Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Veliki broj preduzeća neće preživeti u klasičnom obliku
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da veliki broj preduzeća neće moći da preživi u klasičnom obliku i da je do danas od 526 preduzeća za više od 400 definisana sudbina, a da će kompletan proces biti završen u narednih manje od godinu dana.

Od 526 preduzeća za 98 je objavljeno da su u privatizaciji, zajedno sa 50, koja su medijske kuće, precizirao je Sertić na TV Pink.

On je najavio da ima još više od 100 preduzeća sa kojima je potrebno da se obave završni procesi, da je za 17 to predviđeno do maja sledeće godine, a da će se pitanje banja otvoriti u poslednjem tromesečju ove godine.

"Mali broj preduzeća će kroz ovaj proces biti privatizovan na klasičan način, jer ta preduzeća imaju ogromnu zaostavštinu iz prošlosti", rekao je ministar privrede.

Sertić je ukazao da se ta zaostavština meri negativnim kapitalom, dakle, većim obavezama, nego svom ukupnom imovinom, da se meri velikim brojem tužbi bivših radnika za neisplaćene plate, socijalna davanja ili neka druga prava.

Ministar privrede je dodao da postoje i pitanja restitucije i da će najveći broj tih preduzeća morati da ide u takozvanu "ekonomsku veš mašinu", odnosno u stečaj koji ne mora da znači i bankrotstvo.

Stečajni upravnik odvaja celine koje bi eventualno mogle da postoje kao poslovna celina za koju postoji interes od nekog zainteresovanog investitora, a drugi deo odlazi na namirenje duga radnicima, preduzećima, bankama, firmama kojima ta preduzeća duguju novac, objasnio je Sertić.

"Ako vi imate ogromna dugovanja od privrede, kako možete da realizujete svoje poslovne aktivnosti. EPS, Srbijagas, Železnica, ko god da je u pitanju", dodao je ministar privrede.


Beogradska "Umka" jedina dostavila ponudu za Fabriku hartije "Božo Tomić" u Čačku
Prodaja stečajnog dužnika čačanske Fabrike hartije "Božo Tomić" u stečaju, metodom javnog prikupljanja pisanih ponuda, održana je juče, objavljeno je na sajtu Agencije za privatizaciju.

Po oglasu o prodaji objavljenom dana 14. jula 2015. godine, procenjena vrednost imovine je 588.159.558 dinara. Ostvarena prodajna cena koju je ponudio jedini kupac beogradska fabrika kartona "Umka" je 102.000.000 dinara.

Kako je ponuđena cena za prodaju stečajnog dužnika je niža od 50% od procenjene vrednosti, pa će se stečajni upravnik obratiti Odboru poverilaca radi donošenja konačne odluke.


Na prodaju još četiri lokalna medija
Agencija za privatizaciju objavila je oglase za prodaju još četiri lokalna medija. Danas (27. avgusta) su objavljeni oglasi za prodaju preduzeća RTV "Šabac", Radio "Bačka" i Radio "Požega", a juče i za "Nišku televiziju".

U oglasu za prodaju RTV "Šabac" navedeno je da je predmet prodaje 100% kapitala u vlasništvu Grada Šabac. Ukupna procenjena vrednost iznosi 594.669,09 EUR, a početna cena za prodaju predmeta prodaje iznosi 75% procenjene vrednosti kapitala, odnosno 446.001,82 EUR. Rok prijave za učešće je 28. septembar 2015. godine do 15 časova, a javno otvaranje ponuda najavljeno je za 30. septembar u 12 sati.

Kako je navedeno u oglasu za prodaju Radija "Požega", predmet prodaje čini 100% kapitala u vlasništvu Opštine Požega. Ukupna procenjena vrednost kapitala iznosi: 11.821,84 EUR, a početna cena za prodaju predmeta prodaje iznosi 60% procenjene vrednosti, odnosno 7.093,10 EUR. Prijave za učešće u postupku mogu se podneti do 28. septembra 2015. godine do 15 časova, a otvaranje ponuda će biti održano 30. septembra u 14 sati.

U oglasu za prodaju Radija "Bačka", predmet prodaje čini 100% kapitala u vlasništvu Opštine Bač. Ukupna procenjena vrednost kapitala koji je predmet prodaje iznosi 19.891 EUR, a početna cena za prodaju predmeta prodaje iznosi jednu trećinu od procenjene vrednosti, odnosno 6.631 EUR. Rok za dostavljanje prijava za učešće je 28. septembar 2015. godine do 15 sati, a otvaranje ponuda zakazano je za 30. septembar u 13 časova.

U sredu (26. avgusta 2015. godine) Agencija je objavila oglas za prodaju 100% kapitala koji Grad Niš ima u preduzeću "Niška televizija". Ukupna procenjena vrednost kapitala iznosi 75.034 EUR, a početna cena iznosi 51% procenjene vrednosti, odnosno 38.267,34 EUR. Zainteresovani kupci mogu podneti prijave do 25. septembra 2015. godine do 15 časova. Javno otvaranje ponuda zakazano je za 28. septembar u 10 sati.


"Goša - Fabrika drumskih vozila" otišla u stečaj
U preduzeću "Goša - Fabrika drumskih vozila" iz Smederevske Palanke otvoren je stečajni postupak.

Naime, Privredni sud u Požarevcu doneo je rešenje kojim se usvaja predlog Agencije za privatizaciju o pokretanju stečajnog postupka u tom preduzeću.

Za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za privatizaciju - Uprava za stečaj iz Beograda.

U oglasu koji je objavljen 18. avgusta, poverioci su pozvani da prijave svoja obezbeđena i neobezbeđena potraživanja u roku od 90 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju stečajnog postupka u Službenom glasniku. Takođe, pozvani su i dužnici da izmire svoje obaveze prema stečajnoj masi.

Prvo poverilačko ročište zakazano je za 30. septembar 2015. u 10 časova, a ročište za ispitivanje potraživanja za 9. decembar 2015. u 10 sati u Privrednom sudu u Požarevcu.


Aerodrom Nikola Tesla osvojio evropsku nagradu Euro Annie
Aerodrom Nikola Tesla Beograd objavio je danas da je osvojio prestižnu Euro Annie nagradu za najveće povećanje broja putnika u 2014. godini.

U konkurenciji za nagrade bilo je ukupno 350 evropskih aerodroma, a beogradski aerodrom nagradu je dobio u kategoriji aerodroma čiji je godišnji promet putnika od tri do pet miliona.

V.d. generalnog direktora Aerodrom Nikola Tesla Beograd Saša Vlaisavljević izjavio je da mu je ova nagrada posebno draga jer se dodeljuje na osnovu sveobuhvatne analize objavljenih statističkih podataka iz poslovanja.

"Nastavljamo da radimo na razvoju svojih kapaciteta, kako bismo omogućili dalji razvoj Beograda kao atraktivne tačke na evropskom nebu i još više unapredili kvalitet usluge koju pružamo našim korisnicima", istakao je Vlaisavljević.

Renomirani analitički sajt anna.aero koji se bavi vestima, podacima i analizama o razvoju aerodroma i avio-saobraćaja u Evropi nagrade dodeljuje isključivo na osnovu analize podataka, bez mogućnosti kandidature i glasanja.

Nagrada Euro Annie smatra se jednom od poslovno najuticajnijih i najvažnijih u avio-industriji.


"Telekom Slovenije" pozvan u drugi krug privatizacije "Telekoma Srbija"
"Telekom Slovenije" pozvan je da učestvuje u drugom krugu privatizacije "Telekoma Srbije", a velika je verovatnoća da će predati i obvezujuću ponudu, izjavio je danas direktor slovenačkog nacionalnog teleoperatera Rudolf Skobe na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio poslovne rezultate kompanije u prvih šest meseci ove godine.

- Pozvani smo u drugi krug privatizacije "Telekoma Srbije" kao jedan od potencijalnih kupaca i bilo bi šteta ispustiti tu priliku - kazao je Skobe dodavši da je potrebno biti aktivan u tom postupku, o čemu će se uprava dogovoriti s državom kao većinskim vlasnikom.

- Verovatno bi u to ušli s nekim privatnim partnerom i pokušali izvesti regionalnu konsolidaciju, ovo je jedna od zadnjih prilika za takve akcije - rekao je Skobe.

Dodao je da će verojatno u roku dve nedelje preuzeti dokumentaciju po konkursu za vlasnika "Telekoma Srbije" te da će verojatno predati i obvezujuću ponudu, ali samo ako ih u tome podrži i država kao većinski vlasnik.

Slovenački mediji kao mogućeg partnera "Telekoma Slovenije" u kupovini "Telekoma Srbija" spominju "Telekom Austriu" ako bi se odlučio da dokapitalizuje slovenačkog teleoperatera.

"Telekom Slovenije" i sam se nalazi na listi 15 slovenačkih državnih preduzeća predviđenih za privatizaciju, ali je novi pokušaj prodaje strateškom partneru propao početkom ovog meseca kad je od kupovine odustao britanski fond "Cinven", koji je kao razloge naveo nestimulativnu poslovnu klimu u Slovenije, ali i političke otpore koji su se pojavljivali tokom postupka prodaje.

Nakon obustavljenog postupka prodaje "Cinvenu" vrednost deonica slovenačkog operatera znatno je pala. Prihod od prodaje u prvoj polovici ove godine "Telekoma Slovenije" bio je 4% manji nego u istom razdoblju lani i iznosio je 364 mil EUR, dok je čista dobit smanjena za trećinu i iznosila 20,5 mil EUR.


Poziv za privatizaciju pekarskog preduzeća "Branko Perišić" posle 15. septembra
Raspisivanje novog javnog poziva za privatizaciju pekarskog preduzeća "Branko Perišić" iz Kruševca očekuje se posle 15. septembra, rečeno je danas agenciji Beta. Prethodni poziv Agencija za privatizaciju poništila je dan pred istek roka za dostavljanje ponuda.

U Agenciji za privatizaciju su za Betu kazali da je do poništavanja javnog poziva došlo iz "tehničkih razloga", te da bi novi javni poziv trebalo da bude raspisan u narednih mesec dana.

- Poslednji rok za dostavljanje ponuda je bio 25. avgust, a prema informacijama kojima raspolažem do poništavanja javnog poziva je došlo jer pred Agencijom za restituciju postoji još jedan nerešen zahtev koji se odnosi na naše preduzeće - kazao je Beti generalni direktor "Branka Perišića" Petar Mihajlović.

Podsetio je da pred Agencijom za restituciju bilo sedam zahteva za objekte tog preduzeća koji su u prethodnom periodu oduzeti od vlasnika, da je za šest utvrđeno da nije moguć povraćaj u naturalnom obliku, te da se danas, 28. avgusta, donosi rešenje o poslednjem zahtevu.

- Došlo je do raskoraka između agencija, odnosno nije uzeto u obzir da se posednji predmet razmatra 28. avgusta - kazao je Mihajlović dodajući i da je preduzeće, na zahtev nadležnih, radilo novu procenu vrednosti, što je, takođe, izazvalo kašnjenje uzrokovano prikupljanjem saglasnosti brojnih poverilaca.

Javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem za "Branko Perišić" Agencija za privatizaciju je objavila 27. maja, prvobitni rok za podnošenje ponuda je bio 22. jun, a pre poništavanja su bila dva produžetka - 12. i 25. jula.

U tom preduzeću napominju da je ovo veoma težak period za fabriku jer na svaku promenu dobavljači reaguju tražeći avansno plaćanje, ali i očekuju da će se za privatizaciju javiti tri do četiri ozbiljna kupca.

Na prodaju se, prema ranijim informacijama poslovodstva, nudi imovina "Branka Perišića" jer je kapital negativan, odnosno obaveze su dva puta veće od vrednosti. U okviru prodaje imovine definisan je funkcionalan paket dovoljan za nesmetan rad proizvodnje, dok će imovinu koja nije sastavni deo tog paketa, Agencija za privatizaciju prodavati kroz stečaj.

To preduzeće je, prema ranijim podacima, iz prve privatizacije koja je poništena u februaru 2012. godine, nasledilo dugovanje od 1,3 milijarde dinara, koje je zbog kamata naraslo na 1,5 milijardi.

Prema javnom pozivu od 27. maja, procenjena tržišna vrednost, prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, bila je 4,8 mil EUR, što je i bila početna cena za nadmetanje.

Preduzeće ima 219 radnika, od kojih se 27 prijavilo za socijalni program koji su nadležni odoborili. Dnevno proizvodi 29.000 do 30.000 komada osnovne vrste hleba i oko 2.000 komada specijalne vrste hleba.


Nikola Tesla Airport best in Europe in category of up to 5 million passengers
Nikola Tesla Airport has won a prestigious Euro Annie award for the largest increase in the number of passengers in 2014. A total of 350 European airports competed for awards, and the airport in Belgrade won the award in the category of airports serving between 3 and 5 million passengers a year.
- I am particularly fond of this award because it is granted on the basis of comprehensive analysis of statistical data from the operations. We will continue to work on the development of our capacity in order to allow for further development of Belgrade as an attractive spot on the European sky and to even more enhance the quality of service we render to our users - said Sasa Vlaisavljevic, the acting general manager of Nikola Tesla Airport.
Euro Annie awards, which are granted by the renowned analytical website anna.aero, are deemed the most influential and most important in the aviation industry.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta