Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Postignut jednoglasan sporazum o progamu pomoći Grčkoj
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk objavio je danas da je samit lidera evrozone postigao jednoglasan dogovor o programu pomoći Grčkoj.

Lideri evrozone postigli su sporazum posle celonoćnih razgovora u Briselu.

Tusk je na svom Tviter nalogu napisao da su svi spremni za program pomoći Grčkoj uz ozbiljne reforme i finansijsku pomoć.

Za danas je zakazan novi sastanak lidera evrozone.


Prodate mašine i oprema IMK "29. novembar" iz Subotice
Pokretna imovina nekadašnjeg giganta u proizvodnji mesa - Industrije mesa i konzervi "29. novembar" iz Subotice, prodata je po ceni od 48 miliona dinara, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Kako se navodi, preduzeće DT HANDELS GmbH, sa sedištem u Klagenfurtu ponudilo je tu cifru za pokretnu imovinu koju čine mašine i oprema sedam odeljenja proizvodnje, zatim prateću opremu u proizvodnji, laboratoriji i svu ostalu pokretna imovina u fabričkom krugu i magacinskom i skladišnom prostoru, kao i transportna sredstva.

Procenjena neobavezujuća vrednost ove imovine navedena u oglasu iznosila je skoro 180,5 miliona dinara, a saglasnost na prodaju za ponuđenih 48 miliona dao je odbor poverilaca ovog preduzeća u stečaju.

To je bio peti oglas za prodaju imovine Industrije mesa i konzervi "29. novembar".

Agencija za privatizaciju je do sada objavljivala tri tendera za prodaju kapitala preduzeća, a u aprilu 2008. tender je proglašen uspešnim.

Međutim, kupac tada nije obezbedio bankarsku garanciju tako da je ugovor raskinut u junu iste godine.

Nakon toga, u maju 2009. godine preduzeće je zbog stanja u kojem se nalazi - otišlo u stečaj.

Prva prodaja iz stečaja oglašena je u novembru 2010. godine, koja je kao i dve sledeće bila - neuspešna.

Nakon toga se prešlo na prodaju imovine u celinama, a nakon što nije prihvaćena ponuda za prodaju najvažnije celine preduzeća – fabrike u Tolminskoj ulici, prešlo se na prodaju po segmentima, kao što je bila i ova.


Skok akcija na dobru vest o Grčkoj
Globalni berzanski indeksi porasli su nakon što su Grčka i njeni kreditori postigli dogovor o trećem paketu pomoći Atini.
Francuski indeks KAK 40 porastao je 1,5 odsto na 4.978,40 poena, nemački DAKS 1,2 odsto na 11.452,85 poena, a britanski FTSE 100 0,7 odsto na 6.720,05 poena, prenosi agencija Frans pres.

Po otvaranju Volstrita, industrijski indeks Dau Džons porastao je 0,4 odsto na 17.741,00 poena, a širi indeks S&P 0,4 odsto na 2.076,50 poena.

Lideri devetnaest zemalja evrozone su posle maratonskog samita u Briselu uspeli da postignu dogovor o novom paketu paketu pomoći za Grčku i ostanku te zemlje u sistemu zajedničke valute.

Evro je prvobitno ojačao nakon vesti iz Brisela, da bi potom oslabio na 1,1081 sa 1,1157 dolara, koliko je vredeo u petak u Njujorku.

U Aziji je tokijski indeks Nikei 225 porastao 1,6 odsto na 20.089,77 poena, južnokorejski Kospi 1,5 odsto na 2.061,52 poena, honkonški Hang Seng 1,3 odsto na 25.224,01 poen, a šangajski kompozitni indeks 2,4 odsto na 3.970,39 poena.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 90 centi na 51,84 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila 1,11 doalra na 58,73 dolara.

Na kretranje cena nafte uticala su očekivanja da će uskoro biti postignut sporazum između Irana i svetskih sila o ograničenju nuklearnog programa Teherana u zamenu za labavljenje sankcija zapada.


Inflacija u Srbiji u junu 0,5 odsto
Rast potrošačkih cena, kojima se meri inflacija, u julu je u Srbiji iznosio 0,5 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statitistiku.

U poređenju s junom 2014. godine, rast cena je bio 1,9 odsto, a u odnosu na decembar 2,1 odsto.

U junu ove godine najviše su poskupeli rekreacija i kultura (4,1 odsto), transport (0,9 odsto), hrana i bezalkoholna pića, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (za po 0,5 odsto), usluge restorana i hotela i zdravstvo (za po 0,2 odsto) i odeća i obuća (0,1 odsto).

Pojeftinili su alkoholna pića i duvan (0,4 odsto), kao i stanarina, voda, električna energija, gas i druga goriva, komunikacije i obrazovanje (za po 0,3 odsto).


EBRD razmatra kredit od 200 mil EUR za EPS
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da razmatra odobravanje kredita do 200 mil EUR za finansijsko restrukturiranje "Elektroprivrede Srbije" (EPS).

Kako je objavljeno na sajtu tog kreditora, investicija EBRD biće uslovljena dogovorenim planom sveobuhvatnih reformi u EPS-u, koji će imati značajan uticaj na razvoj, upravljanje i operativnu efikasnost.

Kredit će biti namenjen za restrukturiranje i refinansiranje skupih kratkoročnih i srednjoročnih kredita koje je EPS uzeo od poslovnih banaka da bi ublažio i otklonio posledice katastrofalnih poplava iz 2014. godine, navela je EBRD.

Odbor direktora EBRD trebalo bi da 30. septembra razmatra odobravanje kredita za EPS, objavljeno je na sajtu banke.


EBRD is considering loan of EUR 200 m for EPS
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) has announced today it has been considering approval of the loan of up to EUR 200 m for financial restructuring of the Electric Power Industry of Serbia (EPS).

As it was published at the website of the creditor, investment of EBRD will be conditioned with agreed plan of overall reforms in EPS which will have significant influence on development, managing and financial efficiency.

Loans will be planned for restructuring and refunding of expensive short-term and mid-term loans which EPS took from business banks to mild and remove consequences of catastrophic floods from 2014, EBRD announced.

The board of the EBRD heads should consider September 30 the approval of the loan for EPS, it was published at the website of the bank.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta