Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Na prodaju većinski paket akcija preduzeća "Agrobačka"
Agencija za privatizaciju objavila oglas za prodaju kapitala preduzeća "Agrobačka" iz Bača u postupku javnog prikupljanja ponuda sa janivm nadmetanjem.

Predmet prodaje čini paket akcija što predstavlja 74,48% ukupnog kapitala, koji se sastoji od akcija u vlasništvu Agencije za privatizaciju i Akcionarskog fonda AD Beograd.

Prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, ukupna procenjena vrednost kapitala "Agrobačke" koji je predmet prodaje, iznosi: 1.403.847,11 EUR.

Početna cena za Paket akcija iznosi 50% procenjene vrednosti kapitala koji je predmet prodaje, odnosno 701.923,55 EUR, a depozit je 140.384,71 EUR.

Rok za prijave je 12. oktobar u 15 časova, a otvaranje ponuda je najavljeno za 14. oktobar u 12 sati u prostorijama Agencije za privatizaciju.


Majority stake at Agrobacka under hammer
The Agency for Privatization has released advertisement for the sale of capital at Bac-based Agrobacka in the process of bids collection through public auction.

The subject of sale comprises package of shares of 74,48% of total capital which contains shares owned by the Agency for Privatization and the Shareholder Fund AD Beograd.

According to the report of the authorized estimator, total estimated capital value at Agrobacka, the subject of sale, is EUR 1.403.847,11.

The initial share package price is 50% of estimated capital value which the subject to the sale, i.e. EUR 701.923,55 EUR and deposit totals EUR 140.384,71.

Deadline for applications is October 12, at 15h and the official opening is announced for October 14 at 12h at the offices of the Agency for Privatization.


Završen prvi krug privatizacije medija
Prvi krug privatizacije u kome je 22 medija dobilo nove, uslovne vlasnike, završen je, dok u drugi krug ide 28, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Od ukupno 72 medija koji treba da budu privatizovani, Agencija za privatizaciju je raspisala javne pozive za 50 medija, a za ostala 22 primenjuje se prenos kapitala bez naknade zaposlenima ili likvidacija.

Signal su ugasila tri medija - RTV "Ćuprija" za koju je skupština opštine Ćuprija suprotno zakonu pokrenula postupak likvidacije umesto da najpre ponudi kapital zaposlenima bez naknade, Radio "Leskovac" je ugašen zbog dugova, a Radio "Jugoslavija" je prestala da radi, jer po zakonu kao Javna ustanova nije mogao ni biti privatizovan.

Pet medija se opredelilo za prenos kapitala zaposlenima putem besplatnih akcija, među kojima su: RTV "Vranje", RTV "Bor", RTV "Preševo", TV "Tutin", kao i Televizija "Smederevo".

Međutim, ako ostane na snazi tumačenje Zakona o javnom informisanju i medijima od strane Agencije za privatizaciju, većina kapitala ovih medija biće u Akcionarskom fondu, a manji deo pripao bi zaposlenima.

Kako su saopštili iz UNS-a, najviše pažnje tokom prvog kruga privatizacije privukao je Radoica Milosavljević koji je do sada za 281.280 EUR izlicitirao osam medija (RTV "Pančevo", RTV "Kruševac", RTV "Kragujevac", RTV "Caribrod", RTV "Brus", TV "Požega", TV "Pirot" i Centar za informisanje "Novi Kneževac").

Najveći broj medija prodat je po ceni koja je simbolično veća od procenjene vrednosti kapitala.

Najjeftinije prodat medij bio je Centar za informisanje "Novi Kneževac" čija je cena iznosila 480 EUR, dok je najskuplji Radio "Šid" sa cenom od 531.000 EUR, što je 76 puta veća cena od početne.

RTV "Bačka Palanka" prodata je po 25 puta većoj ceni od početne, tačnije za 249.000 EUR, a zanimljivo je da su u ovoj medijskoj kući praktično svi zaposleni uzeli otpremnine ne sačekavši novog vlasnika, dodali su iz UNS-a.

Nakon prodaje, neuspešna je bila privatizacija RTV "Trstenik". Kupio je konzorcijum na čelu sa Vladimirom Stevanovićem za 177.000 EUR, ali je kasnije odustao, tako da je i za ovaj medij raspisan novi javni poziv i čeka drugi krug privatizacije.

U drugom krugu privatizacije vlasnika treba da dobije i nacionalna novinska agencija "Tanjug", jer se za nju nije pojavio nijedan kupac.

Drugi krug privatizacije treba da bude završen do 31. oktobra.

Zaposleni u medijima koji do tada ne dobiju nove vlasnike imaju pravo na prenos kapitala bez naknade ili ako to ne žele, predstoji im likvidacija.


"Zlatara Majdanpek" ponovo traži kupca
Agencija za privatizaciju objavila je postupak javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje imovine "Industrije za preradu Majdanpek".

U sastavu preduzeća se nalaza dve firme, "Zlatara Majdanpek" i "Megaplast" iz Donjeg Milanovca koje su stavljene na prodaju kao i ostali građevinski objekti, oprema i zalihe materijala.

Ukupna procenjena vrednost je 2.826.844 EUR.

Rok za dostavljanje pisanog zahteva za otkup prodajne dokumentacije je 6. oktobar 2015. Otvaranje ponuda održaće se 14. oktobra 2015. u Beogradu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta