Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Aerodrom "Nikola Tesla" isplaćuje malim akcionarima dividende za 2013. i 2014. godinu
Aerodrom "Nikola Tesla" najavio je danas da će malim akcionarima isplatiti dividende za 2013. i 2014. godinu u ukupnom bruto iznosu od 60,19 dinara po akciji.

Kako se navodi u saopštenju, mali akcionari dobiće danas dividendu od 0,24 dinara bruto po akciji iz dobiti beogradskog aerodroma za 2013. godinu, a u sredu po 59,95 dinara bruto po akciji iz dobiti za 2014. godinu.

Manjinskim akcionarima Aerodroma "Nikola Tesla" biće isplaćeno ukupno 1,39 miliona dinara dividende za 2013. godinu i 346 miliona dinara za prošlu godinu.

Dodaje se da su dividende državi Srbiji, kao većinskom akcionaru sa 83,15 odsto akcija, isplaćene direktno sa računa Aerodroma, navodi se u saopštenju.

Aerodrom "Nikola Tesla" prošle sedmice uplatio je u budžet Srbije 500 miliona dinara, a planirano je da do kraja godine uplati još oko 600 miliona dinara.

Predviđeno je da ukupna uplata u budžet Srbije u ovoj godini iznosi oko 23,3 mil EUR, odnosno kao u prethodnih pet godina zajedno, navodi se u saopštenju Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.


Srbiji iz pretpristupnih fondova EU 1,5 mlrd EUR bespovratne pomoći
Srbija će iz pretpristupnih fondova EU od 2014. do 2020. godine dobiti 1,5 mlrd EUR bespovratne pomoći, od čega 200 mil EUR 2016. godine.

Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije je u Novom Sadu organizovala radionice za predstavnike civilnog sektora, sa ciljem da se organizacije civilnog društva u budućnosti što više uključe u sprovođenje međunarodne razvojne pomoći Srbiji.

Predstavnici Kancelarije razgovarali su s predstavnicima civilnog sektora o njihovom uključivanju u planiranje, programiranje i praćenje te pomoći.

Predstavnica Kancelarije za evropske integracije Nevena Marčeta istakla je da je osnovni cilj radionice u Novom Sadu utvrđivanje potreba mreže SEKO (Sektorske organizacija civilnog društva), koja okuplja oko 400 organizacija civilnog društva, kako bi se mogla planirati podrška njihovom radu i saradnja s Kancelarijom.

Uloga SEKO biće da aktivno učestvuje u procesu programiranja sredstava, zastupajući interese organizacija koje predstavlja.

U radionici su učestvovali i predstavnici projekta TACSO (Tehnička pomoć za organizacija civilnog društva).

- Ovakvim načinom planiranja civlni sektor se promoviše kao veoma važan koordinator interesa građana i lokalnih zajednica u sektorima koje konkretno zastupa - ukazali su učesnici u Novom Sadu.

SEKO deluje u osam sektora, kao mehanizam koji omogućava konsultativnu ulogu i aktivno učešće civilnog sektora u planiranju i programiranju prioritenih projekata koji će biti podržani iz sredstava EU.

Na radionici u Novom Sadu učestvovali su predstavnici organizacija civilnog društva iz Subotice, Zrenjanina, Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Prijepolja i Lazarevca.


Neće biti odlaganja završetka privatizacije - Do kraja godine rešenje za 450 preduzeća
Neće biti odlaganja završetka privatizacije u Srbiji i do kraja 2015. godine biće rešena sudbina oko 450 firmi iz portfelja Agencije za privatizaciju, kaže ministar privrede Srbije Željko Sertić.

Sertić je objasnio da će za jedan broj od 17 strateških firmi proces biti završen do Nove godine, a za preostali deo do maja naredne godine.

- U svakom slučaju neće biti odlaganja procesa, ne znam da li bi mogli da ga nazovemo privatizacijom. Privatizacija je davno završena, ovo je završni proces privatizacije - kazao je on.

Ministar je istakao da se Ministarstvo privrede trudi da zajedno sa sindikatima nađe održiv model kako bi se zaštitila elementarna socijalna prava radnika koja rade ili su formalno zaposlena u tim preduzećima u restrukturiranju.

Na dodeli licenci novim stečajnim upravnicima u Privrednoj komori Srbije (PKS), Sertić je rekao da su za 90% oko oko 500 firmi u portfelju Agencije, prethodno raskinuti ugovori o prodaji i vraćene su državi u uništenom stanju.

Srpski ministar privrede je ocenio da takva preduzeća prave ozbiljan disbalans u ekonomiji Srbije i dodao da bi efikasan stečajni postupak mogao da predstavlja rešenje za jedan deo preduzeća sa problemima.

- Stečaj je u Srbiji najčešće prihvaćen kao bankrotstvo i to je ono što moramo da promenimo. Brz i efikasan stečaj trebalo bi da što pre vrati kompaniju nazad u život,a ako to nije moguće odvede je u bankrot, da ne bi predstavljala opterećenje za poslovanje drugih firmi - rekao je on.

Sertić je rekao da su za to potrebne promene i u stačajnom sistemu, ali i delu pravosuđa koji se bavi stečajnim postupcima.

Ministarstvo privrede, dodao je on, radi na promenama zakona, kojima će kompletan stečajni postupak biti prebačen iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u nadležnosti Agencije za licenciranje stečajnih postupaka.

- Radimo i na izmenama Zakona o stečaju, koje će se do kraja godine naći u Skupštini Srbije - rekao je Sertić na dodeli sertifikata stečajnim upravnicima, čim je obeleženo i 10 godina rada Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Danijela Vazura rekla je da u Srbiji ima 494 stečajna upravnika od kojih su 352 aktivna, a najveći broj stečajnih postupaka bio je u Beogradu.


Deo od 700 miliona dolara na raspolaganju i Er Srbiji
Deo novca od inovativnog sporazuma o kolektivnom finansiranju, putem kojeg je prikupljeno 700 miliona dolara na svetskom tržištu, moći će da koristi i Er Srbija, saopštila je danas kompanija Etihad ervejz.

To je navedeno na Samitu partnerstva u Rimu, na sastanku koji je vođen nakon potpisivanja tog sporazuma. Korisnici su kompanije članice grupe Etihad ervejz partners (Etihad Airways Partners) - Er Srbija, Etihad erport servisez, Erberlin, Alitalija, Džet ervejz i Er Sejšeli.

Generalni direktori šest avio-kompanija članica grupe sastali su se danas u Rimu kako bi identifikovali i pokrenuli zajedničke inicijative oblastima smanjenja troškova, povećanja prihoda i proširenja mogućnosti održivog izbora za klijente ovih avio-kompanija, saopštava Etihad.

Predsednik i generalni direktor Etihad ervejza Džejms Hogan, koji je predsedavao samitom, rekao je da je avio-industrija globalna, a ne lokalna, te da su te firme pojedinačno mali učesnici na globalnom tržištu, ali kolektivno nisu.

"Naša grupa obavlja letove ka 330 destinacija, ima gotovo 700 letelica i godišnje prevozi preko 100 miliona putnika, što nas čini sedmom po veličini grupom avio-kompanija na svetu. Koristimo kupovnu moć, resurse, dobre odnose i uticaj avio-kompanija članica kako bismo došli do ishoda koji su najisplativiji i koji u najvećoj meri zadovoljavaju potrebe naših korisnika", izjavio je Hogan.

Članice Etihad ervejz partners takođe sarađuju na smanjenju troškova, povećanju efikasnosti i mogućnost izbora klijenata putem mera koje bi samo bile moguće kod pripajanja ili preuzimanja.

Osim što uspostavljaju kod-šer sporazume i preduzimaju zajedničke komercijalne aktivnosti, članice grupe Etihad ervejz partners sarađuju kroz zajedničku upotrebu resursa, prihvatanje najbolje prakse, zajedničke nabavke imovine, usluga i materijala.

One i unapređuju međusobne odnose ili olakšavaju dogovore sa eksternim partnerima avio-kompanije ili dobavljačima.

Osim zajedničkog sporazuma o finansiranju od prošle nedelje, saradnja avio-kompanija se takođe odvija kod uspostavljanja platformi za informacione tehnologije, u nabavci i osiguranju letelica i korišćenju zajedničkih resursa, kao što su programi za obuku pilota i kabinskog osoblja.

Nekoliko avio-kompanija u grupi je nabavilo dodatne letelice od avio-kompanija u okviru grupe ili su međusobno preraspodelili višak aviona.

Etihad ervejz je vlasnik manjinskog udela u avio-kompanijama Alitalija (49 procenata), Erberlin (29,2 procenta), Džet ervejz (24 procenta), Er Srbija (49 procenta), Er Sejšeli (40 procenata) i Darvin erlajn, koja posluje pod nazivom Etihad ridženel (33,3 procenta).


"Nektar grupa" očekuje još bolje poslovanje i rast - U 2015. planirano 150 mil EUR prometa
Predsednik "Nektar grupe" Slobodan Radun kaže da uprkos svim naporima i problemima sa kojima se njegova kompanija susreće ona ide u pravcu pozitivnog poslovanja i rasta i očekuje pozitivnu godinu.

- Imamo prostora za rast i na tome će naša kompanija raditi - rekao je Radun i dodao je da očekuje da će ovu godinu kompanija "Nektar" završiti sa poslovnim rezultatom od 140 do 150 mil EUR prometa, od čega 70% čini izvoz i devizni priliv.

Radun je rekao da je "Nektar grupa" na pragu novih investicija, kako je kazao, u segmentu sasvim novih proizvoda - u osnovnoj proizvodnji, kao i u preradi povrća, što je, kako je rekao, novi segment poslovanja. On se osvrnuo i na izvoz na tržište Rusije, ističući da godišnje izvoz u tu zemlju iznosi oko 5 mil EUR, posebno poluproizvoda.

"Nektar grupa", sa godišnjim prometom od više od 120 mil EUR, danas izlazi na 50 tržišta i jedina je u regionu koja ima potpuno zaokružen sistem proizvodnje, od plantaža, preko otkupa i prerade voća, a primarna prerada obradi više od 100.000 tona voća.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je, tokom posete "Nektaru", rekao da uspehe kompanija koje tako dobro posluju treba pohvaliti i predstavljati kao dobar primer drugima.

- Uspeh "Nektar grupe" nije samo uspeh na nivou jedne zemlje već i kao regionalnog lidera, koji može da se takmiči i na velikim tržištima, kao što je tržište EU - rekao je Čadež.

Ukazujući da se nedovoljno poklanja pažnje uspesima takvih kompanija, Čadež je rekao da je sa predstavnicima "Nektara" razgovarao o novim projektima, o tome kako uspeh te kompanije može da se prenese i na druge proizvođače, kako da se proširi dobavljački lanac, ali i tome kako omogućiti farmerima da dođu do novih tehnologija, zahvaljujući iskustvu koje ima ta kompanija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta