Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Obe peći "Železare Smederevo" radiće uskoro punim kapacitetom
"Železara Smederevo" je, nakon manjeg incidenta sa prevrtanjem transportera za rudu početkom januara, nastavila redovnu proizvodnju.

Petar Kamaraš, jedan od čelnika "Železare Smederevo", izjavio je da je pri kraju i remont jednog od četiri kaupera na visokoj peći 2 i da će uskoro obe visoke peći raditi u punom kapacitetu.

Kamaraš, koji je izvršni direktor HPK menadžmenta i član Nadzornog odbora "Železare", rekao je "Tanjugu" da se pripremaju za najavljeno strateško partnerstvo sa kineskom HBIS grupom, koja je ozbiljno zainteresovana za kupovinu srpske čeličane.

- Obe visoke peći su u odličnom stanju i nema razloga da se gasi nijedna od njih radi remonta. Na visokoj peći 2 obavljena je popravka jednog od četiri kaupera koja nije podrazumevala njeno gašenje i ta peć će vrlo brzo biti spremna za proizvodnju. Očekujemo da sa obe peći ispratimo tržište - naglasio je Kamaraš.

On je naveo i da kauper 1 na visokoj peći 2 ima oštećen vatrostalni materijal za prikupljanje toplote, te da je zato očišćen 1,5 metar oštećenog materijala i planirano je postavljanje novog materijala. Reč je, kako je objasnio, o manjoj popravci, ali je od veoma velikog značaja za smanjenje potrošnje koksa i troškova proizvodnje na visokoj peći.

Kamaraš je istakao da su planovi za 2016. da "Železara" posluje efikasno, da ima zadovoljavajuće finansijske rezultate i da se pripremi za privatizaciju, što su ciljevi koje je postavila Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, još nema konačnih poslovnih rezultata za 2015, ali moglo bi da se kaže da su oni veoma zadovoljavajući uprkos krizi koja je pogodila industriju čelika u poslednja četiri meseca prošle godine.

- Globalno tržište čelika je u 2015. pogodila ogromna i veoma brza kriza. Poslednja četiri meseca prošle godine su bila izuzetno loša za sve na tom tržištu i čeličane su smanjile proizvodnju za 50%. "Veoma sam ponosan što mi nismo otpuštali radnike da bismo poboljšali finansijske rezultate već umesto toga pokušavamo da napravimo uštede - kazao je Kamaraš, navodeći da je u "Železari" trenutno zaposleno oko 5.050 radnika.


Zelezara Smederevo continues regular production
Zelezara Smederevo, after a minor incident with ore transporter in early January, continued regular production,

Petar Kamaras, one of the heads at Zelezara Smederevo, said overhaul of one of four cowpers at high furnace 2 has done and that soon both high furnaces will be fully operational.

Kamaras, who is Executive Manager HPK management and the head of the Supervisory Board at Zelezara, said for Tanjug they are getting ready for announced strategic partnership with Chinese HBIS group which is seriously interested in the acquisition of Serbian steel plant.

Kamaras outlined that the plans for 2016 imply that Zelezara operates efficiently, has satisfactory financial results and prepare for privatization which are the objectives the Government of Serbia set.


Austrijanci u "Mitros" uložili 16 mil EUR - Proizvodnja kreće u martu, posao za 300 radnika
U kompaniju "Mitros", od kada je u vlasništvu austrijske kompanije "Gierlinger", uloženo je 16 mil EUR. Radovi na adaptaciji objekata privode se kraju, a nadležni ističu zadovoljstvo urađenim.

Radovi su podrazumevali kompletnu rekonstrukciju i saniranje krova, limova i fasada, kao i uređivanje unutrašnjosti. Zamenjena je kompletna kanalizaciona mreža, vodovodne i električne instalacije...

- Radovi su došli do te faze da smo počeli da instaliramo tehnologiju na kojoj će se obavljati prerada i proizvodnja mesa - kaže direktor "Mitrosa" Ramo Adrović.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kaže da će se tek od marta kad krene ugovaranje svinja i prijem radnika videti koliki je značaj "Mitrosa" za Sremsku Mitrovicu.

Ovaj objekat na kojem se radovi završavaju trebalo bi da u punom pogonu bude od marta, a očekuje se da će posao dobiti 300 radnika.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta