Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Mačkatica" ponovo na prodaju
Stečajni upravnik dužnika "Mačkatica" u stečaju iz Surdulice objavio je četvrtu prodaju pravnog lica javnim prikupljanjem ponuda.


Na prodaju su zemljište u Surdulici, objekti za proizvodnju u okviru kompleksa "Mačkatica" u Surdulici, kao i oprema za proizvodnju sivih livova, metalne sačme i brusnih ploča, ali i zalihe materijala, poluproizvoda, gotovih proizvoda.

Procenjena vrednost je 652.172.428 dinara, a depozit je 130.434.485,60 dinara.

Rok za uplatu depozita je 2. jul do 16 časova. Krajnji rok za dostavljanej ponuda je 9. jul do 11 i 45 sati, a javno otvaranje ponuda zakazano je za isti dan u 12 časova.


Predstavnici 109 srpskih firmi na B2B skupu u Minhenu
Predstavnici 109 odabranih kompanija iz Srbije i ostalih država Zapadnog Balkana sastaće se danas u Minhenu na jednodnevnom B2B skupu (Busineš to busineš) s nemačkim uvoznicima, zainteresovanim za saradnju s proizvođačima ovog regiona.

Nemačke firme, njih 20, ugostiće 28 pozvanih kompanija iz Srbije koje će zajedno s predstavnicima slovenačkih firmi činiti najbrojniju privrednu delegaciju na sutrašnjem događaju, saopštila je Delegacija nemačke privrede u Srbiji (AHK).

Ukupno 420 kompanija iz sedam zemalja regiona Zapadnog Balkana prijavilo se za učešće na B2B događaju.

Proizvođačke kompanije iz Zapadnog Balkana, a među njima i predstavnici iz Srbije, posluju u oblasti mašinogradnje, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje komponenata za auto-industriju, kao i prerade plastike i gume, navodi se u saopštenju.

Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana realizuje se pod pokroviteljstvom nemačkog ministarstva za ekonomiju i energetiku, a u okviru zajedničke organizacije Delegacije nemačke privrede u Srbiji i njenih ostalih regionalnih ogranaka, kao i nemačkog udruženja za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku.

Kako se navodi, veliku podršku u realizaciji projekta u Srbiji, pružila je Privredna komora Srbije, kao i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA).


U stečaj ide 200 firmi
Direktor Agencije za privatizaciju Srbije Ljubomir Šubara izjavio je danas da će još oko 200 firmi iz portefalja agencije otići u stečaj.

Šubara je na ekonomskom samitu Srbije u Beogradu rekao da su do sada objavljeni oglasi za privatizaciju 37 firmi i da se očekuje da se taj proces uspešno završi.

On je podsetio i da je od ukupno 526 preduzeća iz portfelja Agencije 188 već određeno za stečaj, a taj postupak je do sada pokrenut u 60 preduzeća.

Prema njegovim rečima, 144 preduzeća koja su bila u procesu restrukturiranja napravila su dugovanja od četiri milijarde evra, a samo u poslednjih pet godina su koštale državu oko 490 miliona evra.

"To više nije moglo da se finansira", rekao je Šubara i dodao je da je preostalo još 17 preduzeća od strateškog značaja kojima je život prodežen još godinu dana, usvajanjenjm izmena Zakon o privatizaciji, koje im omogućavaju da pronađu partnera tj. da se privatizuju.

Najveći broj investitora koji su se javili na prošlogodišnji poziv da izraze interes za privatizaciju želi uglavnom da iznajmi prostor odnosno pogone, a ne da kupi firme.

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Čupić rekao je da je na početku bilo oko 3.500 firmi koje je trebalo privatizovati, ali da je 2.500 firmi imalo dugove veće od imovine, što je govorilo da ne mogu da nastave poslovanje.

"Ovo sada je logičan završetak privatizacije koji je bio poznat od početka i jedan veći deo preduzeća nije mogao da funkcioniše i morao je da prođe kroz čišćenje", rekao je Čupić.

On je podseto da je bio prvi direktor agencije i poželeo Šubari da bude poslednji.


"Telekom Austria" preuzeo slovenački "Amis" za 30 mil EUR
Austrijski telekomunikacijski operater "Telekom Austria", prema nezvaničnim podacima, kupio je mariborsku telekomunikacijsku kompaniju "Amis" za 30 mil EUR, izvestili su slovenački mediji.

"Telekom Austria", koji je u većinskom vlasništvu meksičkog telekomunikacijskog diva "America Movil", već poseduje drugog najvećeg slovenačkog mobilnog operatera "Si.mobil", a s "Amisom", čiji je većinski vlasnik od 2006. bio belgijski investicioni fond "Amisco NV Bruxelles", kao pružalac fiksnog širokopojasnog pristupa internetu, TV-a i telefonije, zaokružiće svoju telekomunikacijsku ponudu u Sloveniji.

Time se nastavlja konsolidacija slovenačkog telekomunikacijskog tržišta. Konsolidacija se takođe odvija oko najvećeg slovenačkog kablovskog operatera "Telemach", koji je nedavno preuzeo trećeg po veličini mobilnog operatera "Tusmobil", a zanima se i za telekomunikacijsku kompaniju T-2.

Najveći slovenački telekomunikacijski operater "Telekom Slovenije" je nedavno preuzeo ponuđača usluga mobilne telefonije Debitel, a sam je u završnoj fazi privatizacije.

Pred preuzimanjem je telekomunikacijska kompanija T-2, za koju se neslužbeno takmiče tri ponuđača, američki investicijski fond KKR, koji ima u Sloveniji u vlasništvu kompaniju "Telemach", "Telekom Austria" i potencijalni kupac "Telekoma Slovenije", fond "Cinven".


Telekom Austria takes over Slovenia's Amis for EUR 30 million
Unofficially, Austrian telecommunications operator Telekom Austria has acquired the telecom firm Amis for EUR 30 million, the media in Slovenia announced.
Telekom Austria, which is majority owned by Mexico's telecom giant America Movil, already owns the second largest mobile operator in Slovenia - Si.mobil. Now, with the acquisition of Amis, whose majority owner was Belgian investment fund Amisco NV Bruxelles since 2006, Telekom Austria will make its telecommunications offer complete as a supplier of fixed broadband internet access, TV and telephony.
In this way, consolidation of the Slovenian telecommunications market will be continued. Consolidation is also taking place with the Slovenian largest cable operator Telemach, which has recently taken over the third largest mobile operator - Tusmobil, and it is also interested in the telecom firm T-2.
Telekom Slovenije, the biggest telecommunications operator in Slovenia, has recently acquired the mobile telephony service provider Debitel, and it itself is in the final phase of privatization.
The telecom firm T-2 is close to being taken over by one of the three bidders that unofficially compete for it. These prospective buyers are the US investment fund KKR, which holds a stake in Telemach Slovenia, Telekom Austria, and Cinven investment fund, a possible buyer of Telekom Slovenije.


Izmenjena odluka o modelu, metodu i merama privatizacije "Studija B"
Izmena odluke o modelu, metodu i merama za pripremu i rasterećenje subjekta privatizacije "Studija B" predstavlja usklađivanje sa izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, precizirao je pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević na sednici gradske skupštine, održanoj u ponedeljak (8. jun 2015. godine).

On je podsetio da je na prethodnoj sednici doneta ova odluka, koja podrazumeva prodaju sto odsto kapitala po početnoj ceni sto odsto od procenjene vrednosti. Novina je to što se sada vrednost kapitala subjekta privatizacije umesto na dan 31. decembra 2013. utvrđuje na dan 31. decembra 2014. godine.

Procenjena fer tržišna vrednost imovine, obaveza i kapitala, koju je uradio Gradski zavod za veštačenje, na dan 31. decembra 2014. iznosi 45.657.371 dinar, odnosno 377.000 evra.


Izabrana 24 najbolja brenda u Srbiji: Nagrađeni NIS, Er Srbija, Karneks
Avioprevoznik "Er Srbija" i Naftna industrija Srbije (NIS) dobitnici su nagrade za najbolji korporativni brend u 2014. godini, koju dodeljuju Privredna komora Srbije, Ministarstvo trgovine i ekonomski dnevni list "Privredni pregled".
Nagrada "Najbolje iz Srbije" uručena je danas pobednicima u 24 kategorije, koji su izabrani među 160 prijavljenih robnih i korporativnih brendova.

"Vaši rezultati su najbolji dokaz da možemo da se na svetskom tržištu pojavimo sa superiornim kvalitetom u maltene svim oblastima privrede, i da Srbija ima ozbiljnu budućnost", poručio je ministar privrede Željko Sertić dobitnicima na svečanosti u beogradskom Belekspo centru.

On je naglasio da Vlada Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, "punim plućima diše za razvoj i napredak srpske privrede" i za sve vredne i predane privrednike "drži širom otvorena vrata za podršku razvoju, kao oslonac uspešnima da budu još bolji".

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da je nagrada "Najbolje iz Srbije", koja se pod sloganom "Najbolje u ljudima" ove godine dodeljuje 11. put, najbolja mera uspeha, potvrda kvaliteta i provera konkurentnosti.

"Što više bude pojedinačnih priča o uspehu, što više bude pojedinačnih jakih brendova, to će nam i privreda biti jača i nacionalni brend snažniji", naveo je Čadež.

Pored NIS-a i "Er Srbije", u istoj kategoriji nagrađene su kompanije "Karneks", "Nektar", Hemofarm, Forma Ideale, Mona i Infostud.

Najbolji robni brendovi su "Plazma" keks Koncerna Bambi, Jelen pivo, probiotici "Ivančić i sinovi", Metalac bojler, P...S....Fashion, "Karpe Diem" iz Srbobrana, Tigar obuća, robna marka "Premia", a preduzeće Alfa Plam dobilo je nagradu za brend Commo.

Najbolji strani korporativni brend koji posluje u Srbiji je slovenačko "Gorenje", a najbolje javno, državno ili dominantno državno preduzeće beogradski Aerodrom Nikola Tesla".

Nagrađeni izvoznik u kategoriji velikih preduzeća je Alfa-Plam iz Vranja, a u kategoriji malih i sredih preduzeća Istraživačko-razvojni institut RT RK.

Priznanja manifestacijama u funkciji promocije Srbije dobili su beogradski Festival piva i novosadski Međunarodni poljoprivredni sajam.

Futoški kiseli kupus dobio je nagradu kao najbolji brend sa zaštićenim geografskim poreklom.

Pobednici su izabrani na osnovu tržišno-finansijskih rezultata, glasova gotovo 6.000 potrošača i mišljenja stručnog žirija.

Žiri je 12 brendova iz kategorija robe široke potrošnje nagradio mogućnošću da budu izloženi u posebno obeleženom prostoru u prodajnim lancima DIS, Merkator S (IDEA), Veropulos, Univerexport i Metro Cash and Carry.

Pobednici dobijaju pravo da logo "Najbolje iz Srbije" koriste kao znak kvaliteta i poverenja na proizvodima, kao i na promotivnim i marketinškim materijalima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta