Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinarska štednja porasla za skoro dve milijarde dinara
U prvoj polovini ove godine dinarska štednja je porasla za skoro dve milijarde dinara, odnosno pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, tako da je zaključno sa krajem juna iznosila 40 milijardi dinara, rececno je danas Tanjugu u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Učešće štednje u dinarima u ukupnoj štednji, prema podacima NBS, iznosilo je krajem juna 3,8 odsto, a početkom godine je bilo je 3,7 odsto.

"Na navedeni rast dinarske štednje uticala je niska i stabilna inflacija, relativno stabilno kretanje kursa dinara i činjenica da su za dinarsku štednju kamatne stope i dalje povoljnije u odnosu na deviznu štednju", objašnjavaju u NBS.

Atraktivnosti dinarske štednje, kao objašnjavaju u NBS, doprinosi i poreski tretman prihoda od kamate, odnosno činjenica da se na kamatu na dinarsku štednju ne plaća porez, dok devizna kamata podleže oporezivanju.

Direktor funkcije Upravljanje mrežom i stanovništvo u Vojvođanskoj banci Maria Konstantinou objašnjava da su trenutno kamatne stope za štednju u dinarima i do tri puta veće od kamatnih stopa u evrima.

"Prilikom odabrira valute u kojoj će štedeti, sve klijente savetujemo da se sami opredele za valutu i vrstu štednje u zavisnosti od svojih potreba i planova", kaže Konstantinou.

Ona dodaje da ovog leta Vojvođanska banka nudi jedinstvenu kamatnu stopu na oročenu štednju u evrima od 1,2 odsto godišnje, dok će za oročenu štednju u dinarima kamata biti čak 6,75 odsto za godinu dana.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić smatra da u ovom trenutku najveću perspektivu za rast ima životno osiguranje kao vid štednje, a donekle i privatni penzijski fondovi.

Grubišić je u izjavi za Tanjug objasnio da kod životnog osigranja u osnovu postoji vezanost za evro i "uglavnom možete sa velikom preciznošću da računate na iznos koji vas očekuje nakon 20-25 godina".

"Kod privatnih penzijskih fondova u pitanju je konzervativno upravljanje sredstvima, ulaže se pretežno u državne hartije od vrednosti sa dinarskim i deviznim predznakom i u određenoj meri zavisite od performansi ostvarenih na finansijskom tržištu", objasnio je Grubišić.

U Unika (Uniqa) osiguranju kažu da u životnom osiguranju nema nepoznanica. Sve se, tvrde, izračuna unapred i jasno je koliku će sumu osiguranik dobiti po isteku osiguranja, s obzirom na uloženi novac i godine starosti prilikom potpisivanja ugovora.

Visina premije, odnosno iznosa koji se uplaćuje na ime usluge osiguranja zavisi od mogućnosti i želja svakog osiguranika, sa tim da, kako objašnjavaju za Tanjug, najniži mesečni iznos premije kod Unika osiguranja ne može biti manji od 25 evra.

Jedino životno osiguranje garantuje isplatu pune osigurane sume sa uplatom prve rate premije u slučaju nastanka osiguranog slučaja (smrti osiguranika).

"U slučaju srmti usled nezgode, ta suma s takođe višestruko uvećava", kažu u Unika osiguranju.


Rasprodaja nekretnina banaka u centru BG
Agencija za osiguranje depozita objavila je prodaju nepokretnosti banaka u stečaju, čiji je stečajni upravnik, među kojima i Univerzal banke i Nove agrobanke.

Najvrednija imovina koja se nudi je imovina Univerzal banke u stečaju, čija ukupna vrednost gledano po početnim cenama iznosi oko devet miliona evra, navodi se u oglasu objavljenom u dnevnim novinama.

Među ponuđenim nekretninama su i poslovni prostori u centru Beograda – centrala Univerzal banke u Francuskoj ulici od skoro 1.000 kvadratnih metara, koja se nudi po početnoj ceni od 1,1 milion evra.

Prodaje se i nekretnina u Dobračinoj od skoro 700 kvadrata, čija je početna cena skoro 800.000 evra.

Agencija za osiguranje depozita objavila je i prodaju nepokretnosti Nove agrobanke u stečaju, koja po početnim cenama vredi oko tri miliona evra, a najvrednija među njima je hladnjača Mionica, koja se nudi po početnoj ceni od 900.000 evra.

Agencija je ponudila i više nepokretnosti Investbanke, Agrobanke, Astra banke, Beobanke, Razvojne banke Vojvodine, Privredne banke Beograd, Raj banke, Borske banke, MB Union banke, sve u stečaju, čiji je takođe stečajni upravnik.

U oglasu se navodi da svi zainteresovani moraju da uplate depozit u iznosu 10 odsto od početne prodajne cene, a prodaja će biti obavljena prikupljanjem zatvorenih ponuda.


“Metalac” kupio gornjomilanovački FAD
Klub poverilaca gornjomilanovačke Fabrike automobilskih delova – FAD u stečaju prihvatio je ponudu kompanije “Metalac” iz istog grada za preuzimanje ovefirme, saznaje “Blic”.

“Metalac” je ponudio 242 miliona za kupovinu preduzeća koje je u stečaju od 2013. godine, a u kome je u januaru proglašen bankrot. Klub poverilaca FAD-a, koji čine “Erste banka”, “Kovin trejd”, “Elektrometal” i “Belasica” DOO, prihvatili su ponudu “Metalca” iako je bila 32,32 odsto procenjene vrednosti kapitala firme.


Stav kluba poverilaca je da je kupac eminentna kompanija koja može pokrenuti proizvodnju u FAD-u i učiniti da preduzeće ponovo posluje uspešno.


"Mercator" u prvoj polovini 2015. utrostručio dobit na 33,4 mil EUR
"Mercator" je u prvoj polovini godine ostvario manje prihode od prodaje za 1%, ali je istovremeno smanjio poslovne gubitke za 43%, tako da je dobit od poslovanja iznosila 33,4 mil EUR, što je više nego trostruko u odnosu na prošlu godinu.

Prema pisanju hrvatskih medija, ta grupa, čiji je vlasnik hrvatski "Agrokor", ostvarila je 1,287 mlrd EUR prihode od prodaje, pri čemu je ojačalo poslovanje na srpskom tržištu, dok su prihodi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bili značajno niži.
Ulaganja Grupe su 2,5 puta veća nego u istom periodu prošle godine i iznose 26,5 mil EUR.


Prodat "Radio Bela Crkva" za 19.000 EUR - Bez kupca za "Radio Odžaci"
Javno informativno preduzeće "BC info" iz Bele Crkve, u okviru kojeg posluje "Radio Bela Crkva", prodato je za 19.000 EUR Jovici Bukuriću, objavila je danas Agencija za privatizaciju Srbije.

Prema podacima Agencije, početna cena za 100% kapitala preduzeća "BC info" u vlasništvu Opštine Bela Crkva bila je 18.684 EUR, na tender su dostavljene dve ispravne ponude, a Bukurić, kojeg je zastupao advokat, pobedio je na aukciji pošto je prvi prihvatio cenu od 19.000 EUR.

"Radio Bela Crkva" ima pet zaposlenih, osnovan je 1996. godine, a 2001. godine Skupština opštine Bela Crkva osnovala je Javno informativno preduzeće "BC info". Radio emituje 18 sati programa dnevno na srpskom i jezicima manjina češkom i romskom.

Agencija za privatizaciju objavila je da prodaja "Radija Odžaci" nije bila uspešna, jer nije dostavljena nijedna ponuda na tender.


Leskovac ustupa kompanijama "Yura" i "Jeanci Serbia" prostore propalih fabrika
Gradsko veće Leskovca pokrenuće postupak ustupanja nepokretnosti u javnoj svojini grada kompanijama "Jeanci" i "Yura". Neposrednom pogodbom biće im ustupljen poslovni prostor tekstilne fabrike "Sintetitika" i saobraćajnog preduzeća "Jugekspres".

Ove dve firme planiraju da uposle 1.600 radnika.

Bivša "Sintetika" biće ustupljena kompaniji "Jeanci Serbia" koja planira da proširi proizvodnju i da u unarednih godinu dana zaposli 300 radnika.

Preduzeću "Yura" će biti ustupljena imovina "Jugekspresa" gde će, po najavama biti zaposleno čak 1.300 radnika, a investicija je vredna 13 mil EUR.


Leskovac to provide space of failed plants to Yura and Jeanci Serbia
The City Council of Leskovac will start the process of letting publicly- owned real estate to Jeanci and Yura. Office space of textile plant Sintetitika and Transport Company, Jugekspres will be given through direct deal.

These two companies are planning to hire 1.600 employees.

Former Sintetika will be given to Jeanci Serbia which is planning to expand production and to hire 300 employees in one year.

Property of Jugekspres will be given to Yura where, according to the announcements 1.300 employees will be hired and the investment totals EUR 13 m.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta