Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Više od 50 miliona dinara dobiti RTB Bor u 2014.
Kombinat bakra poslovao je pozitivno u 2014. godini, kompletan finansijski izveštaj biće predat tokom jula, a na osnovu izveštaja koji je predat Upravnom odboru, matično preduzeće, kao jedno od četiri dela RTB Bor Grupe ostvarilo je više od 50 miliona dinara dobiti iz tekućeg poslovanja.

Završne račune za prošlu godinu uradila su sva četiri basenska preduzeća, uz matično preduzeće i Rudnici bakra Bor, Topionica i rafinacija bakra (TIR) i Rudnik bakra Majdanpek i to po novim zakonskim propisima koji, pored ostalog, podrazumevaju i drugačiju dinamiku usvajanja.

Dokumenta su u zakonskom roku, do 30. juna, predata Agenciji za privredne registre, a poslovanje cele RTB Bor Grupe naći će se na dnevnom redu naredne sednice Upravnog odbora RTB-a.

Matično preduzeće je bilo osnovni nosilac projekta izgradnje nove topinice i fabrike sumporne kiseline i njegovo poslovanje u 2014. godini su u dobroj meri obeležile investicije u završetak tog projekta.

TIR je, kao vlasnik novih objekata, tokom prošle godine dodatno zaključio i ugovore o izgradnji pratećih postrojenja, pa je i za njih bilo nužno da se obezbede znatna novčana sredstva koja su uplaćena u toku prošle godine.

U skladu sa ugovorenom dinamikom plaćanja i izvođenja radova, Matičnom preduzeću i u 2015. predstoji namirenje još nekih obaveza iz projekta "nova topionica", rečeno je na sednici Upravnog odbora RTB-a Bor.

Dodatni problem bila je kriza plasmana bakra u svetu, a ona se u kombinatu bakra najviše manifestovala u poslednjem kvartalu 2014. godine.

Zbog statusa restrukturiranja i ulaska preduzeća u postupak izrade UPPR-a poslovne banke uglavnom prošle godine nisu finansijski pratile RTB Bor, a jedini kreditor bila je banka "Intesa".

- Jedini kreditor u 2014. bila je banka 'Intesa', koja godinama kratkoročnim kreditima podržava Basen, uz instrument obezbeđenja u vidu zalaganja buduće proizvodnje, odnosno proizvodnje u toku. Praktično, veruje nam na reč" - istakla je zamenica generalnog direktora za ekonomska pitanja Mirjana Antić.

Ipak, uz sve otežavajuce okolnosti, prošle godine je na nivou celog kombinata bakra definitivno ostvareno pozitivno poslovanje u proizvodnji bakra, zlata, srebra i ostalih plemenitih metala, naglašavaju u RTB-u Bor.


Prodaja "Sporta" ponovo tema Skupštine akcionara "Novosti"
Na dnevnom redu vanredne Skupštine akcionara NID "Kompanije Novosti" ad, koja je zakazana za 20. jul, ponovo će biti prodaja dnevnog lista "Sport", saopštio je UNS.

Redovna Skupština akcionara održana je 26. juna i tada nije usvojena odluka o prodaji "Sporta", ali ni o razrešenju prethodnih i izboru novih članova Nadzornog odbora kompanije "Novosti".

Na vanrednoj Skupštini, osim prodaje "Sporta", naći će se još nekoliko odluka Nadzornog odbora koje nisu usvojene na redovnoj Skupštini, među kojima su: izbor predsednika Skupštine, usvajanje Konsolidovanog finansijskog izveštaja NID "Kompanije Novosti" ad za 2014. godinu, zatim Izveštaja o izvršenoj reviziji Konsolidovanog finansijskog izveštaja za 2014. godinu, izveštaja Nadzornog odbora NID "Kompanije Novosti" ad Skupštini akcionara za 2014. godinu. Skupština akcionara odlučivaće i o naplati potraživanja od dužnika NIŠP "Oslobođenje" u stečaju - Banja Luka.


Kompanija NIS započela obimna geofizička istraživanja u šest opština
U okviru projekta geofizičkih istraživanja "3D Turija", NIS izvodi radove na prostoru od 650 kvadratnih kilometara u opštinama Srbobran, Bečej, Vrbas, Žabalj, Temerin i Mali Iđoš.

Na osnovu dobijenih rezultata odrediće se potencijalni lokaliteti za buduća detaljnija istraživanja nafte i gasa. Pre početka radova kompanija je prikupila svu neohodnu dokumentaciju, zatim organizovala sastanke sa lokalnim samoupravama i obavestila građane o predstojećim radovima. Tek posle dobijenih dozvola i od vlasnika pooljoprivrednog zemljišta, NIS prolazi sa mašinama, a svu eventualnu štetu na usevima plaća.

Za proteklih mesec dana, već su završeni radovi na više od 200 kvadratnih kilometara na području opštine Vrbas, kao i MZ Kucura i Bačko Dobro Polje.

Žitelji, u čijim se njivama obavljaju istraživanja, kažu da je saradnja sa NIS korektna i da im se izlazi u susret, kao i da se trude da im ne remete svakodnevni život i rad.

Srđan Vuković, sekretar MZ Bačko Dobro Polje, tvrdi da šteta pričinjena od prolaska mašina kroz useve novčano bude nadoknađena za desetak dana, a da je ugovore sa NIS-om oko nadoknade popisalo 200 žitelja.

- Nisam imao problema sa isplatom nadoknade štete na usevima i zadovoljan sam da se sve što je dogovoreno, i ispoštuje - veli poljoprivrednik Jovo Vrekić.

Dušan Koprivica, šef Odeljenja za plan i analizu u PP "Sava Kovačević" u Vrbasu, kaže da je mehanizacija NIS-a prošla kroz 90 hektara pod zasadima, ali da je naftna kompanija ispoštovala dogovor i pričinjena šteta je isplaćena veoma brzo.

Ovih dana započeće radovi i u Srbobranu, pa NIS obaveštava žitelje ove opštine da sve informacije, sugestije i predloge mogu da dobiju na informativnom punktu u MZ Srbobran, ili samoj Opštini. U naftnoj kompaniji se nadaju da će uspešno završiti sve planirane radove, koji će imati ogroman značaj ne samo za kompaniju, već i za opštine u ovom delu Vojvodine i državu.

- Projekat "3D Turija" je krenuo početkom juna, a cilj nam je da ostvarimo dobru saradnju sa lokalnim samoupravama i vlasnicima zemlje na kojoj se nalaze usevi prvog kvaliteta. NIS je društveno odgovorna kompanija i izvodi radove samo uz dozvolu vlasnika, ispoštovala je sve zakonske procedure i obavestila nadležne organe o radovima - kaže Gorica Mandić, direktorka Sektora za planiranje, kontrolu i analizu geološko-istraživačkih radova NIS-a.

Vladica Živanović, direktor NIS-ovog pogona "Naftagas -Naftni servisi" (pogon Seizmički servisi), koji izvode radove, veli da je NIS do sada obavio geofizička istraživanja u delu opštine Vrbas i da u naredna dva-tri dana nastavljaju u Srbobranu.


Obeštećenje

- NIS je ozbiljno pristupio ovom poslu i pre početka radova organizovali smo sastanak na kome je lokalnoj samoupravi i građanima rečeno o kakvim istražnim radovima se radi, kao i o proceduri i načinu nadoknade eventualne štete - ističe Zoran Mladenović, predsednik opštine Srbobran, dodajući da NIS građanima garantuje da će imati pravičnu nadoknadu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta