Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ruski SIJ će sa 40 mil EUR dokapitalizovati "Perutninu Ptuj"
Deoničari "Perutnine Ptuj" na Skupštini su sa 98% glasova podržali dokapitalizaciju kompanije, koju će sprovesti "Slovenska industrija čelika" (SIJ). Pravo prvenstva postojećih deoničara je isključeno.

"Slovenska industrija čelika" će u iduća dva meseca uplatom 40 mil EUR postati najveći pojedinačni deoničar "Perutnine Ptuj", pa će na osnovu toga takođe pripremiti ponudu za preuzimanje. Na ovu odluku manjinski deoničari su najavili mogućnost tužbe i poništenja takvog sporazuma.

- Ovim je ispunjen jedan od strateških uslova konzorcijuma banaka poverilaca "Perutnine Ptuj" da će do kraja ove godine biti sprovedena dokapitalizacija. Očekivanja bankara su zapravo udvostručena, jer će umesto za očekivanih 20 mil EUR "Perutnina Ptuj" povećati osnovni kapital za 40 mil EUR. S odobrenom injekcijom kapitala, u godini kad obeležavamo 110. godišnjicu našeg poslovanja, počinjemo novo razdoblje razvoja "Perutnine Ptuj " - rekao je direktor kompanije Roman Glaser.

Inače, "Perutnina Ptuj" je imala prošle godine na nivou grupe 257 mil EUR poslovnih prihoda, od čega je 144 mil EUR generisano od matičnog društva. Grupa je pritom dosegla 26,3 mil EUR EBITDA i 14,3 mil EUR dobiti iz poslovanja.

Matično društvo je imalo 8,3 mil EUR bruto i 4,7 mil EUR neto dobiti.


Na prodaju poslovni kompleks "Merkur čelik" u Dobanovcima - Početna cena 2,1 mil EUR
Raiffeisen banka oglasila je danas prodaju poslovnog kompleksa "Merkur čelik" u Dobanovcima.

Kompleks se nalazi u industrijskoj zoni, u blizini Autoputa /Dobanovačke petlje, na teritoriji opšti Surčin. Sastoji se od dve hale površine 6.600 i 5.000 m2, kao i zemljišta, podeljenog u tri parcele, ukupne površine 12 hektara.

Početna cena kompleksa je oko 252,7 miliona dinara (2,1 mil EUR), što je upola manje od početne cene koja je važila na prvom javnom nadmetanju tokom jula ove godine.

Drugo javno nadmetanje održaće se 17. septembra u 14 časova, a detaljnije možete pogledati OVDE.


Business complex Merkur celik in Dobanovci under hammer - Initial price of EUR 2,1 m
Raiffeisen bank has announced today sale of business complex Merkur celik in Dobanovci.

The complex is located in the industrial zone near the Highway/Dobanovacka petlja at the territory of the Surcin municipality. It comprises two halls on 6.600 and 5.000 m2, as well as land split in three lots on 12 ha.

The initial complex price is app. RSD 252,7 m (EUR 2,1 m), which is half the initial price which was valid at the first public auction during July this year.

The second public auction will be held September 17 at 14 h and the details can be seen HERE.


U valjevskom "Krušiku" ponovo pokrenuta proizvodnja - Vraćaju se stari kupci
Proizvodnja u pogonima "Krušik akumulatora" u Valjevu, jedinom proizvođaču nikl-kadmijumskih i srebro-cink akumulatora u jugoistočnoj Evropi, obnovljena je prošle nedelje, posle pauze od skoro dve i po godine.

Nakon što je Agencija za privatizaciju, posle sudskih presuda i novih rešenja inspekcije rada, tek krajem jula ukinula svoje prethodne odluke i time konačno potvrdila da je kupac ispunio sve obaveze iz ugovora o privatizaciji, ovoj firmi počeli su ponovo da se javljaju i stari i novi kupci.

- Prošlog ponedeljka počela je prerada istrošenih srebro-cink baterija, a već sredinom ove nedelje pokreću se i linije za proizvodnju nikl-kadmijumskih baterija. Radi se za poznate kupce, železnice u Albaniji i brodogradilišta u Hrvatskoj - kaze Dalibor Savković, generalni direktor "Krušik akumulatora".

Savković dodaje da su pri kraju i pregovori sa dva nova kupca, iz Mađarske i Litvanije, i da se u narednim nedeljama očekuje zaključivanje tih ugovora. List "Danas" saznaje da je delegacija "Krušik akumulatora" početkom avgusta posetila i GAZ, najvećeg evropskog proizvođača nikl-kadmijumskih baterija u nemačkom gradu Cvikau.

- U toku su tehnička usaglašavanja, ali smo načelno već dogovorili da privremeno, dok ne vratimo sve naše tradicionalne kupce, za Nemce proizvodimo elektrode i time dodatno uposlimo ljudske i mašinske kapacitete - kaže Savković.

Sredinom septembra, u posetu "Krušik akumulatorima" najavila se i delegacija francuskog proizvođača SAFT.

- Naša konkurencija je sa pažnjom pratila vesti u poslednjih nekoliko meseci, kraj višegodišnje agonije izazvane pokušajima da se privatizacija nezakonito raskine, ali i pripreme za obavljanje proizvodnje koje su počele u martu. Sada ponovo, kao i u poslednjih pedeset godina, postajemo faktor na koji se mora računati u Evropi - zaključuje Savković.


Berza struje u Srbiji do kraja novembra
Berza električne energije (SEEPEX) u čijem radu će u početku učestvovati 10 do 15 evropskih i kompanija iz regiona, počeće da radi do kraja novembra, najavio je danas izvršni direktor te berze-SEEPEX Miloš Mladenović.

Interes velikih evropskih kompanija, koje čak i ne posluju u Srbiji za berzu u Beogradu je veliki i ona je prepoznata kao nukelus budućeg regionalnog spot tržišta elektricne energije, rekao je Mladenović novinarima na konfereniji o tržištu električne energije u organizaciji slovenačkog portala Energetika.net.

"Pripreme su u punom jeku, tehnička testiranja su završena i sve ide po planu, a počeo je i prijem učsnika za trgovanje na berzi," kazao je Mladenović i dodao da se čeka usvajanje novog Zakona o PDV-u koji će omogućiti učesnicima iz inostrastvu da učestvuju na toj berzi.

Berza električne energije ili organizovano tržište struje je šlag na tortu na u procesu liberalizacije tržište električne energije u Srbiji, što će dodatno učvrstiti značaj i poziciju domaćeg elektroenergetskog tržišta, dodao je Mladenović.

On je ukazao da je prednost berze električne energije što ona daje referentnu, transparentnu cenu struje, što je dobro za investicioni okvir Srbije jer daje jasan signal budućim investitorima na koju cenu mogu da računaju u Srbiji.

Građani ne mogu da trguju na toj berzi, ali će imati indirektne benefite od osnivanja berze, jer će EPS kod koga se većina građana snabdeva strujom, moći više da zaradi i na efikasni način da unapredi svoje poslovanje i da ponudi bolju i konkurentniju cenu kupcima, ukazao je Mladenović.

On je istakao i da je prednost te berze što je za njeno funkcionisanje preneta i primenjena najbolja evropska praksa.

Kupci će, kako je rekao, imati veći izbor ponuđača što može doprineti nižim cenama struje.

On je podsetio da je u Srbiji tržište struje i sada potpuno liberalizovano, ali da je oko polovina potrošača - građana i malih kupaca odlučila da se snabdeva po regulisanim cenama, koje određuje Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), jer je ostavljena i ta mogućnost za potrošače, ako to žele.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač rekao je da je osnivanje berze struje u Srbiji značajan korak koji će pogurati napred tržište električne energije u regionu.

On je ukazao da je na nedavnom samitu lidera zemalja regiona u Beču dogovoreno da svaka zemlja u ragionu mora imati svoju berzu struje ili ako nema, da se pridruži berzi iz neke od susednih zemalja.

Srbija je na dobrom putu kada je reč o liberalizaciji tržišta električne energije, celo tržište je liberalizovano, ali je potrebno da se još poradi na spot i balansnom tržištu struje, kao i na punoj primena u praksi Trećeg energetskog paketa u energetskom sektoru zemlje, rekao je Kopač.

On je ukazao da je neophodna jaka politička podrška svih zemalja regiona da se energetsko tržište regiona integriše u tržište EU.

Izvršni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragan Vlaisavljević rekao je da se EPS sprema za učešće na berzi struje i da će kompanija biti spremna kada počnu operacije na berzi, pošto ima dobro iskustvo rada na drugim berzma.

On je istakao i da se EPS sprema za učešće u balansnom tržištu struje, ne samo u Srbiji, već i u regionu, što je pre svega važno za rad vetroparkova i ostalih obnovljivih izvora energije koji nekad imaju veću, a nekad manju proizvodnju struje, pa mora da se niveliše potreban nivo energije kroz balansno tržište.

On je rekao i da EPS razmatra investiranje u nove proizvodne kapacitete koji će omogućiti da EPS uspešno obavlja taj posao na balansnom tržištu.

"EPS bi voleo da širi svoje poslovanje u regionu i vec sada poslujemo na mađarskom tržištu," napomenuo je Vlaisavljević i dodao da berza pruža više mogućnosti, ali da je potrebno učešće na više mesta na kojima ćete da trgujete da biste smanjili rizik poslovanja.

EPS obučava nove ljude za posao trgovine strujom i sada ima dovoljan minimalan broj njih, rekao je Vlaisavljević i dodao da je problem EPS-a što kada obuči te ljude, oni odlaze u druge energetske kompanije u Evropi, jer EPS ne može toliko da ih plati.

On je dodao i da će se za nekoliko godina, najverovatnije 2017. godine, videti da li je neophodno postojanje regulisane cene struje u Srbiji, koju određuje AERS i po kojoj se sada snabdevaju građani i mali potrošači u Srbiji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta