbiji najveće koristi imaju siromašni", rekao je direktor Kancelarija Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

On je rekao i da posebnu pažnju treba posvetiti kreiranju šansi za zapošljavanje marginalizovanih grupa i nekvalifikovanih radnika, kako bi i oni od rasta mogli da imaju koristi.

Svetska banka će kroz program za Srbiju posebno podržati napore za unapređenje efikasnosti u upravljanju javnim finansijama, zatim za unapređenje mogućnosti državne administracije da sprovede reforme i pruža javne usluge, te na pronalaženju rešenja za više od 500 državnih i društvenih preduzeća i bolje poslovanje komunalnih i preduzeća za puteve.

"Stvaranje efikasnog javnog sektora koji pomaže privatne investicije i pruža dobre usluge i firmama i građanima jeste ključni uslov za privredni rast i bolji život građana u Srbiji", rekao je Verheijen.

Drugi prioritet je rast privatnog sektora i uključenje što većeg broja ljudi u rad privrede, navodi se saopštenju i dodaje da će u okviru toga Grupa Svetske banke podržati napore vlade da se popravi poslovna klima, da se napravi transparentan i efikasan sistem koji se odnosi na zemljište i nekretnine i da se izgrade kvalitetne infrastrukturne mreže, a IFC i Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA) će podržati razvoj privatnog sektora.

Svetska banka trenutno u Srbiji finansira osam projekata ukupne vrednosti 1,2 milijarde dolara, dok IFC ima portfolio vredan 417 miliona dolara za 25 projekata, a MIGA trenutno podržava sedam projekata u vrednosti od 860 miliona dolara.


Sutra raspisivanje javnog poziva za privatizaciju Studija B
Agencija za privatizaciju sutra će objaviti javni poziv za privatizaciju Studija B. Cilj je da privatizacija bude uspešna i da se održi kontinuitet delatnosti koju ova medijska kuća ima, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je istakao da je metod i model privatizacije prodaja kapitala po početnoj ceni koja predstavlja sto odsto od procenjene vrednosti kapitala, a da će prodajna cena biti rezultat javnog nadmetanja.Mali je podsetio da je Skupština grada usvojila model privatizacije u skladu sa predlogom i preporukom Ministarstva privrede i da je Zakon o javnom informisanju i medijima ispoštovan u potpunosti.- Grad Beograd je svojim primerom pokazao da je u koordinaciji sa svojim javnim preduzećem i ažurnim donošenjem odluka uspeo da u zakonom predviđenom roku stvori uslove za početak privatizacije. Naš je cilj uspešna privatizacija i održavanje kontinuiteta iste delatnosti, a ne vlasnička struktura. Lokalna samouprava mora da izađe iz medija i na tom putu Grad Beograd će poštovati svaki korak u ovom procesu. Ovo je jasna poruka da kroz vlasničku strukturu ne želimo da utičemo na uređivačku politiku medija - istakao je Siniša Mali i dodao da je Studio B zaštitni znak Beograda i da on mora ostati medij koji profesionalno, pravovremeno i objektivno izveštava sugrađane.Agencija za privatizaciju će, prilikom objave javnog poziva, propisati jasne kriterijume za privatizaciju, koji će biti u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, a koji nalažu da se obezbede svi uslovi kako bi se narednih pet godina održao kontinuitet delatnosti koju Studio B sada obavlja.


Skupština AD usvojila informacije o planu poslovanja
Skupština Akcionarskog društva Aerodroma "Nikola Tesla" usvojila je informacije o poslovnoj politici i planu poslovanja za 2015. godinu, a predsednik Skupštine Vladimir Dimitrijević rekao je da je zadovoljan postignutim rezultatima kompanije i rekordnom dobiti.

Kako je navedeno u saopštenju,Dimitrijević, kao predstavnik Republike Srbije, većinskog vlasnika AD, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima kompanije i rekordnom dobiti, što uz već postignute uštede i najavljene investicije predstavlja osnov za dalji razvoj te vazdušne luke.

On je podsetio i da je rešen status radnika kroz zasnivanje radnog odnosa na Aerodromu, a koji su više od decenije radili preko omladinskih zadruga.

"Komunikacija između organa upravljanja je na izuzetno visokom nivou, a sve odluke od značaja za Društvo dostupne su svima uključujući i male akcionare, čime su ispoštovani principi korporativnog upravljanja", rekao je Dimitrijević.

On je izrazio nadu da ćemo i ove godine povećati dobit kompanije i dostići "magičnu" brojku od pet miliona putnika koji će koristiti usluge Aerodroma "Nikola Tesla", što će biti i dokaz stvaranja pozitivnog privrednog ambijenta u Srbiji.

Predsednica Nadzornog odbora društva Vesna Stanković Jevđević čestitala je izuzetno uspešnu poslovnu godinu kompanije, kao i osvajanje brojnih prestižnih nagrada u domaćem i međunarodnom privrednom okruženju, koje je dobio beogradski Aerodrom.

"U ime Nadzornog odbora izražavam zadovoljstvo što su investicioni radovi finansirani iz sopstvenih sredstava", rekla je Stanković Jevđević.

Navodeći da se Nadzorni zajedno sa Izvršnim odborom aktivno uključio u razmatranje i analizu svih nepravilnosti na koje je ukazala DRI, koja je dala 18 preporuka, a koje se odnose na poslovanje u nekom prethodnom periodu, ona je istakla da je u skladu sa tim, u saradnji sa Izvršnim odborom, Nadzorni odbor inicirao izmene mnogih unutrašnjih opštih akata i donošenje novih akata koji su stvorili ambijent za kvalitetno i zakonito poslovanje.

"Nadam se da će sledeća poslovna godina biti još bolja iako je to veliki izazov s obzirom na to koliko je prethodna godina bila uspešna", rekla je Stanković Jevđević.

U saopštenju je istaknuto i da je v.d. generalnog direktora Saša Vlaisavljević predstavio Informaciju o poslovnoj politici i planovima poslovanja u 2015. godini, koja sadrži i pozitivne finansijske rezultate, statističke podatke i pokazatelje o rastu broja putnika, avio-operacija, prometa robe i pošte.

On je naveo da menadžment vodi odgovornu politiku poslovanja u cilju dobrog upravljanja Društvom.

Na Skupštini održanoj juče usvojeni su i finansijski izveštaji društva za prošlu godinu, Izveštaj nezavisnog revizora sa priloženim finansijskim izvestajima, Izveštaj o poslovanju društva i Izveštaj Nadzornog odbora za period od 30. juna prošle do 14. maja tekuće godine.

Kako je navedeno, donete su Odluke o izboru revizora finansijskih izveštaja za ovu godinu, Odluka o raspodeli dobiti za prošlu godinu, Odluka o izmenama i dopunama odluke o visini aerodromskih usluga, kao i davanje saglasnosti na Cenovnik BRS ( Baggage Reconciliation Service - usluga sortiranja prtljaga) kao i na Cenovnik PRM (Pašenger with reduced mobility - usluga pomoći putnicima sa smanjenom pokretljivošću).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta