Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
OMV zainteresovan za sporazum sa kompanijom "Gazprom"
Austrijska naftogasna kompanija OMV zainteresovana je da uskoro postigne konačni sporazum s kompanijom "Gazprom" o radu na Urengojskom nalazištu gasa u Sibiru, prenele su Ria novosti.


Šef "Gazproma" Aleksej Miler dogovorio se sa članom upravnog odbora OMV-a Manfredom Lejtnerom, tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu u junu, da razmotre mogućosti učešća austrijske firme u razvoju Urengojskog nalazišta na koje su fokusirane pripreme za industrijsku eksploataciju rezervi nafte i gasa na osnovu moguće zamene imovine. Ranije ovog meseca austrijski dnevnik "Kurir" objavio je da OMV u zamenu može ponuditi Gaspromu udeo u rafineriji u Švehatu.

Prema rečima Rajnera Zelea, predsednika Upravnog odbora OMV-a, ovaj projekat je austrijskoj kompaniji interesantan iz tri razloga - prvi je taj što je vrednost preuzimanja u Rusiji relativno niska, a drugi što su troškovi razvoja nalazišta, računajući slab kurs rublje, takođe prilično niski. I operativni troškovi, opet imajući u vidu efekat deviznih kurseva i iskustvo kompanije, takođe su niski. To znači da je ovo ekonomski vrlo privlačan projekat, rekao je Zele.

Na šest licenciranih lokacija Urengojskih nalazišta gasa i kondenzata gasa potvrđene su zalihe više od 1,6 biliona kubnih metara, odnosno više od 500 miliona tona.


Još jedan granični prelaz na Aerodromu Nikola Tesla
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetiće danas beogradski aerodrom "Nikola Tesla" i renovirani terminal 1, kojim je putnicima, pored ostalog, obezbeđen još jedan granični prelaz sa četiri šaltera pasoške kontrole.

Renovirani terminal 1 Aerodroma "Nikola Tesla" pušten je u rad 23. juna i na taj način beogradski aerodrom započeo je snažan investicioni ciklus u planiranoj vrednosti većoj od 20 miliona evra u narednih 12 meseci u kojem će biti izgrađen i terminal 2.

Kako je najavljeno, kapacitet "Nikole Tesle" time će do kraja 2016. biti povećan za oko 40 odsto.

Za putnike koji se na let prijavljuju u terminalu 1 omogućen je direktan pristup čekaonicama i fingerskim hodnicima, čime je skraćena dužina njihovog kretanja kroz aerodromsku zgradu i pojednostavljen proces otpreme putnika, a uređeno je novih 1.450 kvadratnih metara poslovnog prostora u funkciji proširenja aerodromskih kapaciteta, kao i novih komercijalnih sadržaja.

Roditeljima sa malom decom na raspolaganju je posebna prostorija u okviru čekaonice.

Za posao uređenja i adaptacije angažovane su domaće građevinske firme, a Aerodrom "Nikola Tesla" sve faze proširenja terminalnih kapaciteta finansira isključivo iz sopstvenih sredstava.Takođe, na aerodromu je od 3. jula svim putnicima i posetiocima na raspolaganju neograničen besplatan pristup bežičnom internetu.Celokupna površina pristanišne zgrade aerodroma, odnosno oba terminala, šalteri za prijavu na let, putničke čekaonice, hodnici ispred čekaonica, dolasci i saloni pokriveni su signalom bežičnog interneta.Beogradski aerodrom nudi domaćim građevinskim preduzećima učešće u predstojećim projektima širenja kapaciteta aerodroma vrednim oko 20 miliona evra.

Radovi na najvažnijem projektu - dogradnji fingerskog hodnika C, to jest, proširenju terminalne zgrade (terminal 2) za 11.000 metara kvadratnih, u vrednosti 15,2 miliona evra, treba da počnu već do kraja godine.To će biti prva grinfild investicija na aerodromu u poslednjih dvadesetak godina.

Kapacitet beogradskog aerodroma će biti povećan sa sadašnjih 5,5 na osam miliona putnika godišnje.

Premijer će tokom posete razgovarati i sa rukovodstvom Aerodroma "Nikola Tesla".


Na prodaju 50% kapitala preduzeća "Vetfarm" u stečaju
Stečajni upravnik objavio je danas prodaju 50% kapitala preduzeća "Vetfarm". Kako je navedeno u oglasu, procenjena vrednost je 5.391.664 dinara (44.901 EUR), a iznos depozita je 1.078.330 dinara (8.980 EUR).

Kako je napomenuto, procenjena vrednost nije minimalna prihvatljiva vrednost, niti je na bilo koji drugi način obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude.

Javno otvaranje ponuda održaće se 15. septembra 2015. godine, u prostorijama preduzeća u Novom Beogradu.

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, najveći akcionari "Vetfarma", registrovanog za medicinsko snabdevanje, proizvodnju, uvoz i izvoz, su "Etox", "Azohem", "Veting HTI", "Hemofarm", "PIO Fond".


Referentna kamatna stopa smanjena na nivo od 5,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 5,5 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da u julu iznosi 1,0 odsto.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu dezinflatorni uticaj većine domaćih faktora, nisku inflaciju u međunarodnom okruženju i stabilizovana inflaciona očekivanja u granicama cilja.

Konstatovano je da su, nakon postizanja dogovora Grčke s međunarodnim kreditorima, niži i eksterni rizici, što, uz aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i povoljnije ekonomske i platnobilansne rezultate od očekivanih, doprinosi relativnoj stabilnosti deviznog tržišta i povoljnijoj percepciji investitora za ulaganja u Srbiju. Povoljnijoj makroekonomskoj perspektivi zemlje doprinose i efekti mera fiskalne konsolidacije, istovremeno smanjujući izloženost domaće privrede negativnim eksternim uticajima, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen javnosti u sredu, 19. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. septembra.


Key Policy Rate Cut to 5.5%
The NBS Executive Board decided in its meeting today to cut the key policy rate by half a percentage point to 5.5%.

The Executive Board stated that y-o-y inflation continued to move below the lower bound of the target tolerance band and amounted to 1.0% in July.

The decision to lower the key policy rate was taken in view of the disinflationary effect of the majority of domestic factors, low inflation abroad and the stability of inflation expectations within the target tolerance band.

It was concluded that external risks have lessened after Greece had reached an agreement with international creditors, which, along with Serbia’s arrangement with the IMF and the more favourable than expected economic and balance of payments performances, contributes to the relative stability of the foreign exchange market and improved investor perception. The country’s macroeconomic outlook has improved also owing to the effects of fiscal consolidation which, at the same time, diminishes the exposure of the domestic economy to adverse external shocks, assessed the Executive Board.

The Executive Board also adopted the August Inflation Report that will be presented to the public on Wednesday, 19 August 2015.

The next rate-setting meeting of the Executive Board is scheduled for 10 September.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta