Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Apollo" želi da preuzme slovenački ogranak Raiffeisena
Investicijski fond "Apollo" zainteresovan je za slovenački ogranak Raiffeisena.

Austrijski div nedavno je najavio povlačenje iz Slovenije. "Apollo" navodno planira da slovenački Raiffeisen spoii s nedavno kupljenom Novom kreditnom bankom Maribor čime bi se novostvorena banka po tržišnom udelu sasvim približila vodećoj Novoj ljubljanskoj banci.

Podsetimo, američki "Apollo" i EBRD nedavno su kupili Novu kreditnu banku Maribor za 250 mil EUR.

Ranije ove godine interesovanje za slovenački Raiffeisen pokazale su i Gorenjska banka te ruska Expobank.


Objedinjena ponuda 800 privrednika iz Rasinskog okruga na jednom portalu
Regionalna privredna komora u Kruševcu je na internet portalu predstavila usluge i ponudu oko 800 privrednika iz Rasinskog okruga.

- Cilj projekta Objedinjena ponuda Rasinskog okruga jeste da u narednom periodu na jednom mestu predstavimo svih 2.000 preduzeća i oko 6.000 preduzetnika iz okruga, međusobno ih povežemo, ali i omogućimo da ih vide potencijalni domaći i strani partneri - kazala je agenciji Beta koordinatorka za proizvodne delatnosti i predstavljanje privrede u RKP Kruševac Aleksandra Aleksić.

Portal, kako je dodala, treba da bude vodič i pokazatelj aktuelnog stanja privedne Rasinskog okruga.

Taj projekta je kruševačka Privredna komora pokrenula, prva u Srbiji, pre godinu dana, jer je procenjeno da veliki broj preduzeća i preduzetnika u Rasinskom okrugu nemaju svoje sajtove.

Podaci se na portalu postavljaju na srpskom i engleskom jeziku.


Spoljnotrogovinski deficit Srbje u 2014. smanjen za 3%
Ukupan izvoz Srbije u 2014. godini iznosio je 11,16 mlrd EUR, što je za 1,5% više nego u 2013. godini, objavio je danas Republički zavod za statistiku u konačnim podacima za prošlu godinu.

Kako se navodi u saopštenju, uvoz je u istom periodu iznosio 15,5 mlrd EUR i zabeležio je rast od 0,2%. Na osnovu toga, spoljnotrgovinski deficit Srbije u prošloj godini iznosio je 4,34 mlrd EUR, što je za 3% manje nego u 2013. godini.

Pokrivenost uvoza izvozom u 2014. godini bila je 72% i veća je za 0,9 procentnih poena nego u 2013. godini, kada je iznosila 71,1%. Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prošloj godini izražen u dolarima, bio je 5,76 mlrd USD, što je 3% manje nego 2013. godine.

Izvezeno je robe za 14,84 mlrd USD, što je porast od 1,6%, a uvezeno za 20,6 mlrd USD, što je za 0,3% više nego u 2013. godini. U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bili su Italija (2,58 mlrd USD), Nemačka (1,77 mlrd USD), Bosna i Hercegovina (1,3 mlrd USD), Rusija (1,03 mlrd USD) i Rumunija (829 mil USD). Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u uvozu bili su Nemačka sa 2,4 mlrd USD, Rusija (2,34 mlrd USD), Italija (2,3 mlrd USD), Kina (1,56 mlrd USD) i Mađarska (1,01 mlrd USD).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje Evropske unije čine 63,7% ukupne razmene. Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA, s kojima Srbija ima suficit u razmeni od 1,9 CEFTA u 2014. godini, uglavnom na osnovu izvoza poljoprivrednih proizvoda. Izvoz Srbije iznosio je 2,8 CEFTA, a uvoz 927 mil USD.

Posmatrano po zemljama, najveći suficit u razmeni bio je s bivšim jugoslovenskim republikama: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a ističe se i suficit sa Italijom, Rumunijom i SAD. Najveći deficit je u trgovini s Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa). Sledi deficit sa Nemačkom, Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Mađarskom, Turskom, Austrijom i Holandijom. Republički zavod za statistiku Srbije podseća da ne raspolaže podacima za Kosovo i Metohiju.


Holandski De Hois preuzeo šabačku Proteinku
Holandski proizvođač stočne hrane De Hois (Heus) preuzeo je danas šabačku fabriku "Proteinka"od dosadašnjeg vlasnika "Kartonvala". De Hois je drugi po veličini evropski proizvođač hrane za stoku, a šabačka fabrika biće jedna od 36 u koliko ih ima u 17 zemalja.

Suvlasnik kompanije Kum De Hois rekao je da će prioritet u radu biti primena znanja iz Holandije. "Nama nije cilj da za deset godina budemo u 25 zemalja već da budemo dobro pozicionirani u već postojećim fabrikama i zemljama gde poslujemo. Fabrike sa kojima radimo i snabdevamo, pre svega, sa stručnošću i znanjem iz Holandije", rekao je Kum De Hois. Suvlasnik "Kartonvala" Zoran Petković naglasio je da je ta kompanija odlučila da proda "Proteinku" zbog "manjka iskustva". "Pre tri godine kada smo preuzeli šabačku fabriku od prethodnih vlasnika shvatili smo da nemamo dovoljno iskustva, tako da nam je ponuda jedne od najznačajnijih svetskih firmi bila neprocenjiva. Nešto smo i uradili tako da će De Hois imati temelje za dalji rad", rekao je Petković. Zaključenju kupoprodajnog ugovora prisustvovao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović. On je naglasio da je dolazak inostranog partnera u interesu zaposlenih i građana Šapca. "Mi se trudimo da Šabac pozicioniramo kao poljoprivredni centar i dolazak jednog od najvećih svetskih proizvođača stočne hrane je dobar za građane, za zaposlene i poljoprivrednike.Ovo pokazuje da grad zauzima značajno mesto i na privrednoj mapi Srbije", rekao je Zelenović. Šabačka "Proteinka" upošljava 82 radnika i ima mogućnost proizvodnje 15 do 25 tona stočne hrane za sat vremena. Jedna je od deset najvećih fabrika tog tipa u Srbiji, a ove godine obeležava 50 godina rada.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta