Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Objavljen javni poziv za još 11 medija
Agencija za privatizaciju objavila je na svom sajtu i u dnevnom listu "Politika", javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala još 11 subjekata privatizacije, saopšteno je danas iz Agencije za privatizaciju.

Kako je navedeno, poziv se odnosi na "Naš glas" iz Smedereva, Doo "Informativno propagandni centar Kula" iz Kule, "Radio Barajevo", Privredno društvo "TV Pirot", AD "Glas Podrinja" iz Šapca, NIP "Reč naroda" AD Požarevac, "Pančevac" iz Pančeva, "Nedeljne novine" iz Bačke Palanke, JP "Radio Bujanovac", JP "Bačka Topola" i JP "Informativni centar" iz Odžaka.

Agencija za privatizaciju raspisala je javne pozive za prodaju kapitala ukupno 50 medija.


Kompanija iz Kine zainteresovana za "Železaru Smederevo"
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak (30. jun 2015. godine) da je jedna kompanija iz Kine zainteresovana za kupovinu "Železare Smederevo", napominjući da se radi o drugoj po veličini kompaniji za proizvodnju čelika u Kini.

Vučić je podsetio da je vlada prestala da izdvaja subvencije za "Železaru Smederevo" i da se ona postepeno oporavlja pod vođstvom novog menadžmenta, a proizvodnja je duplirana na oko 90.000 tona čelika mesečno.

Premijer je najavio da bi do kraja godine trebalo da bude pokrenuta i druga visoka peć u "Železari Smederevo" i to će onda značiti novih 90.000 tona čelika mesečno i novi podsticaj za rast srpske ekonomije.

Holandski "HPK engineering" potpisao je 21. marta ugovor sa Vladom Srbije o upravljanju i savetovanju za "Železaru Smederevo".


Chinese company interested in Zelezara Smederevo
The Prime Minister, Aleksandar Vucic, said on Tuesday (June 30, 2015) that a company from China is interested in acquisition of Zelezara Smederevo, mentioning that it is the second in size company for steel production in China.

Vucic reminded that the government stopped setting subsidies aside for Zelezara Smederevo and that it has been gradually recovering headed by new management and that production doubled to some 90.000 tons of steel per month.

The Prime Minister announced also that by the end of the year, the second high furnace in Zelezara Smederevo should be put into operations and that it will generate new 90.000 tons of steel per month and new incentive for Serbian economy development.

Dutch "HPK engineering" signed March 21 the contract with the Government of Serbia on management and consulting for Zelezara Smederevo.


"Želvoz" u stečaju
Skupština akcionara "Želvoza" donela je odluku o pokretanju stečaja u fabrici, počev od 1. jula. Predlog je potekao od Nadzornog odbora, s obzirom na to da je firma, od raskida privatizacije, u restrukturiranju i pod upravom Agencije za privatizaciju. Od pre mesec dana. "Želvoz" se našao i na spisku preduzeća koja više nemaju zaštitu države od poverilaca.

Posle tri kruga socijalnog programa, realizovanog prethodnih godina, fabrika sada ima 350 radnika, ali se još ne zna kolika su ukupna dugovanja, niti kako će poverioci biti namireni. Radnicima se duguje 25 plata, a staž im nije povezan tri godine...

Po izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, zato što "Želvoz" nije izmirivao poreske obaveze, samo taj dug je poslednjeg dana 2014. iznosio 2,4 milijarde dinara. U protekloj deceniji, remonter železničkih vagona nenamenski je potrošio oko 2,1 milijardu dinara iz državnog budžeta...


Ministarstvo: Reforma Železnice Srbije teče po planu
Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da reforma Železnica Srbije ide planu, tako da će to javno preduzeće biti podeljeno na tri posebna preduzeća i Holding kada Vlada Strbije formalno da saglasnost na statusne promene unutar Železnice.
Od kako je u januaru formirana Radna grupa za upravljanje procesom reformi „Železnica Srbije“, kojom rukovodi potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, sve aktivnosti na restrukturiranju sprovode se u dogovorenim rokovima.
"Svi postupci i procedure u vezi s osnivanjem tri nova preduzeća (za infrastrukturu, prevoz robe, prevoz putnika) sprovedene su, sva dokumenta su pripremljena i očekuje se samo formalizacija odluka od strane Vlade Srbije", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarstvo privrede je nadležno da sprovede postupak davanja saglasnosti na statusne promene od strane Vlade, kao i donošenje osnivačkih akata i statuta novih kompanija, koje je već usvojila Vladina Radna grupa za upravljanje procesom reformi Železnica Srbije.

Vlada Srbije uputila je generalnom direktoru MMF-a Kristin Lagard Pismo o namerama, u kojem su predstavljeni rezultati i naredni koraci u realizovanju aranžmana sa tom finansijskom institucijom.

Kada je reč o reformi srpskih železnica, u pismu, kojeje objavljeno na sajtu Vlade Srbije, navedeno je da su u maju 2015. Skupština Železnica i Vlada Srbije odobrile odluku o podeli Železnica Srbije na posebna privredna društva za prevoz putnika, prevoz robe, infrastrukturu i poslove holdinga, a ta odluka treba da stupi na snagu 1. jula.

"Uz konsultacije sa Svetskom bankom Železnice Srbije doneće i sprovesti mere štednje kako bi se nadomestilo umanjenje subvencija za (15 miliona evra) i isplate na ime plaćanja računa za struju. Plan korporativnog restrukturiranja biće zasnovan na otuđenju imovine, ponovnom uspostavljanju optimalne mreže i samanjenju broja zaposlenih", navodi se u tom dokumentu.

Takođe, sektor za prevoz tereta neće više primati subvencije i poslovaće isključivo na komercijalnoj osnovi od januara 2018. Kako bi se podstakla konkurencija na tržištu, do kraja decembra 2015. biće uvedena naknada na korišćenje infrastrukture.

Vlada navodi da će nastaviti sa reorganizacijom i unapređenjem poslovnih planova za holding kompaniju, kao i državne kompanije za prevoz putnika i infrastrukturu kako bi strogo ograničili iznos državne pomoći koja se pruža na srednji rok.

U saradnji sa Svetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i EU od početka maja se prave optimalni planovi korporativnog i finansijskog restrukturiranja, koje vlada treba da usvoji do kraja septembra.

Kada je reč o spajanju Koridora Srbije preduzeću Putevi Srbije, u pismu se navodi da će odluka o spajanja biti doneta u junu čime će biti oformljeno jedinstveno privredno društvo za izgradnju i održavanje puteva u Srbiji, kao i da će svi formalno-pravni postupci biti okončani do jula ove godine.

"Pored toga što očekujemo poboljšanje efikasnosti po osnovu konsolidovanja poslovanja u prvoj polovini 2016. godine, takođe, ćemo preduzimati mere na strani prihoda preispitivanjem adekvatnosti visine putarine, kao i na strani rashoda uklanjanjem rigidnosti cena u ugovorima o održavanju", navodi vlada.

Uštede treba da dovedu do nižeg iznosa budzetske podrške u budućnosti, a biće ispitana i mogućnosti obezbeđivanja koncesija za gradnju i održavanje Koridora 11.

Planovi korporativnog i finansijskog restrukturiranja biće izrađeni uz konsultacije sa Svetskom bankom, dodaje se u pismu.


"Transportgas" i "Distribucijagas" dva nova preduzeća u "Srbijagasu"
Vlada Srbije usvojila je osnivačka akta za restrukturiranje "Srbijagasa", izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Doneta je odluka o formiranju operatora transportnog i distributivnog sistema odnosno o formiranju dva nova preduzeća "Transportgas Srbija" i "Distribucijagas Srbija", rekao je Antić novinarima.

On je naglasio da će time Srbija ispuniti sve obaveze prema Evropskoj komisiji i Energetskoj zajednici u predviđenim rokovima i po planiranoj dinamici.

- Očekujem da ćemo u rokovima izvršiti neophodna razdvajanja i da ćemo imati "Srbijagas" ustrojen u skladu sa evropskim principima, koji će raditi kao moderno organizovana kompanija - istakao je Antić.


Srbijagas breeds two new companies: Transportgas and Distribucijagas
The Serbian government has adopted the founding documents for the restructuring of Srbijagas, Mining and Energy Minister Aleksandar Antic said today.

A decision is made to form the operators of transportation and distribution systems, that is, to form two new companies: Transportgas Srbija and Distribucijagas Srbija, Antic told the press.

He stressed that Serbia would thus fulfill all its obligations towards the European Commission and the Energy Community on schedule.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta