Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Air Serbia" može da ostane bez dozvole za letove iz Hrvatske
Samo što se pohvalila time da će uskoro leteti za Ameriku, "Air Serbia" mogla bi da ostane bez dozvole da ode do komšiluka. Hrvatska Agencija za civilno vazduhoplovstvo je još u proleće prošle godine tamošnjem ministarstvu saobraćaja podnela prekršajnu prijavu protiv srpske aviokompanije zbog kršenja bilateralnog sporazuma - odnosno prodaje karata za treće destinacije.

Hrvatska tvrdi da "Air Serbia" krši evropske vazduhoplovne sporazume i da joj prete sankcije. U Beogradu se na postupak, ipak, gleda kao na igru van turističke sezone.

- Ne može, na primer, prodavati kartu Zagreb-Beograd-Moskva, Doha ili Brisel, kao jednu kartu, nego to moraju biti u postupku dve karte, takozvana peta vazduhoplovna sloboda, zašta oni nemaju pravo. Može da plati kaznu da se smanji kapacitet ili izgubi dozvolu - kaže Siniša Hajdaš Dončić, hrvatski ministar saobraćaja.

Tačno je da Srbija nema tzv. petu vazduhoplovnu slobodu, ali time ne krši nijedan sporazum, odgovaraju u srpskom ministarstvu saobraćaja. Postupak u Zagrebu tumače borbom za tržište.

- Jednom prilikom, ne mogu sad tačno da vam kažem kakvim aktom, kompaniji "Air Serbia" je potvrđeno u Evropskoj uniji da to nije ta vrsta prekršaja. A sadašnje, hajde da kažem, bacanje prašine u oči i ovakva medijska kampanja protiv kompanije "Air Serbia", lično ja ne mogu da je shvatim drugačije nego kao provokaciju - kaže Zoran Ilić, pomoćnik ministra saobraćaja za vazduhoplovstvo.

U kompaniji "Air Serbia" potvrđuju da imaju odobrenje Hrvatske agencija za letove po sezonskom redu letenja, ali se sada postavlja pitanje i da li za sve planirane destinacije.

"Air Serbia" u ovom trenutku leti do Zagreba, Splita, Duborovnika i Pule. Počeli su i pregovori o otvaranju linije do Zadra, ali su, kako tvrde hrvatski mediji, ti pregovori zapali u ćorsokak upravo zbog trenutnih odnosa na relaciji Beograd - Zagreb.

Ti odnosi će, veruju u srpskom ministarstvu saobraćaja, na kraju ipak biti izglađeni, jer, kako objašnjavaju, i kada je, zbog migrantske krize, stao drumski saobraćaj između Srbije i Hrvatske, avioni su nesmetano leteli.


South Stream becomes Bulgarian Stream?
Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov said that the failed South Stream gas pipeline project, which was supposed to enable the transfer of Russian gas under the Black Sea to the European Union, should be transformed into Bulgarian Stream that would be the sole property of Bulgaria.

Addressing the Bulgarian parliament, Borissov announced that the possibilities of supplying the Russian gas to Bulgaria would be discussed January 27 and 28 in Sofia, at a session of the Bulgarian-Russian Intergovernmental Committee for Economic Cooperation which has had no meetings in the past five years, the web portal EurActive reports today.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta