Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Objavljena prodaja čačanskog preduzeća "PKS Latex"
Stečajni upravnik objavio je prodaju Hemijske industrije "PKS Latex-HLC" ad u stečaju iz Čačka.

Predmet prodaje je stečajni dužnik kao pravno lice, a najvažniju imovinu stečajnog dužnika čine fabrika u Čačku koju čine PKS i "Latex".

Kako stoji u oglasu, pogon PKS čine pogon fenolnih smola, pogon formaldehidnih i karbamidnih smola, skladište metanola, skladište gotovih proizvoda, skladište hemikalija, skladište i priprema karbamida, trafo stanice, postrojenje hemijske pripreme vode, postrojenja za hlađenje, hidroforsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, vodozahvat i kranska staza.

Pogon "Latex" čine objekat fabrike lateksa, portirnica i garderoba, bazeni za ultrafiltraciju i taloženje otpadnih voda, parovod, centar za upravljanje motornim pogonom, skladište tečnih sirovina, skladište čvrstih sirovina, skladište gotovih proizvoda, gasna stanica tečnog azota, protivpožarna zaštita za objekte, unutrašnje saobraćajnice, ograda kruga i kotlarnica.

Na prodaju je i devet apartmana u apartmanskom naselju "Jezero" u Vrnjačkoj Banji, kao im proizvodna i kancelarijska oprama - zalihe, vozila i potraživanja prema popisnim listama.

Početna cena je 564.924.980 dinara, a depozit iznosi 225.969.992 dinara.

Rok za uplatu depozita je 12. oktobar, a javno nadmetanje je zakazano za 19. oktobar 2015. godine u 11 časova u Agenciji za privatizaciju u Beogradu.


Šest firmi iz Srbije među top 500 u centralnoj Evropi
Na tradicionalnoj rang listi revizorsko-konsultantske kuće "Deloitte" "Top 500 kompanija u centralnoj Evropi" za 2015. godinu, na osnovu ostvarenih prihoda u prethodnoj godini nalazi se šest kompanija iz Srbije u odnosu na 10 iz prošlogodišnje liste.

Kompanije iz Srbije su prošle godine ostvarile 3,5% manje prihode u odnosu na one iz 2013, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu "Deloitte".

Najbolje rangirana srpska kompanija na listi za 2015. je NIS, koji na listi 50 najuspešnijih kompanija iz energetskih sektora u centralnoj Evropi zauzima 34. mesto, a na listi 500 kompanija 63. mesto, kao i prošle godine, uz prihode od prodaje od 2,19 mlrd EUR, ili 4,4 odsto manje u odnosu na 2013.

Sledeća firma na listi je JP EPS, koji je na listi top 50 energetskih kompanija na 39. mestu, a na listi top 500 na 88. mestu (tri mesta lošije u odnosu na prošlu godinu), sa prihodima od prodaje od 1,72 mlrd EUR, 7,2% slabijim nego u 2013.

"Dunav osiguranje" se na listi 50 vodećih kompanija iz osiguravajućeg sektora nalazi na 49. mestu, jednu poziciju bolje u odnosu na prošlogodišnju listu, dok na listi top 500 nije rangiran.

Među srpskim kompanijama na listi top 500 je i "Telekom Srbija" na 197. mestu, zatim "Tarkett" Bačka Palanka na 308, JP "Srbijagas" na 354. i "Mercator-S" na 359. mestu.

Na ovogodišnjoj listi top 500 kompanija, 52% firmi zabeležilo je rast prihoda u odnosu na 49,8% iz prethodne godine. Međutim, pad cena energenata doveo je do toga da je u 2014. gotovo 60% preduzeća iz energetskog sektora evidentiralo pad prihoda, što je doprinelo i smanjenju ukupnih prihoda svih 500 kompanija na listi od 1,8 odsto na godišnjem nivou na 682 mlrd EUR, navodi "Deloitte".

Prva tri mesta na listi 500 zauzimaju PKN Orlen iz Poljske sa prihodima od 25,5 mlrd EUR, mađarski MOL sa 15,71 milijardu evra i češka "Škoda auto" sa 10,86 mlrd EUR. Prva tri mesta su na listi za 2015. nepromenjena u odnosu na prošlogodišnju listu.

Među top 500 kompanija u centralnoj Evropi našle su se ukupno 43 firme iz zemalja bivše Jugoslavije, a najbolje je rangiran hrvatski "Agrokor" na 22. mestu sa prihodima od 4,58 mlrd EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta