Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rast proizvodnje u sva tri industrijska sektora
Industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u maju 2015. godine veća je za 17,7% nego u istom mesecu prethodne godine, dok je kumulativna industrijska proizvodnja za pet meseci ove godine ostvarila međugodišnji rast od dva odsto

Sva tri industrijska sektora ostvarila su rast proizvodnje u maju ove godine u odnosu na maj 2014, navodi se u uvodniku časopisa "Konjunkturni trendovi" Centra za ekonomske analize Privredne komore Srbije. Sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležio je rast od 48,8%, sektor rudarstvo rast od 23,9% i sektor prerađivačka industrija rast od 11,0%.

Posmatrano po nameni, sve grupe proizvoda ostvarile su rast u maju 2015, u poređenju sa istim mesecom 2014. godine. Proizvodnja energije povećana je za 35,9%, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 14,2%, proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije za 11,7%, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potroš;nju za 10,7% i proizvodnja trajnih proizvoda za široku po;trošnju za 6,1%, pišu "Konjunkturni trendovi", na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u maju 2015. godine, u odnosu na odgovarajući mesec prethodne godine, imale su: proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja mašina i opreme, proizvodnja osnovnih metala i proizvodnja pića.


Kineski div zainteresovan za Gorenje
Kineski gigant bele tehnike Hajer zainteresovan je za preuzimanje slovenačkog Gorenja ili strateško partnerstvo sa tom firmom.
Posljednjih nekoliko sedmica u Velenju je boravilo više delegacija kineskog diva, ali je za sada teško reći hoće li doći do posla posebno u svetlu činjenica da je strateški partner Gorenja japanski Panasonic.

U tekstu se spekuliše koliko bi Japancima odgovaralo da im se posle uspešno odrađene prve faze restrukturiranja Gorenja u posao "ubacuje" neko drugi i podseća da su Grupa Panasonic i Grupa Gorenje potpisali prošle nedelje dodatak ugovoru o dugoročnom strateškom partnerstvu.

Dve strane su se tada složile da stratešku poslovnu saradnju prošire na nekoliko novih područja poslovanja, pa će sada, u skladu sa najavama još od pre dve godine, Panasonic i Gorenje sarađivati u nabavci materijala i komponenti, zatim u proizvodnji inovacija, postprodajnim uslugama, logistici, osiguranju kvaliteta i distribuciji velikih i malih kućnih aparata na odabranim tržištima.

Kineski Haier je jedan od najvećih svetskih proizvođača bele tehnike i ima 240 podružnica, 30 razvojnih centara i više od 50 hiljada zaposlenih.


Uspostavljena Berza električne energije SEEPEX
Berza električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi - SEEPEX danas je zvanično registrovana u Agenciji za privredne registre, a uspostavljanje Berze, odnosno organizovanog tržišta električne energije značajan je poduhvat, koji će od Srbije učiniti svojevrsno energetsko čvorište celog regiona Jugoistočne Evrope.

Prva sednica Nadzornog odbora biće održana sutra, saopšteno je iz Elektromreže Srbije.

SEEPEX je kompanija čiji su vlasnici, odnosno akcionari JP Elektromreža Srbije i Evropska berza električne energije EPEX SPOT i podržaće razvoj konkurentnog, transparentnog i pouzdanog tržišta električne energije za Srbiju i jugoistočnu Evropu i značajno uticati na povećanje obima trgovanja električnom energijom u regionu.

SEEPEX predstavlja bitan korak u kreiranju i implementaciji adekvatnog rešenja za uspostavljanje regionalnog tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi, kao i za njegovu buduću integraciju u jedinstveno pan-Evropsko tržište.

Planirano je da prve transakcije na organizovanom tržištu električne energije na SEEPEX budu realizovane krajem novembra ove godine.

Tržišna pravila, kao i procedura prijema za buduće članove SEEPEX biće objavljeni tokom jula i avgusta.

Oficijelno testiranje sistema sa potencijalnim učesnicima na SEEPEX započeće u septembru 2015. godine.

Budući članovi i sve zainteresovane strane će biti redovno informisani o toku realizacije projekta, dodaje se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta