Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Od EU 600 mil EUR za razne projekte
Evropska unija će države Zapadnog Balkana podržati sa 600 mil EUR za energetske, saobraćajne i železničke projekte, izjavio je na bečkom samitu austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener koji je rekao da je time pokazano da Unija ne daje samo izjave, već i pare za konretne projekte.

Dogovoreni paket podrške predviđen je za 10 različitih perioda koji će biti pokrenuti u narednom periodu, a među kojima je autoput Niš-Priština-Drač, kao i modernizacija železničke pruge između Beograda i Sarajeva.

Miterlener je preneo novinarima da je potvrđeno 24 projekata, koji će biti realizovani narednih godina u vrednosti od oko 7,7 mlrd EUR.

Prema njegovim rečima, time treba da bude postignut rast bruto BDP-a od jedan posto godišnje u zemljama Zapadnog Balkana. Cilj je i da se u narednih 15 godina otvori 200.000 novih radnih mesta.

Miterlener je najavio da će biti izrađena mapa puta za uvođenje dualnog sistema obrazovanja u zemljama Zapadno Balkana po uzoru na Austriju, te dodao da je obrazovanje ključ za smanjenje talasa izbeglica. Potpredsednik Evropske komisije Maros Šefcovic pohvalio je Austriju ocenivši da ova zemlja daje važan doprinos transformaciji jugoistočne Evrope.

Od 600 mil EUR, koliko je dogovoreno za infrastrukturni paket, 200 miliona će doći iz pomoći EU za približavanje, daljih 400 mil EUR od drugih institucija - Nemačke banke za podsticaj (KfW), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).


"Grafosrem" ponovo na prodaju - Procenjena vrednost 25,6 miliona dinara
Stečajni upravnik akcionarskog društva izdavačke i grafičke delatnosti "Grafosrem" u stečaju u Šid oglasio je prodaju prodaju preduzeća javnim prikupljanjem ponuda.

Kako je navedeno u oglasi, najvažniju imovinu "Grafosrema" čine upravna zgrada, portirnica, kotlarnica, garaža, kao i pokretna imovina. Procenjena vrednost iznosi 25.645.040 dinara, a depozit za učešće na javnom prikupljanju ponuda iznosi 5.129.008 dinara.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda je 28. septembar 2015. godine do 10:45 časova. Javno otvaranje ponuda biće održano istog dana u 11 časova u prostorijama Agencije za privatizaciju u Beogradu.


Radoica Milosavljević kupio i osmi medij - RTV "Brus" prodat za 10.200 EUR
Radoica Milosavljević iz Kruševca kupio je i Radio-televiziju "Brus", objavljeno je na sajtu UNS-a. Početna cena RTV "Brus"bila je 10.051 EUR,a prodata je za 10.200 EUR.

Direktorka ove medijske kuće Natalija Moskovljević Miletić za UNS je rekla da je od 18 zaposlenih, samo petoro ostalo jer su ostali uzeli otpremnine.

Podsećamo, Milosavljević je ranije postao vlasnik sedam medija - RTV "Pančeva", RTV "Kragujevca", RTV "Kruševca", TV "Požege", Centra za informisanje Novi Kneževac, RTV "Caribrod" iz Dimitrovgrada i TV "Pirota".

Agencija za privatizaciju će nakon dobijanja pozitivnih mišljenja Ministarstva finansija - Uprave za sprečavanje pranja novca i Regulatornog tela za elektronske medija o nepostojanju smetnji za zaključivanje ugovora, zaključiti Ugovor o prodaji kapitala ovih medija sa Radoicom Milosavljevićem.

Od 50 Javnih poziva za prodaju medija raspisanih od strane Agencije, 20 je uslovno prodato, dok 27 ide u drugi krug privatizacije, navedeno je na sajtu UNS.


Neuspešan pokušaj privatizacije Mostogradnje
Agencija za privatizaciju Srbije objavila je danas da nije uspeo poziv za privatizaciju građevinskog preduzeća Mostogradnja iz Beograda, jer nije bilo zainteresovanih.

Kako se navodi na sajtu te agencije (priv.rs), u predviđenom roku nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem za većinsko vlasništvo u Mostogradnji.

Podaja paketa od 53,6 odsto akcija Mostogradnje je oglašena krajem maja po početnoj ceni od 1,56 miliona evra. Akcije su u vlasništvu Republike Srbije, Akcionarskog fonda i PIO fonda.

Taj javni poziv je nekoliko puta menjan zvog produženja rokova, a poslednji put je, nakon nove procene vrednosti kapitala, početna cena višestruko povećana, na 8,75 miliona evra

Država je svoje vlasništo u Mostogradnji pokušala da proda i ranije, ali je tender 2009. godine propao jer nije bilo zaintersovanih kupaca.


Agencija za privatizaciju nudi tri preduzeća, za deset prodaja nije uspela
Agencija za privatizaciju Srbije objavila je danas po drugi put javni poziv za privatizaciju Javnog preduzeća "Radio Medveđa" iz Medveđe po početnoj ceni od 1.411 EUR. Kako se navodi u pozivu, početna cena za prodaju tog radija je 50% procenjene vrednosti, a prijave se mogu podneti do 28. septembra.

Agencija za privatizaciju je ponudila na prodaju i imovinu "Grafosrema" u stečaju, čija je procenjena vrednost oko 25,6 miliona dinara. Najvažnija imovina tog preduzeća je kotlarnica površine 70 kvadratnih metara, upravna zgrada od 286 kvadrata, portirnica i garaža koja ima 57 kvadrata.

Na prodaju je ponuđen i paket od 53,3% akcija preduzeća za prevoz putnika "Severtrans" iz Sombora po početnoj ceni od 277.498 EUR. Radi se o akcijama koje su u vlasništvu Agencije za privatizaciju i Akcionarskog fonda.

Na sajtu Agencije za privatizaciju je objavljeno i da su bile neuspešne prodaje "Elektroporcelana" iz Aranđelovca, "Duvana" iz Ljubovije, "Graničara" iz Gakova, "Teretnog transporta" iz Bora, "Puteva" iz Sremske Mitrovice, "Zastava metala" iz Resavice, "Agrobačke" iz Bača, "Budimke" iz Požege, "Majevica holdinga" iz Bačke Palanke i "Mostogradnje" iz Beograda.


Deficit budžeta Srbije 3,5 odsto BDP
Fiskalni savet Srbije je danas procenio da će deficit opšte države u 2015. godini biti oko 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da bi u 2016. mogao biti i veći ako Vlada odustane od mera štednje, koje uključuju smanjenje plata i penzija.

"Budžetski deficit u 2015. godini, koji je planiran u iznosu od 5,9 odsto BDP-a, mogao bi da iznosi oko 3,5 odsto BDP-a, ali je stvarna mera njegovog umanjenja ipak oko 4,5 odsto BDP-a", naveo je Savet u mesečom izveštaju o fiskalnim kretanjima.

Kako je objašnjeno, umenjenje budžetskog deficita postignuto je poboljšanjem naplate poreskih prihoda i neuobičajeno velikim uplatama javnih preduzeća i državnih agencija u budžet, dok su rashodi manji od planiranih usled malih troškova za isplatu otpremnina zbog kašnjenja u racionalizaciji broja zaposlenih, kao i za javne investicije.

"U 2016. godini fiskalni deficit bi mogao da se trajno spusti na oko 3,5 odsto BDP-a ukoliko se dosledno sprovedu sve najavljene mere fiskalne konsolidacije. Glavne mere koje će u 2016. nastaviti da umanjuju deficit su zamrzavanje penzija i zarada (smanjenje deficitita za 20 do 25 milijardi dinara), racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru (oko 15 milijardi) i uvođenje plaćanja takse za javni servis (oko osam milijardi)", procenio je Savet.

Ukazano je da će naredne godine na povećanje budžetskog deficita uticati rast izdvajanja za kamate (10 do 15 milijardi), jer je i tokom 2015. znatno porastao javni dug.

Neporeski prihodi, smatra Savet, verovatno će dogodine biti manji za najmanje 10 milijardi dinara u odnosu na 2015. godinu jer neće biti nove uplate EPS-a od 7,4 mijardi dinara i nekih drugih jednokratnih uplata.

"Očekujemo i da se izdvajanja za javne investicije povećaju za najmanje 20 milijardi dinara, jer trenutna izdvajanja za ove namene nisu dovoljna da podrže privredni rast u Srbiji, a troškovi otpremnina će verovatno biti veći u 2016. u odnosu na 2015. godinu za preko pet milijardi dinara", naveo je Savet.


EUR provides EUR 600 m to West Balkans countries for different projects
The European Union will support EUR 600 m West Balkans countries for energy, traffic and railway projects, Austrian vice councilor and the minister of trade, Reinhold Miterlener, said and added that this shows that Union is not only making statements but provides funds for specific projects.

The agreed support package is for 10 different projects which will start in the next period and which comprise Nis-Pristina-Drac highway as well as modernization of the railway between Belgrade and Sarajevo.

Miterlener reported to journalists that 24 projects were confirmed which will be implemented in the next years totaling some EUR 7,7 billon.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta