Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kineski gigant merka "Železaru" - Predstavnici "Hebei Iron and Steel group" obišli čeličanu
Četiri meseca od dolaska upravljačkog tima "HPK Inženjeringa", u "Železari Smederevo" očekuju profit. Istovremeno, Radnoj grupi, koju je Vlada formirala krajem juna, za privatizaciju "Železare" već se javilo nekoliko kompanija, među kojima je i treći proizvođač čelika u svetu – kineski "Hebei Iron and Steel".

Dok novo rukovodstvo, koje predvodi američko-slovački tim Gudiš i Kamaraš, "Železaru" pokušava da podigne na noge, kineski gigant se upoznaje sa proizvodnjom. Poslednji put su čeličanu obišli prošle sedmice. Inače, "HBIS grupa" godišnje proizvede više od 47 miliona tona čelika i u Kini investira u novu valjaonicu. Stručnjaci kažu da je to dobar znak da će širiti poslovanje.

Nikola Majinski iz Odbora za crnu metalurgiju PKS-a kaže da kineska kompanija ide na veće količine i uklapaju se u to da, pored tog ulaganja, kupe neku čeličanu koja je već afirmisana i koja već postoji na tržištu jer to im je brže, pogotovo što je smederevska "Železara" u dobroj kondiciji kad je reč o tehničkoj pouzdanosti.

"Železara" je u protekla tri meseca uštedela 21 mil USD. Proizvodnja je udvostručena, redovno plaćaju struju i gas i računaju da će od jeseni raditi i druga visoka peć.

Saša Čolić iz ASNS Železare kaže da je krajnji cilj procesa koji je započet još prošle godine – privatizacija "Železare".

Iz tog sindikata očekuju da se taj proces završi u optimalnom roku na zadovoljstvo i države, i zaposlenih, i rukovodstva firme.

- Da li je to Amerikanac, Rus ili Kinez, to zaposlene ne interesuje. Ko god došao, biće dobrodošao, a mi ćemo to znati da vratimo kroz naš rad i da, naravno, za to dobijemo adekvatne zarade - kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca "Železare".

- Za nas je najvažnije da mi u ovom momentu radimo: da se radi na pripremama za puštanje u rad visoke peći broj 1, da se radi na smanjenju troškova i da su svi radnici na svojim radnim mestima - kaže Siniša Prelić, predsednik Samostalnog sindikata "Železare".

Jedan od zadataka upravljačkog tima HPK-a jeste da "Železaru" pripremi za privatizaciju. Ugovor o upravljanju sklopljen je na tri godine sa mogućnošću raskidanja i pre isteka tok roka, u slučaju da se za čeličanu nađe dobar kupac.


Rast prihoda i poslovnih rezultata Viktorija grupe
Kompanija Viktorija Grupa je u prvih šest meseci ove godine prihodovala 191,4 miliona evra, što je za 31,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je danas ta kompanija.

Identičan rast ostvaren je u prihodima od prodaje, a samo izvoz zabeležio je rast od 26 odsto uz vrednost preko 78 miliona evra.

"Time je kompanija dodatno učvrstila svoju poziciju najvećeg neto izvoznika prehrambeno-prerađivačkog sektora u Srbiji”, navedeno je u saopštenju kompanije.

Dobre poslovne rezultate potvrđuje i EBITDA koja je veća za skoro 100 odsto u poređenju sa periodom januar-jun 2014. godine.

U prvih šest meseci ove godine u budžet Republike Srbije uplaćeno je 3,96 milijardi dinara na ime poreza, doprinosa i drugih dažbina.

Direktor operacija Viktorija Grupe Nikola Vujačić izjavio je da su odlični finansijski pokazatelji za prvih šest meseci ove godine rezultat unapređenja produktivnosti, određenih promena u poslovnoj i komercijalnoj politici i optimizacije poslovanja koji su započeti prošle godine.

Intenzivan desetogodišnji investicioni ciklus u vrednosti preko 200 miliona evra, omogućio je, kako je naveo, uvećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, kao i proširenje asortimana proizvodima sa visokim stepenom finalizacije.

"U narednom periodu u fokusu će biti dalji razvoj poslovanja naše fabrike Sojaprotein uz orijentaciju na proteinske proizvode dodate vrednosti sa primenom u prehrambenoj industriji", dodao je Vujačić.

Nakon puštanja u rad pogona za proizvodnju tradicionalnih sojinih koncentrata pre nepune tri godine, Vujačić tvrdi da su ove godine dobijeni pozitivne efekte te investicije.

"S obzirom da poslujemo sa proizvodima koji se kotiraju na svetskim berzama i da smo kao izvoznik prisutni na preko 40 svetskih tržišta koja posluju u raznim valutama, uveli smo hedžiranje robe i valutno hedziranje. Samo u 2015. godini dobit na bazi hedžinga iznosila je skoro milion evra"; dodao je Vujačić.

On je istakao da u drugom polugođu očekuje još veći rast prihoda od prodaje, a samim tim i poslovnu dobit.


Izraelska kompanija "Teva" novi vlasnik komapnije "Zdravlje" iz Leskovca
Na sastanku održanom 27. jula, upravni odbori izraelske kompanije "Teva" i irske kompanije "Allergan Generics" dogovorili su kupoprodajnu transakciju kojom je "Teva" za 40,5 milijardi dolara kupila "Allergan Generics", navodi portal "Jugpress", uz objašnjenje da je zajedno sa kompanijom "Allergan" novog vlasnika dobila i Farmaceutsko hemijska industrija (FHI) "Zdravlje" iz Leskovca, koja je pripadala irskoj kompaniji.

Kompanija "Teva" se, kako navodi taj informativni portal, nalazi na listi 10 najvećih proizvođača lekova na svetu i poznata je po velikim ulaganjima u istraživanje i razvoj.

Kompanija "Allergan" nastala je tako što je početkom godine multinacionalna kompanija "Actavis" kupila već postojećeg proizvođača generičkih lekova "Allergan" za ukupno 66 mlrd USD da bi odmah nakon toga "Actavis" prihvatio da objedinjena kompanija poslovanje na svetskom tržištu nastavi pod zajedničkim imenom "Allergan".

Ovakav slučaj, ne tako redak u svetu krupnog biznisa, dogodio se još jednom u praksi komapnije "Actavis" kada je pre par godina američki proizvođač lekova "Watson Pharmaceuticals" kupio bankrotirani "Actavis" za ukupno 4,5 mlrd USD, nakon čega se i "Watson" odrekao svog izvornog imena nastavljajući da u novoj kompaniji posluje pod imenom "Actavis".

Na taj način leskovačko "Zdravlje" za deset godina promenilo pet vlasnika, počev od islandskog "Delta Pharmaco"-a, preko "Actavis"-a, "Watson Pharmaceuticals"-a, "Allergan"-a do "Teve".

Iako će proces u kom će "Teva" preuzeti "Allergan" potrajati do kraja prvog kvartala naredne godine, upućeni smatraju da FHI "Zdravlje" i ovom prilikom neće promeniti svoj naziv, zbog velikog broja lekova koje proizvodi sa registracijom na svoje staro ime, navodi portal "Jugpress".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta