Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Er Srbija prvi put pretekla Kroaciju erlajnz po poslovanju
Er Srbija prvi put je pretekla svog dosad najozbiljnijeg regionalnog konkurenta Kroaciju erlajnz, pošto je u 2014. godini ostvarila neto profit od 2,7 miliona evra, a u prvoj punoj godini poslovanja prihodi srpske avio kompanije uvećani su za 87 odsto i iznosili su 262 miliona evra, pišu danas regionalni mediji.

Kako prenosi portal SEEbiz, Er Srbija je u prva tri meseca ove godine imala prihod od 39 miliona evra, što je za 12 miliona evra više, odnosno 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine.


Beleži se i znatan rast broja putnika pa je Er Srbija prvi put pretekla svog dosad najozbiljnijeg regionalnog konkurenta Kroaciju erlajnz.


Ova godina trebalo bi takođe da bude veoma dobra jer je nedavno, između ostalog, najavljeno da će do kraja godine njeni avioni početi da lete za SAD, a osim toga, rast je podstaknut razvojem mreže linija i proširenjem ugovora o zajedničkim letovima (code share partnerstva).


Popunjenošću kapaciteta su izuzetno zadovoljni, kažu iz Er Srbije za SEEbiz.
"Zadovoljni smo popunjenošću kapaciteta na svim linijama. Naša prosečna popunjenost kapaciteta za prevoz putnika na svim linijama je tokom godine iznosila 67 procenata, što predstavlja uvećanje od tri procenta u odnosu na 2013. godinu", kažu u Er Srbija.


"To je relativno dobar rezultat imajući u vidu da smo u istom periodu ostvarili znatno uvećanje kapaciteta za prevoz putnika od 74 procenta. U okviru našeg letnjeg reda letenja za 2015. godinu linije ka Tivtu i Podgorici će u jeku sezone imati najveći broj posvećenih letova, što svakako reflektuje stvarnu tražnju za letovima odnosno mestima na ovim linijama", poručuju iz kompanije.


Tokom leta jedna od važnijih desetinacija za Er Srbiju jeste Crna Gora i zato će letnja sezona u srpskom nacionalnom avio-prevozniku biti podeljena u tri dela.


"Do 15. juna Er Srbija će obavljati 14 letova nedeljno za Tivat, dok će u jeku sezone, od 15. juna do 15. septembra, obavljati čak 26 letova nedeljno ka ovom aerodromu na popularnom letnjem odredištu. Linija ka Tivtu će ujedno u tom periodu biti najfrekventnija u našoj celokupnoj mreži", kažu u Er Srbija.


Dodaju da interesovanje za letove ka Podgorici ne zavisi u tolikoj meri od "sezonalnosti", tako da će tokom trajanja letnjeg reda letenja imati konstanti broj od 21 let nedeljno ka glavnom gradu Crne Gore.


Saradnjom sa crnogorskim aerodromima i Montenegro erlajnzom su zadovoljni, iako dodaju da ima prostora za još bolju saradnju.
Zadovoljni su i popunjenošću letova za Hrvatsku.


"Letnjim redom letenja smo ponovo uveli letove ka tri destinacije na hrvatskom primorju - Splitu, Puli i Dubrovniku. Za sada smo zadovoljni popunjenošću letova za Split i Dubrovnik, koje smo ponovo uspostavili u toku ovog meseca. Letove ka Puli ćemo početi od 16. juna i verujemo da će biti maksimalno popunjeni, budući da je ta linija najbrži, najlakši i najpovoljniji način da turisti, ali i poslovni ljudi, iz Srbije stignu do cele Istre", kažu iz Er Srbije.


S obzirom na atraktivnost Dubrovnika, bilo je informacija da je Er Srbija ponudila frekventnije povezivanje Dubrovnika sa Zagrebom tokom cele godine, ali iz srpskog nacionalnog avio-prevoznika zasad odbacuju takvu mogućnost.
"Za sada imamo tri leta nedeljno između Beograda i Dubrovnika, dok ćemo u jeku sezone obavljati četiri leta nedeljno. Letove za Dubrovnik ćemo obavljati do 24. oktobra, odnosno do kraja letnjeg reda letenja. Za sada ne planiramo da uvrstimo ovu destinaciju u zimski red letenja", zaključuju iz Er Srbije.


Usvojen plan reorganizacije Tigra iz Pirota
Kompanija Tigar iz Pirota saopštila je danas da je Privredni sud u Nišu usvojio Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) tog preduzeća.

Skupština akcionara Tigra je, uz saglasnost ključnih poverilaca među kojima je država najveći, pre više od godinu donela odluku o pokretanju UPPR-a, kao modela za rešavanje nagomilanih dugova iz prethodnog perioda.
Generalni direktor Tigra Nebojša Đenadić je kazao da se se UPPR-a koji se odnosi na poslovnu konsolidaciju već primenjuje i da je dve godine usposleno više od 70 odsto kapaciteta fabrike.

"Svesni smo da je ovo samo šansa za koju smo se borili. Pred nama je još puno izazova i teških odluka. Čeka nas servisiranje obaveza iz UPPR-a, kao što po programu za Tigar Obuću već radimo. Neće biti lako, ali period od dve do pet godina i znatno povoljnije kamate u odnosu na postojeće stanje pružaju kompaniji dobru priliku", ocenio je Đenadić.


Vlada Srbije želi da proda Telekom do oktobra
Francuski „Lazard“ dostavio je Vladi Srbije predlog mogućih modela privatizacije Telekoma.

Kako saznajemo u Nemanjinoj 11, razradu mogućih scenarija prodaje Francuzi su uputili radnoj grupi Vlade kojom predsedava ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić. Pored njega, u radnoj grupi su i ministri Željko Sertić i Dušan Vujović, kao i generalni direktor „Telekoma“ Predrag Ćulibrk.


- Razrađene su opcije od prodaje manjinskog paketa do stoprocentnog vlasništva. Dogovoreno je da tokom naredne nedelje predstavnici „Lazarda“ naprave posebnu prezentaciju, kako bi članovima radne grupe do tančina objasnili predložene modele - objašnjava izvor „Blica“ iz Vlade.


Ono što javnost posebno interesuje jeste cena po kojoj će „Telekom“ biti ponuđen na prodaju. O tome će, kako nam je rečeno, reči biti tek kada se anketiraju svi potencijalni kupci, kako bi se jasno videlo kakva je i za koju vrstu ulaganja zainteresovanost ulagača.


- Radna grupa bi svoj deo posla trebalo da završi u naredne dve nedelje, a zatim da sa izabranim modelom upozna Vladu koja će dati poslednju reč - kaže naš sagovornik. Kako saznajemo, u Vladi su spremni da privatizaciju „Telekoma“ završe do oktobra.U igri i investicioni fondovi
Kako saznajemo, osim Telekoma Austrija i Dojče telekoma, koji su i zvanično najavili svoju zainteresovanost za privatizaciju Telekoma Srbija, interesovanje pokazuju i investicioni fondovi. Inače, Trend preuzimanja telekomunikacionih kuća od strane investicionih fondova traje već godinama.


Er Srbija pozvana da pokrene redovne letove iz Niša
Predstavnici privrednih udruženja i razvojnih institucija južne i istočne Srbije potpisali su danas zajedničku izjavu o učešću u razvoju i korišćenju potencijala aerodroma "Konstantin Veliki" i uputili poziv kompaniji Er Srbija da pokrene redovne letove iz Niša.

Niški aerodrom, na zajedničkom sastanku predstavljen je kao mesto od strateškog značaja koje popravlja investicionu klimu u ovom delu Srbije, posebno u delu prevoza robe.

"Mi sa Er Srbijom imamo ugovor i oni u svakom trenutku mogu da polete iz Niša" rekao je direktor aerodroma "Konstantin Veliki" Vladica Đurđanović.

Direktor Regionalne razvojne agencije u Nišu Bojan Avramović izjavio je da je ovaj aerodrom bitan činilac ravnomernog regionalnog razvoja juga Srbije i da je ovaj skup pokazao da su za njegov razvoj zainteresovane sve važnije institucije sa ovog područja.

"Današnjom izjavom koju smo svi potpisali apelujemo na Er Srbiju da sagleda ono što je video Viz er, jer šaljemo lošu poruku ako imamo važne loukostere, a nemamo letove nacionalne kompanije" rekao je Avramović

Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je podržao ideju da niški aerodrom treba da predstavlja mogućnost za sve i da ga treba iskoristiti pre svega za prevoz robe u izvoznim aranžmanima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta