Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ponovo produžen rok za prodaju Studija B
Agencija za privatizaciju produžila je ponovo rok za dostavljanje ponuda za kupovinu kapitala Studija B do 11. avgusta, a otvaranje ponuda zakazala je 13. avgusta. Prethodni rok bio je 3. avgust, a otvaranje ponuda bilo je zakazano za 5. avgust.
Predmet prodaje je 100 odsto kapitala u vlasništvu Grada Beograda, čija vrednost prema izveštaju ovlašćenog procenitelja iznosi 528.626 evra, što je i početna cena za tu medijsku kuću.

Skupština grada usvojila je juče odluku da se "Studio B" ponudi na prodaju za 51 odsto procenjene vrednost, ako ta gradska informativna kuća ne bude privatizovana do 1. novembra.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da očekuje uspešnu privatizaciju Studija B za koji postoji nekoliko potencijalnih kupaca.

Izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima rok za privatizaciju medija produžen je do 31. oktobra, a prvobitno je bio 1. jul.


NIS ulazi u strujno kolo
"Naftna industrija Srbije" krajem godine počinje gradnju termoletrane - toplane koja će građanima Pančeva obezbediti i struju i grejanje. Za novo postrojenje u Pančevu, NIS je već formirao zajedničko preduzeće sa najvećim ruskim proizvođačem struje "Gazprom energoholdigom".

Iz NIS-a poručuju da su prebrodili krizu i u prvom polugdištu ostvarili dobit od pet milijadrdi dinara, a budžet Srbije prihodovali više od 67 milijadi. Prognoze pokazuju da će u naredne tri godine barel zadržati sadašnji nivo pa na naftnom tržištu ne očekuju ni cenovne potrese. NIS počinje nove investicije i neće se baviti samo naftom i gasom već postaje i značajan proizvođač struje.

NIS uveliko priprema gradnju termoelektrane - toplane koja će nići pored pančevačke rafinerije. Prva faza te investicije vredna je 140 mil EUR, a plan je da se u drugoj fazi proširenje proizvodnje struje finansira sa dodatnih 70 mil EUR.

- Biće 140 megavata za struju i isti nivo za toplotnu energiju. Početak gradnje je kraj ove i početak sledeće godine, a završetak 2017. godine - rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Termoelektrana - toplana proizvodiće struju za potrebe "Rafinerije", "Petrohemije", a za građane Pančeva i struju i toplotnu energiju. Od tog posla lokalna samouprava očekuje višestruku korist, pre svega ekološku jer se stanovi više neće grejati mazutom.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva kaže da će se isključivo koristiti gas tako da životna sredina ni na koji način ne može biti ugrožena.

- To je prvi i najveći profit grada Pačeva. Drugi benefit se sastoji u samom zapošljavanju ljudi. Da bi izgradnjom druge faze broj zaposlenih u takvom jednom objektu iznosio stotinu, što je značajna cifra u današnje vreme - kaže Pavlov.

Za novo postrojenje u Pančevu, NIS je već formirao zajedničko preduzeće sa najvećim ruskim proizvođačem struje "Gazprom energoholdingom", koji ima čak 80 elektrocentrala. Investicije "Naftne industrije Srbije" u narednom periodu će se granati u dva smera.

- Prvi deo investicija ćemo raditi sami, poput duboke prerade širenja benzinske mreže i povećanja zaliha nafte i gasa. Postoji i smer po kome tražimo strateške partnere - u vezi sa strujom. Postoji nekoliko projekta koje su u stadijumu istraživanja gde investicije uz partnera mogu biti duplirane. To je nekoliko stotina miliona evra - kaže Kravčenko.

NIS je već vodeća kompanija u regionu sa oko 30% akcija državnog kapitala. Isplata dividende za prošlu godinu malim akcionarima počeće najkasnije do novembra.


Čarapanski giganti odoše u stečaj
Od osam kruševačkih preduzeća koja su imala status restrukturiranja, četiri je otišlo u stečaj.
To su Hemijska industrija "Župa", "Fabrika ulja", Konfekcija "Zvezda", DIP "Savremeni dom".

U ovim fabrikama socijalni program samo je u proteklih mesec dana napustilo više od 750 radnika, koliko je i ugašeno radnih mesta.

U pogonima svih ovih fabrika je pre samo 13 godina bilo radnika kao u košnici. Uljara je upošljavala 426, posla je bilo za 847 konfekcionara, dok je u DIP "Savremeni dom" radnu knjižicu imalo 958 Kruševljana. Nekadašnji gigant, HI "Župa", koji je pre neuspele privatizacije upošljavao oko 1.400 radnika, pre tri godine nasputilo je 314 od tadašnjih 334 zaposlenih. Industrija je obnovila proizvodnju i sa 18 zaposlenih i uz podršku dodatno angažovanih radnika funkcionisala sve do sada.

"Od 18 stalno zaposlenih radnika, njih 12 je prihvatilo novi socijalni program, dok je preostalih šest radnika dobilo otkaze", kaže radnik HI "Župa" Valentin Stojanović. - Još 45 radnika je angažovano na osnovu ugovora o privremeno-povremenim poslovima. Radi se hlor za Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju, odnosno flotaciona sredstva za Bor i Majdanpek. U Agenciji za privatizaciju su napomenuli da treba sve ranije ugovorene poslove privesti kraju, a sve zavisi od stečajne upravnice.

U ovoj fabrici se radnicima duguje oko 30 zaostalih plata. Ročište poverilaca zakazano je za 24. avgust. Osim u Konfekciji "Zvezda", gde je u jednom trenutku

bilo angažovano više od 50 zaposlenih, proizvodnje nije ni bilo u DIP "Savremeni dom", kao ni u "Fabrici ulja". U Veću samostalnih sindikata napominju da će posebna komisija sindikalaca pratiti stečajne postupke.

"Insistiraćemo da se u preduzećima u stečaju, gde je to moguće, uradi reorganizacija kako ne bi došlo do bankrotstva", ističe Milenko Mihajlović, predsednik Samosatalnog sindikata.

Mihajlović navodi da su otpremnine iz "stečajevaca" uzeli radnici po principu "daj šta daš". Tom logikom vodili su se i u IMK "14. oktobar", koji je u predstečajnom postupku i gde je socijalni program prihvatilo 755 od 786 radnika uključujući rukovodstvo kompanije.

Živeli smo od ove plate, jer je suprug ostao bez posla, doživeo infarkt, a sin, koji morao da prekine studije kako bi nam pomogao, radi po kafićima - kaže za Večernje novosti radnica IMK "14. oktobar" Snežana Miletić (52).

- Nije mi jasno kako smo prošle godine bili firma od državnog značaja, a sada smo ispali iz svih kategorija.


Srpska industrija se napokon oporavlja
Industrijska proizvodnja u Srbiji u prvom polugodištu 2015. veća je za 4,8 odsto nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U junu je rast industrijske proizvodnje bio 18,6 odsto u poređenju sa istim mesecom 2014. godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek rast bio 13,5 odsto.

Rast u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija u junu je iznosio 69,3 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, kada su sanirane posledice poplava.

U sektoru rudarstvo rast je bio 30,3 odsto, a u prerađivačkoj industriji 9,4 odsto.

Kada se isključi uticaj sezone, industrijska proizvodnja u junu 2015. u odnosu na prethodni mesec je manja za 1,2 odsto, a pad prerađivačke industrije je bio 2,4 odsto. U poređenju sa prosekom iz 2014. godine pad industrijske proizvodnje iznosio je 13,1 odsto, a prerađivačke industrije 13,7 odsto.


NIS forms joint venture with Gazprom Energoholding to build power plant in Pancevo
Petroleum Industry of Serbia (NIS) is going to start building a thermal power station - heating plant late this year to ensure the supply of electricity and heat to the citizens of Pancevo. For this purpose, NIS has already formed a joint venture with the biggest Russian power manufacturer - Gazprom energoholding, which currently owns 80 power plants.

People at NIS say that the crisis is behind them and that they turned H1 profit of RSD 5 billlion, whereas over RSD 67 billion went to the budget of Serbia. Forecasts show that the price of barrel of oil will remain at the same level over the next three years, meaning that the oil market does not expect any new price fluctuations. NIS starts implementing new investments and it won't focus on oil and gas only, but also on power generation.

NIS is already getting ready for the construction of thermal power station - heating plant next to the Pancevo Oil refinery. The first phase of this investment is valued at EUR 140 million, and the plan is to invest additional EUR 70 million in the second phase of expansion of power generation.

The future thermal power station - heating plant will be producing electricity for Rafinerija and Petrohemija, and both electricity and heat for the citizens of Pancevo.

Sasa Pavlov, the mayor of Pancevo, says that the city will be exclusively using gas, so that the environment cannot be endangered in any way.

NIS is already a leader in the region with 30% of shares held by the state. The payout of last year's dividend to minor shareholders will start by November at the latest.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta