Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Raspisan konkurs za stečajne upravnike
Agencija za privatizaciju saopštila je danas da je raspisala otvoreni postupak javne nabavke za usluge stručnjaka koji će u njeno ime i pod njenim nadzorom obavljati poslove stečajnog upravnika.
Svi zainteresovani ponuđači mogu preuzeti konkursnu dokumentaciju na internet stranici Agencije za privatizaciju i na portalu Uprave za javne nabavke.

Okvirni sporazum se zaključuje na period od dve godine, a Agencija može produžiti važenje sporazuma za još jednu godinu.

Kriterijum za zaključenje okvirnog sporazuma je ekonomski najpovoljnija ponuda, čiji su elementi iskustvo i efikasnost u vođenju stečajnih postupaka i status stečajnog upravnika, dodaje se u saopštenju.

Ponude se podnose na adresu Agencije za privatiazciju, Terazije 23 u Beogradu, do 3. avgusta 2015. godine do 12 časova.

Javno otvaranje ponuda će se obaviti odmah po isteku roka za podnošenje, odnosno 3. avgusta u 12.30 časova u prostorijama Agencije.

Rok za donošenje odluke o zaključenju okvirnog sporazuma ponuda je 40 dana od dana javnog otvaranja ponuda.


Raspisan tender za nastavak građevinskih radova na delu obilaznice oko Beograda
Neimari imaju rok da ovog leta završe radove započete na petlji Batajnica i od petlje Dobanovci do mosta na Savi na obilaznici oko Beograda. Potom sledi izgradnja druge polovine auto-puta na ostalim delovima obilaznice, kao i konstrukcije mosta iznad Save. Preduzeće "Putevi Srbije" već je raspisalo tender za nastavak radova. Ponuđači imaju rok do 25. avgusta da dostave ponude za most preko Save kod Ostružnice, pa se može očekivati da do kraja godine počne izgradnja još jednog mosta u Beogradu.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" namerava da iskoristi deo sredstava iz zajma Evropske investicione banke za troškove izgradnje druge faze sektora B3. U planu je da u roku od 790 dana majstori izgrade trasu dugu oko tri kilometra u okviru koje je i leva strana mostovske konstrukcije raspona 1.965 metara.

Postojeći most kod Ostružnice je samo desna konstrukcija, dok je za prelaz Obilaznice u punom profilu neophodno dograditi i levu stranu. Taj deo je predmet raspisivanja tendera, a konstrukcija se sastoji od četiri segmenta. Kako se navodi u pozivu investitora, radovima su obuhvaćeni i levi poluprofil u dužini od 956 metara na desnoj obali, kao i uklapanje nove deonice sa rampama na Ostružničkoj petlji. Tender podrazumeva i prateću infrastrukturu - kišnu kanalizaciju, saobraćajnu signalizaciju i opremu puta, javno osvetljenje, instalaciju naponske mreže i električne podstanice, telekomunikacionu infrastrukturu i uređenje putnog pojasa.

Inače, od ponuđača se očekuje da ispunjava opšte uslove koji podrazumevaju da mu je prosečan godišnji obrt u poslednjih pet godina 40 mil EUR, kao i da je realizovao najmanje dva mosta određene veličine i vrednosti. Takođe, zahteva se iskustvo, da raspolaže odgovarajućim osobljem i neophodnom opremom i da je finansijski dobrostojeći.

Dobanovci, Batajnica, Straževica...

Za protekle skoro dve i po decenije od kada je počela izgradnja obilaznice, građevinci su uspeli da završe sektor A, od petlje Batajnica do petlje Dobanovci u punom profilu auto-puta i sektore B1 - B5, od petlje Dobanovci do tunela Straževica kao polu auto-put. Preostalo je da se završi petlja Batajnica, gde su radovi u toku. Ugovoreni rok završetka radova je 1. jul. Takođe, deo od petlje Dobanovci do mosta na Savi, do punog profila auto-puta. I ovde je očekivani rok leto 2015.


Za kiriju dobija i brend
Pivo pod robnom markom BIP-a proizvedeno u fabrici u Beogradu, biće zapravo proizvod firme "M6 Eden Srb", čiji je osnivač makedonski biznismen Svetozar Janevski. Točiće ga deo radnika, svega 150, od trenutnih 500. Skopski privrednik na raspolaganju će imati čitav BIP-ov proizvodni kapacitet i žig ove nekada čuvene fabrike piva, a sve za 50.000 EUR mesečno.

Pre nego što zakupac pređe prag BIP-a, ovo preduzeće moraće da izmiri dugove za vodu, struju i komunalne usluge. Ako za to nemaju para, a računi BIP-a su blokirani, novi "stanar" će ih regulisati, ali će mu za taj iznos biti umanjena kirija.

Nadzorni odbor veruje da je ovaj način poslovanja jedina šansa da se beogradska pivara izvuče. Mali akcionari, u čijem je vlasništvu 48% firme, međutim, smatraju da je njihovo preduzeće oštećeno.

- Zakupac se maksimalno zaštitio i praktično ništa ne nudi, a sve dobija za malu naknadu - tvrdi Vojislav Ćorović, mali akcionar i član Nadzornog odbora. - Nedopustivo je da za 50.000 EUR mesečno neko stekne pravo da koristi oznaku "BIP", a ako mu to u nekom trenutku ne bude dozvoljeno ima pravo da jednostrano raskine ugovor.

Računica pokazuje da tokom prvih pet godina, koliko je predviđeno trajanje ugovora, zakupac će na račun AD BIP-a uplatiti ukupno tri miliona evra. Nije isključeno da cifra bude i drugačija. Naime, 30 dana nakon sklapanja ugovora, revizorska kuća će utvrditi pravičnu vrednost zakupa. Ona može biti veća, ali i manja, a kiriju će smanjivati i svaka dospela neisplaćena obaveza.

- Ovaj ugovor zakupcu daje sva prava kao da je kupac fabrike, a on faktički može da ga raskine i ode poželi ili shvati da mu se posao ne isplati - strahuje Dragan Bubnjević, jedan od najvećih akcionara. - Mi smo vlasnici 48% firme, a niko nas ništa ne pita. Imali smo više od 50%, ali je država dovela partijskog čoveka, koji ništa nije plaćao, a onda je zbog duga smanjila naš udeo.

Akcionari napominju i da se zakupac obavezao da će proizvoditi 10.000 hektolitara piva mesečno. To, znači da će proizvodnja biti smanjena za oko 45%.

Bez reči

Od Agencije za privatizaciju, u čijoj nadležnosti je većinski paket akcija "Beogradske industrije piva", ni juče nismo dobili objašnjenje zašto su pribegli ovom modelu rešavanja sudbine BIP.

Pozajmljeni radnici

Interesantno je rešeno i pitanje radnika. Njih 150 će biti pozajmljeni zakupcu. Potpisaće sa BIP-om ugovore za upućivanje na rad kod drugog poslodavca. Istovremeno će sa zakupcem zaključiti ugovor na određeno vreme, od najmanje šest meseci.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta