Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pozitivna ocena MMF-a podsticaj za srpsku privredu
Pozitivna ocena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) mogla bi da poveća priliv stranih investicija, što su potvrdili i češki privrednici prilikom zvanične posete Srbiji. I za srpske privrednike pozitivna ocena od međunarodnih finansijskih institucija je dobar signal.

Srbija je na listi Svetske banke o uslovima poslovanja, "Doing business", objavljenoj pre godinu dana, na 91. mestu po uslovima poslovanja, što je manje nego 2013. godine. Dok se čeka novi izveštaj Svetske banke, privrednici kažu da je oporavak očigledan i da je aranžman sa MMF-om ključan.

Pozitivna ocena MMF-a mogla bi da bude vetar u leđa srpskoj privredi, poboljšanju uslova poslovanja i otvaranju radnih mesta. MMF je zvanično potvrdio promenu prognoze rasta Srbije sa -0,5% na +0,5%, a prognoze su da će rast biti oko 1%.

- Kada govorimo o rastu od plus 0,5 ili plus 1% to zvuči kao apstraktan broj. Šta se zapravo zaista dogodilo - prvi put u poslednjih 30 godina da imamo takav niz događaja, da je država sredila svoje finansije, konsolidovala svoje troškove, prestala da finansira ono što nije privreda i na taj način omogućila razvoj realnog privatnog sektora - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije,

Pozitivna ocena MMF-a mogla bi da poveća priliv stranih investicija, što su potvrdili i češki privrednici prilikom zvanične posete Srbiji.

- Pozitivne ocene međunarodnih institucija i MMF su ključni faktor da češke kompanije i ne samo one, budu zainteresovane za ulaganje u Srbiji - rekao je Vladimir Dlouhu, predsednik Privredne komore Češke.

I za srpske privrednike pozitivna ocena od međunarodnih finansijskih institucija je dobar signal.

- Mislim da za sve nas koji živimo i radimo u Srbiji, pogotovo u privredi i pogotovo za one koji izvoze, podizanje rejtinga Srbije predstavlja bitnu okosnicu konkurentnosti Srbije na međunarodnom tržištu i svakako će nam pomoći da sutra budemo uspešniji izvoznici i da se lakše zadužujemo u inostranstvu - rekao je Miodrag Kostić iz MK grupe, predsednik Kluba "Privrednik".

Od ukupnog rasta, najviše je ove godine zabeležila industrija, i to 6%.


Komisija ispituje koncentraciju "Ferrera" i "Alekse Šantića"
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je danas da je pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala kada je firma "Agriser", u vlasništvu "Ferrera", preuzela poljoprivredno preduzeće "Aleksa Šantić".

Kako se navodi u zaključku koji je objavljen na sajtu te komisije, po službenoj dužnosti je pokrenut postupak ispitivanja te koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Komisija je postupak pokrenula jer je utvdila da je vlasnik "Agrisera", kompanija "Ferrero trading" iz Luksemburga, u obračunskoj godini koja prethodi godini sprovođenja koncentracije koja se isputuje (2014. godini), na svetskom tržištu i tržištu Srbije ostvarila ukupne prihode koji, prema Zakona o zaštiti konkurencije, nadmašuju propisane uslove za postojanje obaveze prijave koncentracije.

Precizira se da je "Ferrero", koji je proizvođač poznatih svetskih prehrambenih brendova "kinder", "ferrero", "nutella", na svetskom tržištu u 2014. godini ostvario prihod veći od 100 mil EUR, a na tržštu Srbije prihod veći od 10 mil EUR, ostvaren prodajom proizvoda preko distributera.

Kompanija "Ferrero" kupila je u aprilu ove godine imovinu poljoprivrednog preduzeća "Aleksa Šantić" za 7,95 mil EUR. Reč je o poljoprivrednom zemljištu ukupne površina 699,5 hektara sa pratećim objektima, a kupac je formalno kompanija "Agriser" iz Beograda, čiji je "Ferrero" vlasnik. Kompanija "Agriser" bila je jedini učesnik na licitaciji za imovinu preduzeća iz mesta Aleksa Šantić, kod Sombora, i zemljište je prodato po početnoj ceni. Kako je tada objavljeno, "Agriser" je ponudio da u naredne dve godine investira u zasad lešnika na svih oko 700 hektara.


"Niskogradnja - Čačak put" bez kupca
Agencije za privatizaciju proglasila je nauspešnom prodaje stečajnog dužnika "Niskogradnja - Čačak put" u stečaju iz Čačka, objavljeno je an sajtu agencije.

Kako je navedeno, za prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica nije uplaćen nijedan depozit, odnosno položena bankarska garancija radi učešća u prodaji, te nije bilo zainteresovanih kupaca, pa je prodaja stečajnog dužnika kao pravnog lica proglašena neuspešnom.

Oglasu o prodaji objavljen je 11. jula 2015. godine, a procenjena vrednost imovine je 140.115.386,40 dinara.


Beogradski aerodrom objavio aplikaciju za red letenja
Aerodrom "Nikola Tesla" Beograd objavio je zvaničnu aplikaciju za Android i Windows mobilne platforme, koje sadrži informacije o redu letenja u realnom vremenu, saopšteno je iz tog preduzeća.

Te aplikacije sadrže i sve informacije koje su potrebne za putovanje, kao što su informacije o prevozu, parkingu, linkove za prijavu na let putem interneta, sadržajima na aerodromu, kontaktima avio-kompanija i mapi aerodroma.

Aplikacija je dostupna na srpskom i engleskom jeziku i moguće ih je preuzeti putem Play Store-a, za Android mobilnu platformu i Windows Store-a, za Windows mobilnu platformu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta