Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dve kompanije zainteresovane za smederevsku "Železaru" - Slede posete potencijalnih investitora
Član radne gurpe i Nadzornog odbora "Železare Smederevo" Bojan Bojković rekao je da je radna grupa za "Železaru" formirana jer postoje najmanje dve kompanije koje su zainteresovane za ozbiljne investicije u ovo preduzeće.

On je na RTS-u rekao da je jedna od te dve kompanije među prvih pet proizvođača čelika u svetu.

- Sada slede upravo posete tih kompanija radnoj grupi na čijem je čelu ministar privrede Željko Sertić - rekao je Bojković.

Upitan šta je urađeno za ova tri meseca s obzirom na najave iz vlade da se već u avgustu u "Železari" očekuje profit, on je rekao da je već u prvom mesecu poslovanja novi menadžment uspeo da gubitak svede na neki određeni minimum i uštedi četiri miliona dolara.

- Po ugovoru koji je potpisan, profitabilnost treba da se očekuje od oktobra, međutim mi to očekujemo drastično ranije, koliko ovih meseci. Proizvodnja se praktično duplirala, a naročito su velike uštede na cenama sirovina i na alternativnim korišćenjima nekih materijala koje do sada nismo uspevali da nabavljamo, to jest nismo imali finansijski potencijal u okviru fabrike - objasnio je Bojković.

Upitan kada će biti upaljena i druga visoka peć, on je rekao da je po ugovoru za upravjanje "Železarom" to planirano krajem godine, ali i da očekuje da se to desi krajem avgusta.

Bojković je rekao i da je novi menadžment obezbedio i plasman čelika, jer je odmah pronašao nova tržišta, naročito u Nemačkoj, Austriji...

Novi menadžment je, tvrdi Bojković, potpisao i novi kolektivni ugovor sa sva tri reprezentativna sindikata "Železare", i to za tri povećanja plata.

Jedno povećanje će se desiti u oktobru ove godine, kazao je on, drugo povećanje će biti u januaru, a treće u avgustu sledeće godine.

- To znači da kako bude rasla profitabilnost "Železare", tako će i radnici osetiti kroz povećnaje plata - rekao je Bojković i dodao da svako od tih povećanja plata će biti od sedam do 8,5%.


Two companies interested in Smederevo-based Zelezara
Member of the work group and Supervisory Board at Zelezara Smederevo, Bojan Bojkovic, said that work group for Zelezara was set up since there are at least two companies which are interested in serious investments in the company.

He said for RTS that one of the companies is among the first five steel producers in the world.

When asked what has been done in these three months since announcements from the government tell that already in August profit is expected in Zelezara and said that already in the first month of business new management succeeded in setting losses to a minimum and saving four million dollars.

When asked when the second high furnace will be put into operation, he said that in line with the contract for managing Zelezara, it was planned late this year and he expects it to happen in late August.

Bojkovic said new management enables steel placement since it immediately found new markets in Germany and Austria particularly.

New management, Bojkovic claims signed new bargain agreement with three representative trade unions at Zelezara for three salary increases.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta