Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sertić počeo razgovore sa predstavnicima zaštićenih preduzeća
Ministar privrede Željko Sertić razgovarao je juče rukovodstvima i sindikatima preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (PEU) "Resavica" i "Trayal korporacije" iz Kruševca, čime je započeo seriju sastanaka sa predstavnicima 17 preduzeća u restrukturiranju, kojima je odlukom Vlade odložena privatizacija za najviše godinu dana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, Sertić je sa predstavnicima "Resavice" i "Triyala" razgovarao o poslovanju i rezultatima ovih preduzeća i njihovim planovima za naredni period.

Sertić je istakao da novog produžetka rokova za privatizaciju ove grupe preduzeća neće biti i da država više nema sredstava, ni volje da podržava nerentabilna poslovanja.

- Ova preduzeća imaju tržišni potencijal, ali doprinos i napor na pronalaženju rešenja i partnera moraju da ulože svi – rukovodstva, sindikati, radnici i država. Cilj je da dođemo do preciznog akcionog plana za rešavanje njihove sudbine - rekao je Sertić.

Ministar je istako da će se sastanci sa svih 17 strateških preduzeća u narednom periodu održavati redovno u cilju praćenja rezultata i kontrole ostvarivanja planova.


Eurobanka preuzela filijalu Alpha banke u Bugarskoj
Alpha banka i Eurobanka objavile su da su postigle preliminarni dogovor o preuzimanju filijale Alpha banke u Bugarskoj od strane ogranka Eurobanke u Bugarskoj - Eurobank Bugarska AD (Postbanka). U zajedničkom saopštenju dve banke navodi se da je transakcija u potpunosti u skladu sa planovima za restrukturiranje Alpha banke i Eurobanke, koje je Evropska komisija odobrila 2014. godine, a koji podrazumevaju, između ostalog, da se svaka banka fokusira na poslovanje samo na najvažnijim tržištima.

Ova transakcija obuhvata celokupno bankarsko poslovanje filijaleAlpha banke u Bugarskoj, koje se sastoji od depozita u vrednosti od 254 mil EUR i bruto kredita od 410 mil EUR. Po završetku transakcije, Postbanka će imati mrežu od preko 200 ekspozitura širom zemlje i više od 3.000 zaposlenih.

Očekuje se da preuzimanjem ove filijale Postbanka ojača svoju tržišnu poziciju u bugarskom bankarskom sektoru i uveća bazu klijenata i u sektoru stanovništva iu sektoru privrede. Po završetku ove transakcije, Postbanka će postati četvrta po veličini banka u Bugarskoj na osnovu depozita i kredita.

Predviđa se da će Postbanka početi da ostvaruje prednosti od ove sinergije u drugoj godini nakon preuzimanja, uz zadržavanje visoke kapitalne adekvatnosti i velike likvidnosti. Na nivou cele grupe, očekuje se će ova transakcijamarginalno da poboljša poziciju Eurobankeu pogledu kapitala.

Ova transakcija je neutralna po Alpha banku u pogledu kapitala i u punom skladu sa njenom posvećenošću poslovanju isključivo na najvažnijim tržištima.

Do završetka ove transakcije, ekspoziture će nastaviti da klijentima Alpha banke pružaju celokupan spektar usluga kao i do sada, dok će nakon okončanja transakcije klijenti koristiti mrežu ekspozitura Postbanke.

Očekuje se da ova transakcija bude završena do kraja 2015. godine, nakon usvajanja svih potrebnih dokumenata i dobijanja svih dozvola za izvršenje transakcije u Bugarskoj, Grčkoj i od nadležnih tela Evropske unije.

Savetnik Eurobanke u ovoj transakciji je Mediobanca, dok je savetnik Alpha banke Citigroup.


"Philip Morris" preuzima "Fabriku duvana Sarajevo"?
Multinacionalna kompanija u oblasti duvanske industrije "Philip Morris" zainteresovana je za preuzimanje 39% državnog udela u "Fabrici duvana Sarajevo" (FDS), prenosi danas portal Klix.ba, pozivajući se na informacije iz više izvora.

- Kako nezvanično saznajemo u FDS-u, predstavnici PM-a su 10. jula bili u poseti Fabrici duvana kako bi se uverili u proizvodne kapacitete i mogućnosti sarajevske fabrike - navodi portal i dodaje da je drugi izvor, dobro upoznat sa procesom privatizacije u Federaciji BiH, potvrdio da su čelnici "Philip Morris" zainteresovani za vlasnički udeo države u FDS-u.

"Philip Morris" želi da kupi 39% vlasničkog udela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u, a zatim da na berzi dokupi 11% deonica kako bi imali većinsko i upravljačko vlasništvo nad FDS-om - naveo je sagovornik za portal Klix.

Trenutna cena vlasničkog udela države u FDS-u na berzi iznosi 21 milion KM (10,7 mil EUR).

Medutim, od ranije je poznato da Vlada FBiH ovu cenu trenutno ne smatra realnom, te od budućeg kupca očekuje da plati najmanje 103,7 miliona KM za 39% vlasničkog udela, navodi se u tekstu.

Pored FDS-a, federalne vlasti BiH nameravaju da prodaju i udeo u "Aluminiju", "Energoinvestu", "Energopetrolu", "Bosnalijeku" i "Sarajevo osiguranju".


Novi vlasnik isplatio svih 108 miliona dinara za paraćinsku "Štofaru"
Pet dana pre isteka roka srpska firma sa turskim vlasnicima "Fisek international", koja je 25. aprila, ove godine, uplatila depozit od 30 miliona dinara za kupovinu paraćinske "Štofare", uplatila je i ostatak para do 108 miliona dinara, za koliko je fabrika sa svim objektima i opremom prodata, navedeno je na zvaničnom sajtu opštine.

Sada predstoji sklapanje ugovora, a bivši radnici "Štofare", koji imaju rešenja, mogu da očekuju isplatu 12 minimalaca i uplaćene dve godine staža. Za sada nije poznato čime će se kupac "Štofare" baviti.

Agonija paraćinske "Štofare" traje skoro 20 godina. Fabrika štofa "Branko Krsmanović", ponos nekadašnje Jugoslavije, otišla je u stečaj 1997. godine, a imala je oko 2.500 radnika.

Stečaj je okončan 2006. godine, prodajom dela fabrike italijanskoj firmi "Dalle carbonare", koja je taj deo registrovala kao "Štofaru Paraćin". Isplaćeno je 70% garantovanih plata i izmiren staž za radnike koji su ostali bez posla i radnike koji su i posle stečaja bili angažovani na nekim poslovima u fabrici. Namireni su i ostali poverioci. Tako su delove fabrike dobili i "Srbijagas", EPS, NIS i banke.

Radnici koji su radili u italijanskoj firmi "Štofara Paraćin" prošli su kroz promenu vlasnika, stečaj i gubitak posla i sada će konačno biti namireni, u prvom isplatnom redu.


Za Telekom zainteresovane i firme i fondovi
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da ima zainteresovanih za privatizaciju domaćeg operatera Telekom Srbija, a među njima su i kompanije i investicioni fondovi.

"Ima dovoljno zainteresovanih za Telekom", rekao je Sertić gostujući u Dnevniku TV B92 ne želeći međutim da precizira koliko ih je tačno do sada.

On je podsetio da se 3. avgusta zatvara prijem neobavezujućih ponuda za Telekom, a nakon toga biće napravljena lista onih od kojih će se očekivati konkretna ponuda.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta