Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Poziv za prodaju BIP-a do oktobra 2015.
Premijer Aleksandar Vučić naložio je u petak direktoru Agencije za privatizaciju Ljubomiru Šubari da u naredna dva meseca oglasi prodaju BIP-a, saznaje "Blic".

Samim tim, ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i iznajmljivanju fabrike BIP-a sa makedonskom firmom "M6 Eden Srb", čiji je osnivač "Tikveš", neće biti realizovan. Saznanja "Blica" potvrdio je Slavko Popović, zastupnik akcionara BIP-a, koji je prisustvovao sastanku.

- Premijer je dao rok od dva meseca Agenciji za privatizaciju da se stabilizuje firma, naprave kadrovske promene, da se oglasi na prodaju i nađe strateški partner. Samim tim, neće biti ništa od ugovora sa "Tikvešom" - kaže Popović.

Iz Ministarstva privrede indirektno su za "Blic" potvrdili da ugovor sa "Tikvešom" nije trajan.

- BIP je u predstečajnom stanju i stečajni upravnik i sud će utvrditi na koji način će se dalje voditi postupak. Zakup je u svim slučajevima, pa i ovom, privremeno rešenje - rečeno je Blicu u Ministarstvu privrede.


Rok za prodaju "Prve petoletke" produžen do 7. avgusta
Agencija za privatizaciju saopštila je danas da je produžila rok za prodaju 70% društvenog kapitala akcionarskog društva "Prva petoletka – Delovi" u Novom Pazaru, po početnoj ceni od više od 2,1 mil EUR. Kako se navodi, ponude za kupovinu se mogu podneti do petka, 7. avgusta u 14.00, a svi zainteresovani prodajnu dokumentaciju mogu uzeti do 31. jula u 15.00.

Otvaranje ponuda će biti održano 12. avgusta u 13.00 u prostorijama Agencije za privatizaciju.

Dodaje se da pravo učešća u kupovini ove fabrike imaju pravna i fizička lica ili konzorcijumi koji se bave metalno-prerađivačkom industrijom.

Svi koji žele da učestvuju u javnom nadmetanju za kupovinu "Prve petoletke – Delovi" moraju uplatiti depozit od 214.000 EUR, dok za otkup prodajne dokumentacije moraju izdvojiti još 100.000 dinara, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da ukoliko dođe do prodaje 70% kapitala "Prve petoletke – Delovi", dug tog preduzeća prema državnim poveriocima biće otpisan.

Pogon "Prve petoletke" iz Trstenika u Novom Pazaru zapošljava 29 radnika, a odlukom Agencije za privatizaciju ta kompanija nije otišla u stečaj jer je njeno poslovanje ocenjeno kao održivo.

Agencija za privatizaciju podseća da su pored ovog preduzeća, u toku i konkursi za privatizaciju Regionalne radio televizije Novi Pazar i Holding kompanije "Raška".


Zvanični poziv za privatizaciju Telekoma posle 3. avgusta
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da postoji značajno interesovanje za Telekom i najavio da će posle 3. avgusta biti raspisan javni, zvanični poziv za prijem obavezujućih ponuda za privatizaciju te kompanije.

Nedavno je istekao rok za preuzimanje dokumentacije za Telekom, a Ljajić je rekao da nema ništa novo i konkretno da kaže s obzirom na to da se radi o neobavezujućem pozivu, osim da postoji značajno interesovanje telekomunikacionih kompanija i investicionih fondova za Telekom.

"Verujem da Telekom predstavlja vrlo respektabilnu i značajnu kompaniju, čemu u prilog ide i ovo interesovanje, mi skoro nedeljno razgovaramo sa nekom telekomunikacionom kompanijom i investicionim fondom, koji traže detaljnije informacije i pokazuju ozbiljan interes za kupovinu Telekoma", rekao je Ljajić, nakon sastanka sa ministrom telekomunikacija Iraka Hasanom Kadimom Al Rašidom u Palati Srbija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta