Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bugarin Srbiji vraća "staklaru" - Cvetan Vasilev ustupiće paraćinsku fabriku državi na ime dugova
Cvetan Vasilev u pismu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, obećao je da će vratiti "Srpsku fabriku stakla" - državi i tako konvertovati svoje dugove, saznaju "Novosti". Ukoliko se ovaj dogovor i obistini, a dugovanja za gas i struju zamene za akcije prema berzanskoj vrednosti, država će moći da preuzme osminu preduzeća. Ipak, postoji i mogućnost da se vrednost akcija spusti i Srbija tako dobije - veći deo Staklare.

Fabrika je državi za enegente dugovala oko 950 miliona dinara, od čega je najveći deo odlazio na neplaćena potraživanja za gas, zbog čega je "Srbijagas" i blokirao račun paraćinskog preduzeća. Kako je vrednost akcije "Srpske fabrike stakla" 430 dinara, ako država pretvori dugovanja u akcije - dobiće 2,2 miliona ovih hartija od vrednosti. Ukupno ih je 16,7 miliona.

Bez obzira na dogovor oko konverzije neplaćenih računa, rukodovstvo fabrike je, mimo odluke bugarskog vlasnika, u međuvremenu počelo da smanjuje dug za energente. Zahvaljujući dobroj prodaji, "Srpska fabrika stakla" u Paraćinu uspela je prethodnih dana da isplati veliki deo dugovanja za gas i već početkom naredne nedelje očekuje se isplata i ostatka duga, pa će blokada biti skinuta.

Ovu dobru vest za sve zaposlene potvrdio je Novostima Boban Nikodijević, predsednik sindikata "Nezavisnost" SFS.

- Sezona je zimnice i imamo dobro prodaju tegli, a i prodaja staklenih boca je krenula, tako da smo već desetak dana skidali blokadu sa računa - kaže Nikodijević. - Preostalo je još možda oko 30 miliona dinara duga po blokadi, kako bi nam račun posle deset meseci konačno proradio za normalno poslovanje. Odmah nakon toga, otvara se mogućnost da počnemo da plaćamo dugovanje za struju, tako da verujem da su najgori dani za nas prošli.

Odluku da dugovanja za energente izmiruje iz tekućeg poslovanja donelo je rukovodstvo fabrike zato što vlasnik, bugarski državljanin Cvetan Vasilev, i pored obećanja da će nabaviti novac "sa strane", još uvek to nije učinio.

Ovakav rasplet situacije svi u SFS su priželjkivali, posle višemesečne strepnje da će fabrika biti ugašena.

MINISTARSTVO PRIVREDE: Još tri dana

Poslednja obećanja rukovodstva i sindikata "Staklare" bila su da će preduzeće platiti neizmirene račune između 10. i 15. septembra, navode iz Ministarstva privrede.

- Pokušavamo da nađemo rešenje kako bi paraćinska "Staklara" nastavila sa radom, a ispunila sve obaveze koje ova kompanija ima prema državi, kada su u pitanju dugovanja za struju i gas - dodaju iz Ministarstva. - Naš stav je da svi moraju da poštuju zakone i plaćaju račune. Insistiraćemo na potpunom ispunjenju tog dogovora.

Probijanje rokova

Prvu ozbiljnu najavu obustave isporuke energenata Staklara je imala u aprilu, kada je "Srbijagas" za prvomajske praznike najavio isključenje. I "EPS snabdevanje" je zatim zbog duga od oko 250 miliona dinara zapretilo isključenjem struje, nakon čega su usledili brojni sastanci i pregovori u Vladi.

Potpisan je protokol o izmirenju duga koji Staklara nije uspela da ispoštuje. Prema poslednjem dogovoru menadžmenta fabrike, sindikata, ministra privrede, savetnika premijera i predstavnika "EPS snabdevanja" i "Srbijagasa", 10. septembar bio je novi rok da SFS počne da izmiruje obaveze.


Ruska firma RTB "Kapital" kupuje Tesla banku
Preduzeće RTB "Kapital" iz Novog Sada želi da za 1,2 mil EUR kupi 55% udela koji Republika Srbija i AP Vojvodina zajedno imaju u Tesla štednoj banci u Zagrebu, saopštio je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

On je rekao da je Upravni odbor Republičkog fonda za razvoj 8. septembra doneo odluku da prihvati ponudu za prodaju njihovih 29,12% akcija i ocenio da to nije dobar potez.

- To je, koliko znam, firma sa ruskim kapitalom i oni imaju želju da kupe Tesla štednu banku - kazao je Radoman.

Prema njegovim rečima, prihvatanje ponude je usledilo posle okončanja konkursa za prodaju 55% pokrajinskih i republičkih akcija u Tesla banci, na koji je stigla samo ponuda RTB "Kapitala".


Russia's RTB Kapital to take over Tesla banka
RTB Kapital, a company from Novi Sad, wants to acquire a 55% stake in Zagreb-based Tesla stedna banka (Tesla Savings Bank), which is jointly held by the Republic of Serbia and AP Vojvodina, for EUR 1.2 million, Provincial Secretary for Finance Zoran Radoman announced.

He said that the Managing Board of the Republic Development Fund made a decision on September 8th to accept the offer to sell 29.12 percent of shares in Tesla stedna banka, which he believes was not a good move.

- As far as I know, it (RTB Kapital) is a company with Russian capital and they want to buy Tesla stedna banka - said Radoman.

According to him, this offer was accepted after the tendering process for the sale of the 55% stake held by the province and the republic in Tesla banka was ended, having attracted only the bid from RTB Kapital.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta