Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ko će u "drugi krug" trke za Telekom Srbije?
Spisak kompanija koje idu u sledeći krug privatizacije Telekoma Srbija biće poznat posle sastanka vladine komisije sa privatizacionim savetnikom ove nedelje.

"Ove nedelje će biti sastanak komisije sa privatizacionim savetnikom, kako bi se videlo koje su sve neobavezujuće ponude za Telekom podnete i šta sadrži svaka od njih", rekao je ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Komisija će, kako je rekao, od savetnika, kompanije Lazard, dobiti podatke o tome ko se prijavio, kakve su konkretne ponude, a na osnovu toga, komisija će odlučiti koja zainteresovana kompanija ispunjava uslove da "ide u sledeći krug".

"Kompanije koje idu u drugi krug, stiču pravo na uvid u svu dokumentaciju Telekoma Srbija, a tek onda slede njihove obavezujuće ponude", objašnjava Ljajić.

Prema pisanju domaćih medija za Telekom Srbija do sada je pristiglo 14 neobavezujućih ponuda.

Među zainteresovanima koji su poslali ponude su, kako se navodi, Dojče Telekom, kao i investicioni fond Mid Europa Partners koji je nedavno kupio "Danube Foods Group" u okviru koje posluju "Imlek", "Knjaz Miloš", "Bambi".

Tu su i Telekom Slovenije, Bulgarian Telecommunications Company EAD, Abu Dhabi investment Authority...


"Uniprom" uplatio preostalih 14 mil EUR za KAP
Vlasnik nikšićke kompanije "Uniprom", Veselin Pejović, uplatio je u ponedeljak (10. avgusta 2015. godine) preostalih 13.980.000 EUR za imovinu Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), što znači da je postao vlasnik KAP-a.

Prema njegovim rečima, za dva do tri meseca, koliko je potrebno da budu okončane neophodne procedure, Kombinat će zvanično dobiti novog vlasnika, koji, kako je naglasio, ima velike planove, prenosi portal Cdm.

- Povećali smo proizvodnju sa 3.200 tona na 4.000 tona i napravili smo dinamiku budućeg razvoja KAP-a, koja podrazumeva preradu legura, aluminijskih limova i trupaca - rekao je Pejović.

Pejović je pojasnio i da u odnosu na prethodne vlasnike, Kombinat pokušava da sarađuje sa što više domaćih firmi. Sada sarađuje sa 110 crnogorskih kompanija.


Kraj grčke drame - dogovor postignut
Atina i njeni međunarodni kreditori postigli su jutros dogovor o trećem paketu finansijske pomoći, čime Grčka izbegava bankrot i ostaje u evrozoni.

"Sporazum je postignut. Trenutno se pregovara o nekim sitnim detaljima", izjavio je neimenovni zvaničnik ministarstva finansija posle maratonskih pregovora tokom noći u Atini, preneo je Rojters.

Zvaničnici Grčke su se i nadali da će do danas postići sporazum sa poveriocima, koji će biti poslat na odobrenje parlamentu u Atini do 18. avgusta.

U pregovorima su učestvovali grcki ministri finansija i ekonomije Euklid Cakalotos i Jorgos Statakis i predstavnici Evropske centralne banke, Me]unarodnog monetarnog fonda i Evropskog stabilizacionog mehanizma o novom paketu pomoći.

Atini se žurilo da završi sporazum o novom programu o približno 86 milijardi evra do utorka da bi dobila prvu tranšu do 20. avgusta, kada se suočava sa plaćanjem duga Evropskoj centralnoj banci.

Ukoliko nacrt memoranduma o razumevanju i ponovljena analiza održivosti grčkog duga budu spremni po planu, očekuje se da će ih grčka vlada i parlament odobriti do četvrtka, što bi otvorilo put za sednicu ministara finansija evrozone u petak.

Taj dogovor o finansijskim aktivnostima Grčke predstavlja važan korak ka postizanju sveobuhvatnog dogovora o paketu pomoći vrednom oko 85 milijardi evra.

Dogovoreno je da Grčka tokom 2015. godine zabeleži primarni deficit (uz budžetsku ravnotežu bez isplate dugova) od 0,25 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), potom primarni suficit od 0,5 odsto BDP-a 2016. godine, 1,75 odsto BDP-a 2017. godine i 3,5 odsto BDP-a 2018.


Kompaniji "Hemofarm" odobreno preuzimanje firme "Ivančić i sinovi"
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije odobrila je farmaceutskoj kompaniji "Hemofarm" iz Vršca da preuzme beogradsko preduzeće za proizvodnju i promet farmaceutskih preparata "Ivančić i sinovi".

Kako je objavljeno na sajtu te komisije (kzk.gov.rs), odobrava se u skraćenom postupku koncentracija koja nastaje sticanjem kontrole "Hemofarma" nad celokupnim poslovanjem preduzeća "Ivančić i sinovi".

Komisija za zaštitu konkurencije je zaključila da je koncentracija dozvoljena i da neće značajno ograničiti, narušiti ili sprečiti konkurenciju na tržištu Srbije ili njegovom delu.

Prema obrazloženju Komisije, poslovanje "Hemofarma" i firme "Ivančić i sinovi" preklapa se na tržištima proizvodnje samo četiri leka iz ukupnog njihovog asortimana, što je zanemarljivo.

Sprovođenjem te koncentracije, po proceni Komisije, može se očekivati unapređenje proizvodnje i prometa i podsticanje tehničkog i ekonomskog napretka, kao i brojne pogodnosti za potrošače, poput niže cene i kvalitetnijih proizvoda, inovacije, veći izbor i širi asortiman.

"Hemofarm" posluje na tržištu kao deo nemačke grupacije "Stada", a proizvodi i prodaje širok asortimana lekova i medicinskih sredstava, u više od 30 zemalja, na tri kontinenta, zbog čega se, navela je Komisija, ta farmaceutska kompanija smatra vodećom u Srbiji i Zapadnom Balkanu.

U Srbiji "Hemofarm" ima tri zavisna društva - "Velefarm" u stečaju, koji se bavi proizvodnjom farmaceutskih preparata, preduzeće za promet farmaceutskim proizvodima "Vetfarm" u stečaju i "Stada IT Solutions" koji se bavi računarskim programiranjem.

Pored tih firmi "Hemofarm" ima i nekoliko zavisnih društava u inostranstvu.

"Hemofarm" je 13. jula ove godine potpisao Pismo o namerama kojim je predviđeno da ta kompanija stekne kontrolu nad celokupnom pokretnom i nepokretnom imovinom i opremom "Ivančića i sinova", uz preuzimanje intelektualne svojine tog preduzeća i drugih prava od značaja za proizvodnju i prodaju farmaceutskih proizvoda.


Devizne rezerve rastu, RSD ojačao
Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznosile su 10,6 milijardi evra, što je za oko 340 miliona evra više nego u junu, saopštila je NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 290 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.Najveći devizni priliv bio je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230 miliona evra.

Ostali veći prilivi ostvareni su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 145,4 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 38,1 milion evra, dok je neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve iznosio 17,2 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 52,3 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 47,5 miliona evra.

Isplata stare devizne štednje iznosila je 31,1 milion evra, a otplate duga MMF-u 7,4 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 8,4 miliarde evra.

U julu je trgovine na međubankarskom deviznom tržištu iznosila 530,1 milion evra i bila je za 201 milion evra manja nego u prethodnom mesecu.

U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,97 milijardi evra.

Dinar je u julu nominalno ojačao prema evru za 0,4 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230 miliona evra, kako bi ublažila preterane dnevne promene kursa.


Hemofarm gets green light for takeover of Ivancic i sinovi
The Commission for the Protection of Competition (CPC) of Serbia has allowed the pharmaceutical company Hemofarm from Vrsac to take over Belgrade-based company Ivancic i sinovi that produces and sells pharmaceutical preparations.

As it was announced on the website of the Commission (kzk.gov.rs), the concentration of capital resulting from the assumption of control of entire operations of Ivancic i sinovi by Hemofarm is approved in a shortened procedure.

The Commission for the Protection of Competition has come to a conclusion that the concentration is allowed and that it won't significantly limitate, violate or prevent competition in the market of Serbia or any its part.

Hemofarm operates in Serbia as part of the German group Stada, producing and selling a wide range of drugs and medical products in more than 30 countries on three continents, which is why this pharmaceutical company is deemed a leader in Serbia and the Western Balkans.

Hemofarm has three subsidiaries in Serbia - Velefarm in bankruptcy, Vetfarm in bankruptcy, and Stada IT Solutions.

Besides, Hemofarm also operates several subsidiaries abroad.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta