Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Očekivani rast BDP Srbije u 2016. godini 1,5%
Stručnjaci časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) ocenili su danas da se u 2016. može očekivati da rast BDP Srbije dostigne 1,5%.

Urednik MAT-a Ivan Nikolić izjavio je na predstavljanju novog broja časopisa da će realan rast BDP-a u 2015. biti 0,8%. On je podsetio da je industrijska proizvodnja od januara do novembra 2015. veća za 7,9% u odnosu na isti period prošle godine.

Nikolić je rekao da se, prema proceni MAT-a, nakon pada fiksnih investicija u prethodne dve godine, u 2015. očekuje rast investicija od 8%. Kako je dodao, jačanje dinamike proizvodnje traži i nove investicije, a i proizvodnja i investicije mogu se suočiti sa problemima koje je u Evropi izazvala migrantska kriza.

Upozoravajući mogu biti, kako navode stručnjaci MAT-a, pad berzanskih indeksa u svetu, pad cena nafte, slabljenje dinamike kineske ekonomije.

Na drugoj strani, navodi MAT, 2016. godinu je moguće posmatrati sa nešto više optimizma, s obzirom na najavljenu monetarnu politiku američkog FED-a i slabljenje evra prema dolaru sa povećanjem izvoza kao rezultatom.


Expected 2016 Serbia-s GDP growth totals 1,5%
Experts of magazine Macroeconomic analysis and trends (MAT) have estimated today that in 2016, expected Serbia-s GDP growth can reach 1,5%.

Editor of MAT, Ivan Nikolic said atthe presentation of the new magazine edition that real GDP in 2015 will be 0,8%. He reminded that industrialproduction, in the January-November 2015 period 2015, is higher by 7,9% comparedto the same period last year.

Nikolic said that according to the estimation of MAT, after the fall of fiscal investments in the previous two years, in2015, he expects investment growth of 8%. As he added, strengthening ofproduction dynamics is requiring new investments and production and investmentscan face problems which immigration crisis caused in Europe.

As experts of MAT are stating,warning indicators can be a fall of stock market indexes in the world, fall ofoil price, weakening of Chinese economy dynamics.

On the other hand, MAT states, 2016 can be seen with a bit of more optimismhaving in mind announced monetary policy of the American FED and decrease ofeuro versus dollar with increase in export as a result.


Počela izgradnja drugog mosta preko Save kod Ostružnice
Radovi na izgradnji drugog mosta preko Save kod Ostružnice počeli su danas u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, koji je simbolično nabacio beton na ploču koja će biti ugrađena u temelje mosta sa surčinske strane.

- Ovaj most na reci Savi gradi Vlada Republike Srbije. Mostovi ne spajaju samo dve obale, već i sve naše ljude. U slavu mira, sloge i dobre volje među građanima - piše na ploči.

Ukupna vrednost radova je 3,57 milijardi dinara, a finansiraće se sredstvima kredita Evropske investicione banke, pod veoma povoljnim uslovima.

Most, u okviru obilaznice oko Beograda, trebalo bi da bude završen do marta 2018. godine, biće dugačak gotovo dva kilometra i biće izgrađen paralelno sa postojećim mostom, u okviru izgradnje druge trake autoputa na obilaznici oko Beograda.

Početku radova prisustvovala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Most će biti izgrađen u okviru izgradnje druge faze autoputa E-70/E-75 na delu od petlje "Dobanovci" do petlje "Orlovača", a gradiće ga konzorcijum na čelu sa austrijskom kompanijom "Strabag".

"Putevi Srbije" saopštili su prošle nedelje, posle potpisivanja ugovora o izgradnji, da je konzorcijum koji čine firme "JV Strabag AG - Ed. Zublin AG - Dywidag Bau Gmbh - PZP Zaječar" imao najbolju ponudu na međunarodnom tenderu.

Pored građevinskih radova na mostu i saobraćajnici izvodiće se i radovi na odvodnjavanju, kišnoj kanalizaciji sa postrojenjem za prečišćavanje, saobraćajno-tehničkoj i servisnoj opremi puta, javnom osvetljenju, elektro i telekomunikacionoj infrastrukturi i radovi na zaštiti i ozelenjavanju putnog pojasa.

Projekat predviđa izgradnju leve trake auto-puta iza mosta u zoni petlje "Ostružnica" dužine 1.000 m, kao i uklapanje dve rampe.


Construction of the second bridge across the Sava at Ostruznica starts
Works on the construction of the second bridge across the Sava at Ostruznica have started today in the presence of the prime minister, Aleksandra Vucic, who symbolically placed concrete on the plate which will be installed in the foundation of the bridge at the Surcin side.

The works total RSD 3, 57 billion and will be funded through the loan of the European Investment Bank under very favorable terms.

The bridge will be built within the construction of the second stage at E-70/E-75 highway, at the na section from Dobanovci interchange to Orlovaca interchange and consortium headed by Austrian Strabag will build it.

Putevi Srbije announced last week, after signing contract on construction, that consortium comprising JV Strabag AG - Ed. Zublin AG - Dywidag Bau Gmbh - PZP Zajecar had the best offer at the international tender .


Izvoz Pomoravskog okruga dostigao 164,7 mil USD u prvih 11 meseci 2015. godine
Privreda Pomoravskog okruga je za 11 meseci prošle godine u spoljnotrgovinskoj razmeni imala suficit od 33,4 mil USD, pokazuju podaci Regionalne privredne komore u Kragujevcu. Izvoz u ovom periodu je bio 164,7 mil, a uvoz 131,3 mil USD.

Najveći suficit ostvarila je privreda Svilajnca, 27,8 mil USD, zatim Jagodine, 25 mil USD, dok su najveći deficit od 21,4 mil USD imali paraćinski privrednici.

Najveći izvoznici bili su svilajnački "Panasonic", zatim jagodinske fabrike "Confezioni Andrea", "Holding kablovi", "Mobilturi", "Yuhor", paraćinska "Srpska fabrika stakla" i jagodinska preduzeća "Yu Monbat" i "Metal-eko sistem".

Najznačajniji partneri privrede Pomoravskog okruga u izvozu bili su Nemačka, Rumunija, Italija i Rusija, a u uvozu Italija, Nemačka, Rumunija, Bugarska i Austrija.

U izvozu su najviše bili zastupljene elektronske komponente, zatim kablovi, provodnici, automobilske cerade, nameštaj, meso i mesne prerađevine, a u uvozu netkani tekstil, elektronske komponente, kablovi, razne vrste mašina i proizvodi od gvožđa i čelika.


Aerodrom "Nikola Tesla" otpisuje 22,3 mil USD duga kompaniji "Air Serbia"
Ministarstvo privrede saopštilo je u ponedeljak da su netačne informacije u javnosti o otpisu duga kompanije "Air Serbia" prema aerodromu "Nikola Tesla", objašnjavajući da je "Etihad" učinio uslugu državi i pristao da se obaveza investicije države "prebije" sa troškovima prema aerodromu u iznosu od 22,3 mil USD.

U Ministarstvu ističu da su pre dve godine, kada je formirano novo preduzeće "Air Serbia", država Srbija i "Etihad" dogovorili način izmirenja starih dugova kompanije "Jat Airways", kao i finansijske obaveze Republike Srbije i "Etihada" kao osnivača nove kompanije.

Srbija se obavezala ugovorno da smanji gotovinske troškove poslovanja, odnosno "Etihad" je pristao da se obaveza investicije države "prebije" sa njihovim troškovima prema aerodromu "Nikola Tesla", čime je "Etihad" zapravo učinio uslugu državi i time prihvatio da nemamo investiranje gotovog novca.

Navedenim zaključkom daje se preporuka aerodromu da otpiše dug u iznosu od 22.203.917,93 USD, čime se u celini ispunjavaju preuzete obaveze po članu Okvirnog ugovora o transakciji sa 31. decembrom 2015. godine.

U budžetu za 2016. planirane su i poslednje finansijske obaveze u skladu sa ugovorom za kompaniju "Air Serbia" i od 2017. godine kompanija počinje da posluje samostalno.

Podsetimo, mreža KRIK objavila je prethodno da je Vlada Srbije zatražila od beogradskog aerodroma otpust više od 22 mil USD duga koji je napravio avioprevoznik "Air Serbia". Kako KRIK navodi u tekstu, to nanosi štetu beogradskom aerodromu koji je u državnom vlasništvu i neće moći da naplati više od 2,3 milijarde dinara (22 mil USD) duga koji je "Air Serbia" napravila.

MIHAJLOVIĆ: Otpustom duga niko neće trpeti

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je otpust duga koji je zatražen od beogradskog aerodroma predviđen ugovorom i da zbog toga "niko neće trpeti, niti imati štetu".

- Ne vidim nikakav problem što smo ispoštovali ne samo ugovornu obavezu, nego smo omogućili da se dalje radi. To što je država sada uradila jeste da je omogućila da i Aerodrom i "Air Serbia" dalje rade - rekla je ministarka.

Mihajlović je novinarima u Vladi Srbije rekla da postoji ugovor o tome, koji je javan.

- Vi meni hoćete da kažete da će aerodrom imati ozbljne probleme zato što je u ugovoru koji postoji oprošten novac za kompaniju "Air Serbia", ali zar ne mislite da je odlično što je "Air Serbia" ovde, što aerodrom i "Air Serbia" danas funkcionišu i prihode koji ostvaruju su takvi da ne bi to mogli da zamislimo pre dve godine - odgovorila je Mihajlović na pitanje novinara KRIK-a da li je aerodrom na šteti zbog toga.

Ministarka je kazala da je normalno da država vodi računa o svom velikom investitoru, kao što su su to radile sve prethodne vlade. Ona je dodala i da se aerodrom "Nikola Tesla" dobro razvija i jedini u regionu ima trend rasta.

Gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora kompanije "Air Serbia" Siniša Mali rekao je, odgovarajući na pitanja novinara o tome kakvi bi bili bilansi te kompanije da nema otpusta duga, da ne bi bio ovakav bilans i da bi kompanija bila u bankrotu ili stečaju, a Srbija bi bila bez nacionalne aviokompanije.

- Mi ne bismo imali ono što danas imamo i aerodrom bi bio najlošije rangirani aerodrom u regionu. Bez nacionalne aviokompanije, nemate ni rast nacionalnog aerodroma - rekao je Mali.

On je naveo da je "Air Serbia" prošle godine imala profit od skoro 4 mil EUR, pretprošle 2,7 mil EUR i da se ugovorne obaveze ispunjavaju u potpunosti i s jedne i sa druge strane.


Nikola Tesla airport to write off USD 22,3 m of debt to Air Serbia
The Ministry of trade announced on Monday that information on write off of debt of Air Serbia for the Nikola Tesla airport are inaccurate, explaining that Etihad did a favor to the state and accepted that commitment of investment is managed through cost for the airport totaling USD 22,3 m.

Serbia committed with the contract to decrease cash business expenses i.e. Etihad accepted that commitment of investment of the state “is managed” through their costs for the Nikola Tesla airport with which Etihad in fact did a service to the state and thus accepted that we do not have investments of cash.

Through the conclusion, a recommendation is provided for the airport to write off debt totaling USD 22.203.917,93 which is how they completely fulfill debts they took over in line with the paragraph of the Umbrella contract on transaction with December 31, 2015.

Budget 2016 comprises also the last financial commitments in line with the contract for Air Serbia and as of 2017, company is starting to operate independently.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta