Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kako Svetska banka podržava reforme u Srbiji
Direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn izjavila je danas da su početni napori na reformama dali rezultat i da sve dok se zadrži zamajac reformi i dok ta posvećenost postoji, Srbija ima odličan nivo finansijske i tehničke podrške Svetske banke kako bi se obezbedilo da impelmentacija reformi dovede do pozitivnih rezultata.

Goldštajn je za RTS rekla da Svetska banka izuzetno blisko sarađuje sa MMF-om i sa Vladom u definisanju makroekonomskih okvira i fisakalnog okvira na srednji rok.

"Ono što možemo da zaključimo iz upravo obavljene kontrole je da su početni napori na reformama sada dali rezultat. To doprinosi tržišnom preokretu u percepciji ozbiljnosti Srbije u sprovođenju reformi u modernizaciji ekonomije i državne uprave", rekla je Goldštajn.

Prema njenim rečimna, to je veoma pozitivan događaj za sve srpske građane, ali postoji potreba da se produbi imeplementacija u nekim ključnim i osetljivim oblastima.

"Sve dok se zadrži zamajac reformi i dok ta posvećenost postoji, vi imate odličan nivo finansijske i tehničke podrške Svetske banke kako bi se obezbedilo da impelmentacija reformi dovede do pozitivnih rezultata", rekla je Goldstajn.

Govoreći o javnim preduzećima, Goldštajn je istakla da su državna preduzeća jedno pitanje koje se mora rešiti u Srbiji.

"U Srbiji imamo na stotine državnih preduzeća koja zaista i ne spadaju u javni sektor, jer ne proizvode puno i velika su opterećenja za budžet i odvlače sredstva od nekih visokokvalitetnih usluga kao što su zdravstvo i obrazovanje. To je problem koji se mora rešiti i sredstva upumpati u privatni sektor gde će se bolje iskoristiti", kazala je Goldštajn.

Prema njenim rečima, različite su vrste državnih preduzeća kao trgovinska komercijalna preduzeća gde se lakši slučajevi, jer ili nisu ekonomski rentabilna i moraju ići pod likvidaciju ili postoji potencijal da se privatizuju i pređu u privatni sektor gde mogu efikasnije da posluju.

"Ono što je veći problem su komunalna preduzeća, javna preduzeća poput EPS-a, "Srbijagasa", Železnice - tu postoje legitimni razlozi da ostanu u državnoj svojini, ali vrlo često ne pružaju rentabilne i kvalitetne usluge i tu je Svetska banka sarađivala sa Vladom za sva državna preduzeća u proteklih nekoliko godina kako bi smo napravili strategiju da rešimo pitanja svih tih preduzeća", rekla je Goldštajn.

Kako je istakla, neka će biti likvidirana, druga će biti privatizovana, a treba se fokusirati na efikasnost.

Do kraja meseca očekuje se analiza Svetske banke o 100 institucija o broju zaposlenih.

"Prerano je da se o tome izjašnjavam. Ne postoji moderna državna uprava, moderni aparat da bi ste bili punopravna članica EU", rekla je Goldštajn.

"Do kraja septembra očekujemo da ćemo biti u stanju da damo neke konkretne preporuke u oktobru", najavila je Goldštajn.


"Tanjug" na prodaju po drugi put - Cena 380.000 EUR
Agencija za privatizaciju objavila je po drugi put javni poziv za privatizaciju novinske agencije "Tanjug", jer na prvoj aukciji nije bilo zainteresovanih kupaca. Ovoga puta početna cena na nadmetanju biće duplo manja od procenjene i iznosiće 380.467,87 EUR.

Republika Srbija prodaje 100% udela u vlasništvu u "Tanjugu", čija je vrednost kapitala procenjena na 760.936 EUR. Otvaranje ponuda zakazano je za 7. oktobar, prenosi B92.

Rok za privatizaciju medija u kojima Republika Srbija i lokalne samouprave imaju vlasništvo produžen je do 31. oktobra, a prvobitno je bio 1. jul. Ukoliko mediji do tada ne budu prodati, njihove akcije će besplatno biti podeljene sadašnjim i bivšim zaposlenima.

Kako su ranije pisali mediji, dokumentaciju za kupovinu "Tanjuga" otkupile su četiri kompanije, ali nijedna nije uplatila depozit za kupovinu od 76.000 EUR, niti je predala ponudu.

U prodaju i cenu nije uključena zgrada u centru Beograda u kojoj se "Tanjug" nalazi, a koja je u vlasništvu države.

Za "Tanjug" su, prema tim navodima, privatizacionu dokumentaciju otkupili biznismen iz Kruševca Radoica Milosavljević, "Adria media" i Dejan Jocić, vlasnik TV "Nova" i nekadašnji direktor TV "Prva".


Intenzivni razgovori o dolasku češke "Tatre" u "14.oktobar" i FAP
Ministar odbrane Bratislav Gašić najavio je danas da će narednih mesec dana biti intenzivirani razgovori o dolasku češke firme "Tatra" u kruševačko preduzeće "14.oktobar" i u pribojski FAP.

- Jedna od glavnih tema zajedničke sednice česke i srpske vlade jeste dolazak "Tatre" u "14. oktobar" i FAP - rekao je Gašić novinarima nakon otvaranja Bruskog puta u Kruševcu.

On je istakao da postoji podrška premijera Srbije i Češke, Aleksandra Vučića i Bohuslava Sobotke, da se projekat sprovede do kraja.

Gašić je podsetio da je "Tatra" jedna od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju kamiona i teških vozila.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom, pre dva dana u Beogradu, najavio da je češka kompanija "Tatra" zainteresovana da dođe u Srbiju i dodao da veruje da će naši uslovi biti zadovoljavajući i da će Česi želeti da investiraju.


Intensive talks about acquisition of stake in 14.oktobar and FAP by Tatra from Czech Republic
Serbian Defense Minister Bratislav Gasic announced today that the talks about the acquisition of stake in Krusevac-based 14.oktobar and Priboj-based FAP by Tatra from the Czech Republic would be intensified over the next month.
- One of the main topics for discussion at a joint session of the Czech and Serbian governments is Tatra's acquisition of stakes in 14. oktobar and FAP - Gasic told the press after opening the Brus road in Krusevac.
He pointed out that support had already been provided to the project by the prime ministers of Serbia and the Czech Republic, Aleksandar Vucic and Bohuslav Sobotka, respectively.
Gasic reminded that Tatra was one of the world's largest manufacturers of trucks and heavy vehicles.
Vucic announced at a joint conference with Czech PM Bohuslav Sobotka two days ago in Belgrade that the Czech company Tatra was interested in coming to Serbia, adding they he believed our terms would be satisfactory and that the Czechs would like to invest in our country.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta