Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Deficit republičkog budžeta 26,4 milijarde dinara
Deficit republičkog budžeta u prvih šest meseci 2015. godine iznosio je 26,4 milijarde dinara, što je za skoro 80 milijardi manje nego što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i za 100 milijardi manje od budžetskog deficita u istom prošlogodišnjem periodu, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Taj rezultat je posledica mera štednje koje Vlada Srbije dosledno sprovodi, ali i bolje naplate poreskih i neporeskih prihoda, odnosno veće fiskalne discipline, ističe se u saopštenju.
Pojedinačno najveći doprinos budžetskom deficitu ostvaren je uštedama kroz smanjenje plata u javnom sektoru i dela penzija.

Ministarstvo finansija, kako je saopšteno, pozdravlja spremnost građana Srbije da zajedničkim naporima uz Vladu Srbije, obezbede dugoročnu finansijsku stabilnost i makro-ekonomsku održivost, i na taj način razumevanjem i podrškom doprinesu ostvarenju ekonomskih ciljeva i rasta zaposlenosti.

Najavljeno je da će podaci o konsolidovanom rezultatu opšte države za prvih šest meseci ove godine biti objavljeni u drugoj polovini jula.


Luka "Beograd" prodaje imovinu zavisnih privrednih društava - Početna cena 18,7 mil EUR
Luka "Beograd", u skladu sa odredbama usvojenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije, oglasila je prodaju imovine "Prve grupe povezanih lica", a to su beogradske firme "Lumaco", "Drum Creek", "Luka Petrol", "Gizmal Ltd Cyprus i "Delute".

Imovina privrednog društva "Lumaco" podeljena je u 12 parcela u Šimanovcima, ukupne površine 198.453,00 m2. Početna cena zemljišta kao celine procenjena je na 2.381.436,00 EUR.

Na prodaju je i zemljište privrednog društva "Drum creek" u beogradskim naseljima Vrčin i Zuce i u Bubanj potoku, ukupne površine 217.374 m2. Početna cena zemljišta kao celine je 9.933.450 EUR.

"Luka Petrol" raspolaže zgradom poslovnih usluga-magacinom elektrotehničke robe površine 20.748 m2, dok je površina cele parcele 5 ha 79 ari i 13 m2. Na objektu je upisana hipoteka u korist Komercijalne banke. Početna cena iznosi 6.351.380 EUR.

Udeo od 1,45% u "Delute" je imovina "Gizmal Ltd Cyprus" koja se prodaje po početnoj ceni od 54.793,36 EUR.

Prodaja imovine ovih preduzeća se obavlja prikupljanjem zatvorenih ponuda. Rok za prijave je 15. oktobar 2015. godine.


"Zeleno svetlo" za pet investicija u industrijskim zonama Zrenjanina
Odbornici Skupštine grada Zrenjanina su doneli odluku o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada na lokalitetima "Jugoistok" I i II, "Bagljaš-zapad" i "Uroš Predić", čime su se stekli uslovi za ulaganja pet investitora u nove ili proširene proizvodne kapacitete u zrenjaninskim industrijskim zonama, objavljeno je na gradskom sajtu.

Kako je navedeno, nakon sprovedenog postupka otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Grada Zrenjanina na pomenutim lokacijama, zemljište je, kao najpovoljnijim ponuđačima, pripalo preduzećima "Triumf bis" iz Novog Sada za proizvodnju celuloze, papira i kartona (lokalitet "Jugoistok" I), i zrenjaninskim "Rakić Plast" za proizvodnju najlonskih vreća sa zip zatvaračem (takođe lokalitet "Jugoistok" I), "Gomex" (lokalitet "Jugoistok" II), "Izolir" (lokalitet "Bagljaš-zapad") i STR "Jovana" (lokalitet "Uroš Predić")

U skladu sa donetim odlukama, investitori će najkasnije u roku od 30 dana zaključiti ugovore sa Gradom Zrenjaninom o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta.


Green light for five investments in industrial zones in Zrenjanin
Members of the City Assembly of Zrenjanin made decision on alienation of non-built publicly-owned construction land of the City at locations "Jugoistok" I i II, "Bagljas-zapad" and "Uros Predic", which generated conditions for investing of five investors in new or expanded production capacities in Zrenjanin-based industrial zones, it was published at the city website.


As announced, after implementation of procedure of alienation of non-built construction land publicly owned by the City of Zrenjanin at mentioned locations, land went to most favorable bidders "Triumf bis" from Novi Sad for production of celluloses, paper and cardboard ("Jugoistok" I), and Zrenjanin-based "RakićcPlast" for production of nylon bags with zip (also "Jugoistok" I), "Gomex" (lokalitet "Jugoistok" II), "Izolir" (lokalitet "Bagljas-zapad") iand STR "Jovana" ("Uros Predic")

In line with these decisions, investors will, in 30 days latest, sign contracts with the City of Zrenjanin on alienation of non-built construction land .


Rešiti pitanje specijalnih veza pre privatizacije Telekoma
Radne grupe za privatizaciju Telekoma, koje je formirala vlada, trebalo bi pre završetka procesa privatizacije tog preduzeća da reše pitanja imovine i socijalnog programa, a naročito sistema specijalnih veza, rečeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije.

"Bilo bi dobro da se pre privatizacije to razreši za sistem specijalnih veza, da se ne bi ti sistemi prodali nekome, pa taj onda treba da brine o bezbednosti zemlje. Drugo, da drzava posle ne zakupljuje, kao što se desilo Hrvatskoj, po komercijalnim uslovima telefonske i telekomunikacione usluge", kazao je direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Milan Janković.

Pre nego što Telekom bude prodat, sistem specijalnih veza bi trebalo da bude izmešten iz te kompanije, a reč je o opremi za prisluškivanje koju koriste državne službe BIA (Bezbedonosno-informativna agencija), VBA (Vojnobezbednosna agencija), VOA (Vojnoobaveštajna agencija), MUP i Uprava carina.

"Do 1997. godine su postojali ugovori i postojala je obaveza Telekoma da za svoje prostorije po određenoj ceni plaća Pošti, pošto je sve ostalo u vlasništvu Pošte. Od tada se promenila tehnologija i mnoge od tih prostorija Telekomu nisu neophodne i o tome se vode pregovori kako bi se videlo koje su realne potrebne budućeg ili sadašnjeg Telekoma za prostorom i koliko ta cena treba da bude", kazao je Janković.

On je podsetio da je izabran konsultant za privatizaciju Telekoma koji je dao predlog privatizacije i da je u toku prikupljanje neobavezujućih ponuda, koje će trajati do 2. avgusta.

Janković kaže da je neophodno što pre doneti novi Zakon o poštanskim uslugama koji će da uključi određene direktive EU koje postojeći zakon ne obuhvata, ali da bi se našao mehanizam za finansiranje univerzalne poštanske usluge.

Prema njegovim rečima, Pošta će biti u težoj situaciji u narednom periodu, ako ostane bez tih dodatnih prihoda koji su bili sa Telekomom.

"Ako se tu ne nađu neki modusi doći će u jednom trenutku do toga da će biti nedovoljno sredstava za finansiranje poštanske usluge, a ne postoje mehanizmi da se ta usluga na određeni način finansira iz budžeta ili bilo čega", naveo je Janković.

On je istakao da je neophodno doneti i potpuno novi Zakona o elektronskim komunikacijama zbog usklađivanja sa regulativom EU.

Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radulović je rekao da je pitanje specijalnih veza neophodno rešiti pre prodaje Telekoma kako bi se znalo na koji način će funkcionisati sve državne ustanove.

"Hoće li oni posle iznajmljivati te linije od prodatog Telekoma? Tako da je neophodno formirati nacionalnu širokopojasnu mrežu", rekao je Radulović dodajući da je to osnov daljeg razvoja tržišta.

Odbor je usvojio izveštaj o radu Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge za 2014, kada je ta agencija povećala prihode, a smanjila troškove.

Prihod je u 2014. iznosio oko 1,6 milijarde dinara, a rashodi oko 600 miliona, tako da je nešto manje oko milijarde dinara uplaćeno u budžet.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta