Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Imovina "Župljanke" iz Aleksandrovca četvrti put na licitaciji
Na prodaju je nepokretna imovina AD "Župljanka" iz Aleksandrovca, i to zgrada tekstilne industrije sa magacinom sirovina, proizvodnim halama, čija je procenjena vrednost 124.130 EUR, pomoćna zgrada procenjene vrednosti 77.637 EUR, kao i termofiksacija sa magacinom, procenjene vrednosti 77.476 EUR.

Preduzeće prodaje i dve prostorije za koje nije utvrđena delatnost, procenjene vrednosti 17.325 EUR i 9.900 EUR.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 7. avgust, a otvaranje ponuda održaće se 11. avgusta.


Još jedna prodaja imovine preduzeća "Grad" iz Kosjerića
Petu prodaju imovine građevinskog preduzeća "Grad" iz Kosjerića oglasio je stečajni upravnik. Prvu imovinsku celinu čini 8 zgrada upisanih u listu nepokretnosti, među kojima je i upravna zgrada, objekat za mlevenje kamena, magacin...

Ovoj imovinskoj celini pripadaju i bespravno izgrađeni prizemni objekti, kao i oprema u upravnoj zgradi.

Procenjena vrednost je 53.469.272 dinara.

Drugu imovinsku celinu čine 2 parcele šumskog zemljišta u selu Kosjerić procenjene vrednosti 470.970 dinara.

Rok za dostavljanje ponuda je 14. septembar, kada će biti održano i javno otvaranje ponuda.


Izgradnja "Prokopa" ide po planu bez obzira na sud
Radovi u železničkoj stanici "Beograd - Centar" u Prokopu odvijaju se prema planu, kažu za "Novosti" u "Železnicama Srbije". Ovo preduzeće će, što je i obaveza, poštovati svaku odluku nadležnih. Zasada nema ni najava da bi gradilište moglo da bude zatvoreno zbog odluke Upravnog suda u Nišu da je prilikom dodele posla "Energoprojektu" u budućoj glavnoj beogradskoj železničkoj stanici prekršen Zakon o javnim nabavkama.

Tačnije, u presudi ovog suda "Železnice Srbije" se ni ne pominju, već je sporno rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki kojim je 4. jula 2014. godine izbor izvođača radova proglašen zakonitim. Upravni sud, odeljenje u Nišu, donelo je 12. juna presudu po tužbi Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja protiv rešenja Komisije, koje se odnosi na tender za radove u Prokopu. Sud je uvažio tužbu, poništio rešenje Komisije i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Dakle, sada se čeka novo rešenje Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Tender je, inače, okončan pre više od godinu dana, a radovi se uveliko izvode od decembra 2014. Država je odlučna u nameri da se ovaj posao završi do 26. januara 2016. godine, što je i ugovoreni rok. Vrednost radova je 25,8 miliona evra, a finansiraju se kreditom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. Posao je poveren konzorcijumu firmi koje predvodi "Energoprojekt". Za Toplički centar tender je bio sporan zbog opunomoćenika češke firme AŽD Praha (kompanija u konzorcijumu koji je dobio posao) Predraga Neškovića, koji je pre te obavljao funkciju direktora elektrotehničkih poslova u Direkciji za infrastrukturu "Železnica Srbije".


Javni dug Srbije na kraju juna 71,8 odsto BDP-a
Javni dug Srbije na kraju juna 2015. godine iznosio je 23,78 milijardi evra, što je 71,8 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

U odnosu na maj javni dug je manji za oko 310 miliona evra.

Ukupne direktne obaveze države u junu iznosile su 21,2 milijarde, a indirektne 2,6 milijardi evra.

Na kraju 2014. godine, javni dug Srbije je iznosio 22,76 milijardi evra, odnosno 70,9 odsto BDP-a, dok je na kraju 2013. godine bio 20,14 milijardi evra, sa učešćem od 59,6 odsto u BDP-u.

Krajem 2000. godine javni dug je bio 14,17 milijardi evra ili 201,2 odsto BDP-a, a najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine kada je iznosio 8,78 milijardi evra ili 28,3 odsto BDP.

Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45 odsto.


"Telekom Srbija" prihodovao 47,4 milijardi dinara u prvoj polovini 2015. godine
U prvoj polovini 2015. godine kompanija "Telekom Srbija" ostvarila je poslovne prihode u iznosu od 47,4 milijardi dinara i poslovne rashode u iznosu od oko 39 milijardi dinara. Operativni rezultat (EBITDA) je za 5,7% viši u odnosu na januar – jun 2014. godine i iznosi oko 16 milijardi dinara.

- Uzimajući u obzir troškove otpremnina za oko 500 zaposlenih, koji su u drugom kvartalu napustili kompaniju, troškove zbog štete od požara i prihode od naplate osiguranja po osnovu nastale štete, prava slika poslovanja za prvih šest meseci je da su poslovni prihodi bili veći za oko 6,7% u odnosu na isti period prošle godine, dok su poslovni rashodi na približno istom nivo - navedeno je u saopštenju.


Ovo su najveći izvoznici u prvoj polovini 2015.
Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prvoj polovini 2015. iznosila je 1,9 mlrd EUR, a najveći je i dalje "Fiat Chrysler automobili Srbija" (FCA) u Kragujevcu sa izvozom od 735 mil EUR, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva, izvoz robe FCA u junu bio je 122,8 mil EUR, dok je u prvih šest meseci ove godine neto izvoz te kompanija iznosio 245,8 mil EUR. U 2014. godini ukupan izvoz te kompanije je bio 1,36 mlrd EUR.

Na listi vodećih izvoznika na drugom mestu je "Železara Smederevo", čiji je izvoz od januara do juna 2015. godine bio u vrednosti od 172,6 mil EUR, a samo u junu 27,3 mil EUR. "Železare" je u 2014. godini izvezla robu za 200,8 mil EUR.

Na trećem mestu liste najvećih izvoznika je "Tigar tyers" iz Pirota sa izvozom od 141 mil EUR, a slede "Naftna industrija Srbije" (NIS) sa 134 mil EUR izvoza, "Tetrapak" iz Beograda sa 92 mil EUR i "Petrohemija" iz Pančeva sa 84,1 mil EUR.

Na tom spisku su i "Gorenje" sa 79,9 mil EUR, "Hemofarm" iz Vršca sa 78,3 mil EUR, duvanska industrija "Philip Morris" iz Niša sa 70,4 mil EUR, "Jugoimport SDP" iz Beograda sa 64,4 mil EUR, "Yura Corporation" iz Rače sa 62,3 miliona evra, "Impol seva "iz Sevojna sa 55 mil EUR, "Ball Packaging" iz Beograda sa 53,4 mil EUR, Valjaonica bakra iz Sevojna sa 46 miliona evra i "Leoni" sa 44,2 mil EUR.


"Telecom Serbia" acquired RSD 47.4 billion revenue in the first half of 2015
In the first half of 2015, "Telecom Serbia" has had business revenues of RSD 47.4 billion and expenses of RSD 39 billion. Operative result (EBITDA) is 5.7% higher than in the period January - June 2014, and it amounts RSD 16 billion.

- Taking into consideration redundancy pay costs for 500 employees, who left the company in the second quarter of the year, costs for the fire damage and income from the insurance company paid for the damage, the real impression of business operations in the first six months is that business revenues are 6.7% higher comparing to the same period last year, while the costs are aproximatelly equal.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta