Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Industrija motora Rakovica" izlazi iz stečaja?
U slučaju da plan strateškog partnera, poljske kompanije URSUS, bude prihvatljiv, "Industrija motora Rakovica" neće ići u stečaj, već će nastaviti sa poslovanjem, zaključak je jučerašnjeg sastanka održanog u Ministarstvu privrede, saznaje "Danas".

Na sastanku su, sem nadležnih iz Ministarstva privrede, učestvovali predstavnici sindikata koji deluju u IMR-u i poljskog URSUS-a.

- Zadovoljni smo postignutim, jer sve ukazuje da će slučaj IMR-a biti rešen na zadovoljavajući način za sve. Između ostalih i za nas radnike. Naime, dogovoreno je da predstavnici URSUS-a u narednih 15 dana dostave svoj plan Agenciji za privatizaciju, odnosno dostave predlog kako bi trebalo da izgleda strateško partnerstvo IMR-a i te poljske kompanije. Nakon toga, Agencija za privatizaciju će se izjasniti o toj ponudi - kaže za "Danas" Branko Milinović, predsednik Samostalnog sindikata "Industrije motora Rakovica".

Zaposleni u IMR-u su u sredu, 27. maja, počeli sa protestima, nezadovoljni odlukom Ministarstva privrede da u toj fabrici proglasi stečaj. Oko 400 do 500 radnika IMR-a prvo je, u periodu od dva dana, blokiralo Ulicu patrijarha Dimitrija i tramvajske šine u beogradskom naselju Rakovica, gde se fabrika nalazi, da bi trećeg dana nastavili sa protestima u fabričkom krugu. U slučaju da Ministarstvo privrede ne prihvati razgovore o strateškom partnerstvu sa URSUS-om, radnici su najavljivali blokadu pruge i centra Beograda.

Radnici IMR-a smatraju da ne postoji nijedan razlog za stečaj u tom preduzeću. To obrazlažu time da fabrička livnica radi normalno za IMR, "Prvu petoletku", FAP, "Slogu" iz Nove Varoši, kao i za "Famos" iz Sarajeva. Poslovi se redovno ugovaraju, priprema se 500 traktora za tri kupca u Egiptu. Radi se 2.000 motora po ugovoru sa kompanijom URSUS. Zaposleni u IMR-u smatraju da bi prestankom rada te fabrike na gubitku bili i srpski poljoprivrednici, jer u našoj zemlji postoji 350.000 motora, za koje više ne bi bilo rezervnih delova.

U Ministarstvu privrede nisu hteli da komentarišu jučerašnje razgovore sa sindikalcima IMR-a i predstavnicima URSUS-a. Ipak, kako "Danas" saznaje u izvorima bliskim Vladi Srbije, pregovori sa URSUS-om idu "zadovoljavajućim tokom".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta