Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sertić o "Galenici": Razgovor sa svima koji žele da pomognu
Farmaceutska kuća "Galenika" još nije našla svog vlasnika, a spremni smo da razgovaramo sa svakim ko želi da pomogne i doprinese obnavljanju i nastavku proizvodnje u toj kompaniji, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

"U farmaceutskoj industriji imali smo velike gigante, danas imamo Galeniku koja još nije našla svog vlasnika, a spremni smo da razgovaramo sa bilo kim sa vašeg područja ko želi da dođe i razgovara sa nama i pomogne u obnavljanju i nastavku proizvodnje u toj kompaniji", rekao je Sertić obraćajući se učesnicima 56. godišnje konferencije Generalne skupštine Evropske asocijacije veledrogerija sa potpunim asortimanom (GIRP), koja se prvi put održava u Beogradu.

On je kazao da se rukovodstvo u Galenici trudi da reši probleme iz prošlosti i da ima dobre rezultate.

"Možemo da se ponosimo svim ljudima koji su uključeni u ekonomski razvoj zemlje kako bi je učinili boljom zemljom za posao", rekao je Sertić.

On je kazao da Srbija mora da završi jedan od najzahtevnijih poslova, a to je završetak procesa privatizacije preduzeća.

"Mi smo negde zaostali u tom procesu i imamo veliki broj preduzeća u državnom vlasnišstvu , ali i sa društvenim kapitalom", rekao je ministar dodajući da do sada nije bilo političke snage da se taj posao sprovede, da je mnogo godina prošlo i da taj posao nije lak i jednostavan.

Odučcili smo da nastavimo sa tim i rešimo probleme kako bi Srbija bila centar razvoja u u regionu i kako bi mnoge kompanije iz sveta došle u Srbiju, naveo je.

Cilj je, kako je rekao, da se one osećaju sigurno, odnosno da imaju sigurnost u svoje investicije, kao i da nema opstrukcija i prepreka za njihovo poslovanje.

Sertić je rekao da će mnogi biti iznenađeni kada bude izašla nova Duing biznis lista Svetske banke i da će Srbija napredovati na toj listi.

Time će se kako je kazao, pokazati koliko je važno "ono što smo uradili i što radimo svakoga dana".

Sertić je naveo i da je u prethodnih godinu dana Vlada Srbije donela brojne zakone i da će se i dalje raditi na tome da Srbija bude lider promena u regionu.

"Time se ponosimo i srećni smo da svima možemo da pokažemo da Srbija zaslužuje svoje mesto u zajednici evropskih naroda", poručio je Sertić.

On je kazao da je u svemu što radimo, važno da sledimo najbolje i da budemo primer drugima i postavljamo visoke ciljeve i takmičimo se sa najboljima.

On je naveo da se država trudi da pomogne i da dopronos razvoju i dobrom poslovanju farmaceustke industrije.

Sertić je učesnicima konferencije poželeo uspešan rad i napomenuo da u poslednje vreme nema poslovne asocijacije koju nije primio i sa njenim predstavnicima razgovarao premijer Aleksandar Vučić,što, kako je kazao, pokazuje koliko sluha imamo za biznis i želimo da pomognemo unapređenju poslovnog ambijenta.


Danas počinje 15. Ekonomski samit Srbije
U Beogradu danas počinje dvodnevni 15. Ekonomski samit Republike Srbije na kome će ministri, ambasadori i drugi zvaničnici govoriti o privrednom oporavku.
Ekonomski samit će, kako je saopštio organizator TGI Group International u saradnji sa Ekonomskim institutom Srbije, staviti akcenat na oporavak i rast srpske privrede, počev od ekonomske politike i plana Vlade Srbije kao i iz perspektive poslovanja u svakom sektoru ekonomije.

Među govornicima koji su potvrdili učešće na konferenciji, kako saopštava organizator su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar finansija Dušan Vujović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.
Učesnicima će se obratiti i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Organizator je saopštio da je potvrđeno prisustvo i ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević-Bošković, a na konferenciji će biti i član Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner.

Najavljeno je učešće i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, predsednika MK Grupe Miodraga Kostića.....

Ekonomski samit održava se svake godine od 2001. godine i predstavlja godišnji pregled političkog, ekonomskog i poslovnog razvoja Srbije i njene uloge u regionu i Evropskoj uniji.

Više od 400 učesnika prisustvuju događaju svake godine koji na taj način imaju priliku da saznaju više o ekonomskoj politici vlade, kao i da se sretnu sa kolegama iz Srbije i inostranstva.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Srbije, Privredne komore Srbije i Saveta stranih investitora.

Eurobank Srbija je generalni sponzor, kompanija Terna, AT Kerney i Delhaize sponzori, a Terna, Strauš Adriatic, Cisco, Heineken i Colliers podrška konferencije.

Tanjug Biz je medijski partner konferencije, a medijski sponzor je Magazin Biznis.


Kralj mesa preuzeo Todorićeve njive
Posle višemesečnog ugovaranja, Novosadska Kompanija "Matijević" ušla u zrenjaninski "Dijamant agrar" .

Novosadska Industrija mesa "Matijević" od zagrebačkog "Agrokora" preuzela je njegovo Poljoprivredno preduzeće "Dijamant agrar" sa 4.100 hektara obradivog zemljišta u okolini Zrenjanina.

Pre nego što su vlasnici dveju kompanija Petar Matijević i Ivica Todorić u petak potpisali kupoprodajni ugovor, za ovu trgovinsku transakciju pribavljena je saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije, a blagoslov za nju dala je, na vanrednoj sednici, i Skupština akcionara "Agrokorove" firme "Dijamant" iz Zrenjanina, pošto je ova uljara do sada bila pravni vlasnik "Dijamant agrara".

U Nadzornom odboru "Dijamanta" odluku da se proda "Dijamant agrar" pravdaju konstatacijom da su poslovni rezultati ovog preduzeća u proteklih pet godina - ispod očekivanja. Ne zna se tačno koliko je naš kralj mesa platio Todoriću za njegovo poljoprivredno preduzeće i atraktivne, izuzetno plodne, oranice u okolini grada na Begeju. Vrednost ukupne imovine "Dijamant agrara", inače, procenjuje se na oko 1,9 milijardi dinara.

Zoran Matijević, koji, kao suvlasnik, u kompaniji svojih roditelja, oca Petra i majke Zore, brine o celokupnom sektoru poljoprivredne proizvodnje, smatra da kupljeni "Dijamant agrar" ima lepu poslovnu budućnost. Neophodne su, međutim, određene organizacione, tehnološke i kadrovske korekcije.

"Predstoji nam reorganizacija firme koju smo sada kupili, da joj, pre svega, smanjimo troškove poslovanja i u isto vreme podižemo nivo proizvodnje", objašnjava Zoran Matijević. - Ekonomski potencijal "Dijamant agrara" je za respekt. Ima, između ostalog, 2.000 hektara oranica pod zalivnim sistemom. Tu je i novi zasad višanja, pa govedarska farma sa uzgojem junadi i još dosta toga valjanog. Postoje svi preduslovi da ovo preduzeće bude profitabilno. Sve naše firme u agraru, inače, pozitivno posluju...

Industrija mesa "Matijević", kako kaže sagovornik lista, sada je, s njivama koje je pazario od Todorića, zaokružila sopstvene obradive površine širom Vojvodine na ukupno 30.000 hektara.


Kompanije iz UAE zainteresovane za srpske luke
Obostrana je zainteresovanost Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata za saradnju i partnerstvo u upravljanju lukama u Srbiji.

To su danas rekli predsednik državne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se bavi upravljanjem srednjim i malim lukama, Arif Obaid Al Dehail i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, prenelo je njeno ministarstvo.

- Zainteresovani smo za saradnju u lučkoj delatnosti i pozivamo kompanije da se upoznaju s mogućnostima za transport robe preko Srbije rečnim putevima - rekla je Mihajlović na sastanku sa prvim čovekom kompanije koja više od 200 godina upravlja lukama u 65 zemalja sveta.

Kako je saopšteno, Al Dehail je istakao da je firma P&O Ports zainteresovana za luke u Srbiji i za mogućnost bržeg transporta roba od Beograda do Konstance, naročito svežeg voća i povrća, naglasivši da transport robe tom trasom traje 20 dana.

- Naš interes je da pre svega budemo operater u nekoj srpskoj luci kroz direktne investicije ili zajednička ulaganja - kazao je Al Dehail i najavio da će tokom dana obići luku Novi Sad.

On je potvrdio da će stručni tim njegove kompanije doći u Srbiju, kako bi uradio studiju izvodljivosti lučkih potencijala.

Srbija ima puno mogućnosti za razvoj luka i rečnog transporta jer se putni koridori 10 i 11 ukrštaju ili dodiruju sa Dunavom koji je kroz Srbiju plovan u dužini od 588 kilometara, izjavila je Zorana Mihajlović.


EIB spremna da širi aktivnosti u Srbiji - ima li projekata?
Predsednik Evropske investicione banke (EIB) Verner Hojer izjavio je da je ta finansijska institucija spremna da proširi saradnju u Srbiji, ukoliko naša zemlja obezbedi ekonomski održive i sprovodljive projekte.

"Ako se ispune kriterijumi u vezi brojnih faktora, od socijalnih pitanja do ekoloških standarda, postoji mogućnost za proširenje saradnje sa Srbijom", najavio je Hojer za Tanjug.

"Mi smo u Srbiji veoma aktivni i spremni smo da proširimo naše delovanje", istakao je on za Tanjug.

Da li je Srbija spremna?

Premijer Aleksandar Vučić više puta je u stručnoj i najširoj javnosti "kandidaovao" to pitanje kao jedno od važnih u sklopu ukupnog podizanja kapaciteta srpske privrede.

On je u nedavnom intervjuu za B92 rekao da je nezadovoljan činjenicom da država ne može da potroši novac koji već ima za kapitalne investicije, jer nema projekata.

"Najveća boljka Srbije je ne samo nedovoljno novca i učešća bankarskog sektora u finansiranju, već i nedostatak ideja i preduzetničkog duha u Srbiji", ukazao je premijer još proletos, na Kopaonik Biznis forumu.

Ta "boljka" mogla bi da onemogući korišćenje sredstava po osnovu plana predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera za ponovno oživljavanje evropske privrede.

Predsednik Evropske investicione banke je na nedavnom samitu biznis lidera regiona u Portorožu detaljnije govorio o mogućim efektima Junkerovog plana po zapadni Balkan.

Zemlje Zapadnog Balkana koje nisu clanice Evropske unije (EU) mogu biti ukljucene u plan predsednika Evropske komisije, potvrdio je Hojer.

"Junkerov plan koji predviđa investiciju od 315 milijardi evra i kreiranje 1,3 miliona novih radnih mesta mogao bi da preokrene kurs krize u Evropi, budući da je od početka globalne ekonomske krize nivo investicija u EU opao za 20 posto", naveo je Hojer. Plan, kako je objasnio, podrazumrva da se budžetski novac za projekte koristi kao garancija, a da privatni investitori daju svoj doprinos.

"Junkerov plan ima za cilj da zatvori dve velike rupe, investicionu, ali i rupu u oblasti inovacija" kaže predsednik EIB.

Hojer je kazao da plan predviđa i podršku prekogranicnih projekata.

Novi investicioni plan za Evropu, koji uz ulaganje 315 milijardi evra treba da poveća privredni rast u EU i donese novo zapošljavanje, mogao bi imati pozitivne posledice i na zemlje u okruženju Unije, izjavio je potpredsednik Evropske komisije za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost Jirki Katainen.

Katainen, koji je zadužen za implementaciju Junkerovog plana, naveo je za majski broj magazina CorD da je njime predvideno pokretanje novog fonda za strateška ulaganja iz kojeg će se u naredne tri godine investirati u sektorima infrastrukture, energetike, obrazovanja, inovacija, ali i malih i srednjih preduzeća.


Vlada formirala radnu grupu za preduzeća hemijskog kompleksa
Vlada Republike Srbije formirala je radnu grupu čiji je zadatak da predloži rešenja za status tri najveće kompanije hemijske industrije u zemlji, koje za zapošljavaju oko 3.000 radnika, saopštila je danas vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Radna grupa će, kako se navodi, predložiti osnovne smernice za rešavanje statusa "Metanolsko sirćetnog kompleksa" Kikinda, "Azotare" Pančevo i "HIP Petrohemija" Pančevo.

Za predsednika Radne grupe, Vlada je imenovala ministra privrede Željka Sertića.

Poslovanje ovih preduzeća iz hemijskog kompleksa je od strateškog značaja za nacionalnu ekonomiju, ističe se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta