Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pogledajte šta donosi usvojena Strategija za problematične kredite
Vlada Srbije usvojila je Strategiju za rešavanje problematičnih kredita, a kako ekonomisti predviđaju, biće to inicijalna kapisla da kamate krenu da padaju. Prema mišljenu nekolicine analitičara, moguće je očekivati da krediti budu jeftiniji čak i za 20%.

Naime, pomenuta Strategija predviđa unapređenje kapaciteta banaka i državnih institucija, a stečaj i prodaja potraživanja od građana biće dodatno analizirani zbog osetljivosti te problematike, rekli su agenciji Beta u Ministarstvu finansija Srbije.

Kako dodaju u Ministarstvu finansija, očekuje se da će rešavanje problema nenaplativih kredita uticati na smanjenje troškova banaka, a time i na pad kamatnih stopa.

- Mere ekonomske, monetarne i fiskalne politike dale su određene rezultate, ali je nivo nenaplativih kredita u Srbiji i dalje značajan i predstavlja realnu prepreku za kreditnu aktivnost - rekli su Beti u ministarstvu.

Strategijom je predviđeno unapređenje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita i uklanjanja poreskih prepreka za otpis nenaplativih potraživanja, naveli su u Ministarstvu finansija.

foto: Family Business/shutterstock.com
Predviđene su i mere za unapređenje u domenu sudskog i vansudskog restrukturiranja i stečaja, izvršenja, kao i pitanja procene vrednosti založene imovine. Pored toga, povećaće se kapaciteti i stručnost sudova, ali i državnih institucija kao poverilaca u postupcima restrukturiranja, istakli su u ministarstvu i dodali da će doneti i dodatne mere ako bude potrebno.

- Za sprovođenje nekih od mera, kao što je uklanjanje poreskih prepreka biće predviđen rok do kraja ove godine, dok su neke druge veoma složene i zahtevaju više godina za sprovođenje, poput povećanja osposobljenosti sudova - rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da su predložena rešenja usaglašena su sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i da se očekuje nastavak saradnje sa tim insitucijama u primeni mera.


Privrednici najviše duguju

Podsećamo, Vlada Srbije usvojila je 13. avgusta Strategiju za rešavanje problematičnih kredita. Procena je da su u Srbiji problematični krediti vredni 3,7 mlrd EUR, odnosno oko 22% od ukupno 17 mlrd EUR kredita.

U najvećim problemima sa otplatom duga su upravo privrednici, i na njih se odnosi najveći deo od 442,6 problematičnih milijardi dinara, a na građane "tek" 71 milijarda. Koliko je veliki problem sa otplatom govori i činjenica da se sa otplatom više od polovine celog duga kasni duže od dve godine.

Zato su u Ministarstvu finansija odmah po usvajanju Strategije rekli da su mere ekonomske, monetarne i fiskalne politike dale određene rezultate, ali je nivo nenaplativih kredita i dalje značajan i predstavlja realnu prepreku za kreditnu aktivnost. Zbog toga je ova strategija značajna kako za rešavanja postojećeg nivoa problematičnih kredita, tako i za preventivno delovanje radi sprečavanja ponavljanja istog problema u budućnosti - ističu u Ministarstvu finansija.


Dugovi ne idu uterivačima

Jedna od najvećih bojazni građana je da će, radi rešavanja problematičnih kredita, banka moći njihove dugove da prodaje raznim agencijama za naplatu potraživanja, odnosno uterivačima. To je, za sada, zakonom zabranjeno, a ovom strategijom nije eksplicitno predviđeno.

Mada, istiknuto je da postoje brojni preduslovi koje bi trebalo ispuniti, pre nego što bi se "omogućila liberalizacija loših kredita stanovništva".

- Stečaj građana, kao i prodaje potraživanja od istih biće predmet dodatnih sveobuhvatnih analiza imajući u vidu složenost i osetljivost te problematike - ističu u Ministarstvu finansija.

Takođe, u Ministarstvu dodaju da se i za ostale prepreke za koje se može očekivati da će biti uočene u naknadnim analizama, naknadno biti donete odgovarajuće mere.


Nema zainteresovanih za mašine "Agroživa", sledi još jedan pokušaj prodaje
Prodaja proizvodnih mašina i softvera kompanije "Agroživ" iz Žitišta danas nije uspela jer nije bilo zainteresovanih kupaca, rekao je agenciji Beta sudski izvršitelj Dragan Nikolić. Kako je dodao, nova prodaja biće zakazana za najkasnije mesec dana.

Izvršitelj je prodaju proizvodnih mašina, koje čine jednu proizvodnu celinu, ukupne procenjene vrednosti 378,7 miliona dinara zakazao kako bi se namirila dugovanja prema Fondu za razvoj Republike Srbije.

Na današnjem prvom nadmetanju početna cena iznosila je 60% od procenjene vrednosti, a kupcima su bile ponuđene mašine među kojima su linija za klanje i čerupanje, linija za manipulaciju unutrašnjim organima, linija za upravljanje ot


Net profit of Energoprojekt holding fell by 30%, business profit 14,4%higher
Energoprojekt Holding (ENHL) announced consolidated financial results for the first half of the year.

Business profit increased by 14,8% to 16,1 billion compared to the same period last year. Although business profit was 14,4% higher, net profit fell by 30% to RSD 377,5 m due to increased negative exchange rate differences which in the first half of the year totaled RSD 1,32 billion.

Current market capitalization of the company at RSD 1.176 totals RSD 12,8 billion (app. EUR 107,1 m).
 
 
 
 


Interest rates decline - Have a look at what adopted Strategy for problematic loans is bringing
The Government of Serbia adopted Strategy for solving problematic issues and as economists forecast it will be initial point for the interest rates to start declining. According to a few analysts, it is possible to expect that loans are cheaper by 20%.

Namely, the Strategy implies development of capacity of banks and governmental institutions and bankruptcy and sale of debts from citizens will be additionally analyzed due to sensitive problem, the Ministry of Finance of Serbia said for the Beta agency.

As the Ministry of Finance adds, it is expected that solving problems of non-payable loans will affect bank cost reduction and thus fall of interest rates.

The Strategy implies bank capacity development for solving problematic loans and reoval of tax obstacles for write-off of non-payable loans, the Ministry of Finance said.

Measures for development in the field of court and extra-judicial restructuring and bankruptcy, execution and estimation of mortgaged value have been planned. After that, capacities and expertise of courts will improve as well as governmental institutions in restructuring processes, the ministry outlined and added they will make additional measures if necessary.

They added that proposed solutions are aligned with the International Monetary Fund (IMF), World Bank and the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) and that continuation of cooperation with these institutions in measures implementation is expected.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta