Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država dala 300 mil EUR subvencija za otvaranje 35.000 radnih mesta
Vlada Srbije usvojiće do kraja meseca zakon o naknadama, kojim će se regulisati davanje subvencija investitorima i ujedno izjednačiti domaći i strani investitori jer se spušta prag, odnosno broj radnih mesta i visina ulaganja na osnovu kojih se dobija subvencija.

Prethodne decenije Srbija je davala velike subvencije investitorima za novootvoreno radno mesto, posebno stranim, ali su postignuti rezultati nezadovoljavajući. Za 273 ugovora o ulaganju država je dodelila 302 mil EUR subvencija.

To pokazuje da je bila mnogo izdašnija od drugih država u tome, ali da čak ni to nije privuklo više investicija. Za deset godina Uredba o privlačenju direktnih investicija čak je deset puta menjana, a rezultat su 54 uspešno završena projekta, 153 su u toku, a trećina ugovora je raskinuta, što znači da su se investitori držali dogovora samo dok je bilo državnih para, a nakon toga su radnici opet ostali bez radnog mesta.

Na ime subvencija država je u protekloj deceniji dala više od 300 mil EUR, a po zvaničnim podacima, otvoreno je između 35.000 i 40.000 radnih mesta. U isto vreme, vrednost privučenih investicija je 1,5 mlrd EUR. U tri slučaja država nije naplatila garancije i ti investitori duguju 900.000 EUR i oni su tuženi.

Dok kreatori ekonomske politike smatraju da će zakon o naknadama kojim će se regulisati davanje subvencija investitorima izjednačiti domaće i strane investitore jer će se spustiti prag, odnosno broj radnih mesta i visina ulaganja na osnovu kojih se dobija subvencija i uvesti kontrola trošenja novca dobijenog iz budžetske kase, većina ekonomista smatra da subvencije za otvaranje novih radnih mesta ni do sada nisu ništa dobro donele i da ih treba ukinuti.

Tako ekonomista Aleksandar Stevanović ocenjuje da investitore treba privlačiti boljim zakonima, a ne očekivati da će oni zažmuriti na jedno oko zbog toga što nemamo pravnu državu samo zato što smo im dali pare poreskih obveznika.

– Dinkićev koncept o privlačenju investicija uz davanje obilnih subvencija je vrlo loš, a ova vlada ne odustaje od njega, samo tobož najavljuje neku kontrolu – izričit je Stevanović.

Pomoćnik ministra privrede Dušan Purić, pak, najavljuje drugačiji način regulisanja subvencija jer se uvodi njihova kontrola i tačno će se znati gde se one daju i kome.

– Očekujemo prvo da nema više zloupotreba, da postoje jasna pravila kako se dobijaju pare iz budžeta, kako se troše, kontrolišu, gde će svaki investitor znati čime može raspolagati – objasnio je Purić.

S time da subvencije nikada nije trebalo ni uvoditi slaže se i ekonomista Ljubomir Madžar, dodajući da one srpskoj privredi nisu ništa dobro donele.

– Ako je Vlada odlučila da uvede kontrolu davanja subvencija, to je dobar korak, ali nedovoljan. Trebalo bi da batale tu zaludnu meru – smatra Madžar.


Investitorima najvažnija stabilnost - EBRD će pomoći sa EPS-om, "Galenikom", Komercijalnom bankom...
Za investitore je najvažnija stabilnost i ključno je da se reši kriza na granici Srbije i Hrvatske, izjavio je predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

On je u izjavi za RTS najavio da će ta banka učestvovati u restrukturiranju velikih sistema, poput EPS-a, "Galenike", Komercijalne banke.

Čakrabarti je, takođe, najavio da će EBRD omogućiti i povoljne zajmove malim i srednjim preduzećima.

Prema njegovim rečima, obim kredita premašiće prošlogodišnjih 500 mil EUR, a osnov za to je i Memorandum o razumevanju koji je potpisan ove nedelje sa Vladom Srbije.

- Srbija je dobro tržište za investitore i mi možemo da pomognemo. Mi ćemo Srbiju na našem samitu o investicijama na Zapadnom Balkanu, koji će biti u Londonu sledeće godine, predstaviti velikom broju investitora - rekao je on.

Čakrabarti je napomenuo da ima investitora iz Evrope koji dobro znaju Srbiju, ali da EBRD želi da uključi nove iz Severne Amerike, Kine, Indije...


Investors want stability - EBRD to help reorganization of EPS, Galenika ...
Investors find stability the most important, so it is crucial to resolve the crisis at the border between Serbia and Croatia, said EBRD President Suma Chakrabarti.
He told the Serbian national broadcasting corporation RTS that the EBRD would partake in the reorganization of large systems in Serbia, such as EPS, Galenika, Komercijalna banka, etc.
Chakrabarti also announced that the EBRD would provide affordable loans for small and medium-sized enterprises.
 
According to him, the volume of lending will exceed last years EUR 500 million thanks to a Memorandum of Understanding that the EBRD signed this week with the Serbian government.
 
- Serbia is a good market for investors and we can help. We will present Serbia to a large number of investors at our Western Balkans Investment Summit next year in London - he said.

Chakrabarti pointed out that there were investors from Europe who knew Serbia very well, but the EBRD wanted to attract new investors from North America, China, India...


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta