Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tužba gura "Nišku pivaru" u novi stečaj
Novi menadžment "Niške pivare" upozorio je u subotu (29. avgusta 2015. godine) da je obnavljanje proizvodnje piva, posle trogodišnje pauze, ozbiljno ugroženo tužbom koja je stigla iz Privrednog suda u Nišu.

Menadžment Pivare je podsetio da je ovo preduzeće početkom avgusta prodato za 1.084.000 evra firmi "Grupa kapitalni projekti" čiji je vlasnik kompanija "Kapitalni projekti" iz Bugarske, a novi vlasnik, prema rečima menadžmenta, već je u obnavljanje zapuštenih pogona utrošio značajna sredstva i uposlio 25 radnika.

Direktor "Niške pivare" Nikola Karanović istakao je na konferenciji za novinare da su ambiciozni planovi novog vlasnika za obnavljanje proizvodnje piva dovedeni u pitanje nakon što je pivara ove nedelje dobila od Privrednog suda tužbu koju je podnela firma "Luss investment" iz Beograda.

- Tom tužbom se traži da se ugovor o prodaji Pivare proglasi ništavnim i da se novom vlasniku privremenom merom zabrani korišćenje imovine. Takođe se traži da se kompletna imovina firme vrati "Pivari Niš" u stečaju - rekao je Karanović.

On je istakao da menadžment "Niške pivare" ima razloga za brigu i strah od daljih postupaka državnih organa, iako je prilikom kupovine pivare firma "Grupa kapitalni projekti" ispoštovala kompletnu zakonsku regulativu.

Karanović je izjavio da su od potpisivanja ugovora o prodaji, njegovoj overi kod javnog beležnika i isplati kupoprodajne cene prošla 23 dana, a stečajni sudija nije doneo Rešenje koje omogućava upis imovine u katastar.

- Istoga dana kada smo lično predsedniku Privrednog suda u Nišu predali molbu za donošenje rešenja, umesto rešenja stigla nam je tužba zbog prekršaja u toku stečajnog postupka - kazao je Karanović.

On je istakao da kompanija "Kapitalni projekti" nikako nije mogla da zna, niti zna da li je bilo prekrašaja u toku stečajnog postupka.

- Mi smo izneli ponudu, Odbor poverilaca je prihvatio, zaključili smo ugovor i uplatili novac. Nameravamo da uložimo pet miliona evra u modernizaciju pogona i da već naredne godine u Nišu uposlimo 130 radnika i proizvodimo 120.000 hektolitara piva. Nekome je međutim u interesu da sve to bude zaustavljeno - dodao je Karanović.

Menadžer u sektoru energetike i bivši predsednik Odbora poverilaca "Niške pivare" Goran Stevanović istakao je da je pivara posle osam neuspešnih licitacija, uz saglasnost Odbora poverilaca prodata neposrednom pogodbom.

- Kompanija "Luss investment" jeste otkupila dokumentaciju, ali se nije pojavila ni na jednoj licitaciji, niti u periodu kada su druge firme dostavljale ponude za kupovinu neposrednom pogodbom. Ta firma se javila stečajnom upravniku, i to neprihvatljivom ponudom, tek kada je odluka o prodaji pivare bila doneta - kazao je Stevanović.

Menadžment "Niške pivare" je takođe istakao da je kompanija "Kapitalni projekti" u protekle tri godine investirala u proizvodne projekte u Bugarskoj i drugim evropskim zemljama preko 50 mil EUR, a firmu u Nišu osnovala je ovog leta, upravo radi kupovine Pivare.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta