Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nova investicija u Inđiji za 500 novih radnih mesta
Nemačka kompanija IGB automotive comp, koja u Inđiji proizvodi delove za automobile, kupila je zemljište u severoistočnoj radnoj zoni tog mesta na kojem će izgraditi novi proizvodni pogon i zaposliti 500 novih radnika, saopštila je danas ta opština.

Vrednost nove investicije je više od 4,5 miliona evra, a radovi će početi u aprilu.

Proizvodni pogon veličine 7.000 kvadratnih metara treba da bude završen već u septembru tekuće godine.

Ugovore o kupoprodaji zemljišta potpisali su predsednik Opštine Inđija Petar Filipović i generalni menadžer nemačke kompanije Dalibor Berić.

IGB automotive comp je kupila parcelu koja se nalazi tik uz postojeću fabriku.

Filipović je istakao da je za Opštinu Inđija i njene građane vrlo važno da se nastavi dalji razvoj, da se otvaraju nova radna mesta i da kompanije koje već posluju na području opštine proširuju svoje kapacitete.

"IGB je veoma značajan investitor u našoj opštini, koji više godina posluje jako dobro i trenutno zapošljava oko 1.500 radnika, a najznačajnije je to da će u proširenju proizvodnih kapaciteta posao naći još 500 novih radnika", rekao je Filipović.

Berić je najavio da će radovi na izgradnji novog postrojenja početi u aprilu.

"Naši proizvodni pogoni i razvojni centri nalaze se u Nemačkoj, Češkoj, Kanadi, Meksiku, Kini i Srbiji. Na osnovu izuzetnih rezultata proizvodnog pogona IGB automotive comp iz Srbije, kao i dobrih uslova za novu investiciju, upravni odbor I.G.Bauerhin doneo je veoma važnu odluku da nova investicija bude baš u Srbiji", kazao je Berić.

Kako navodi, novom investicijom planira se proširenje proizvodnih kapaciteta, primena nove tehnologije, uvođenje novih proizvoda, zaposlenje i obuka više od 500 novih zaposlenih.

Zahvaljujući Vladi Srbije, Privrednoj komori Srbije, Regionalnoj privrednoj komori Srema i Opštini Inđija stvoreni su svi uslovi za novu investiciju, navedeno je u saopštenju.

Kompanija se bavi proizvodnjom grejača za sedišta, grejača za volane, senzora za okupiranost sedišta automobila, kablova za grejače sedišta, električnih kontrolnih jedinica.


Radnici preuzeli preduzeće "Armature" iz Aleksandrovca - U planu povećanje proizvodnje
Novi vlasnik aleksandrovačkog preduzeća "Armature", konzorcijum koji čini većina zaposlenih, planira da tokom narednih godina poveća obim proizvodnje i sačuva postojeći broj radnih mesta, rečeno je danas Beti u tom preduzeću.

- Planovi su da se obezbedi maksimalna uposlenost kapaciteta, ekonomsko poslovanje, zarade sa plaćenim obavezama prema državi, kao i obavezno značajno investiranje u proizvodnu opremu. Plan je da se tokom narednih godina očuva postojeći broj uposlenih, te da se proširi obim proizvodnje - rekao je generalni direktor "Armature" Aleksandar Starinac.

Kako je objasnio, motivi da zaposleni odluče da učestvuju u privatizaciji bili su tržišni potencijal i ostvareni rezultati preduzeća, poverenje u proizvodni program.

U Agenciji za privatizaciju nedavno je potpisan ugovor o prodaji 70% društvenog kapitala "Armature", što čini 68,6% ukupnog kapitala. Većinski vlasnik tada je postao konzorcijum zaposlenih, koji čini 384 od ukupno 425 radnika, a fabrika je prodata za 418.603 EUR.

Prosečna neto plata u preduzeću je oko 30.000 dinara, očekivanja su da se zarade održe na tom nivou, a da se istovremeno omogući investiranje u opremu i otplata preuzetih obaveza iz procesa privatizacije.

Fabrika "Armature" proizvodi priključke za spajanje metalnih cevi koje provode fluid pod pritiskom. Takvi priključci se primenjuju kod alatnih mašina, procesne opreme, motornih vozila, kamiona, građevinskih i poljoprivrednih mašina.

U prethodne dve godine fabrika je, prema navodima poslovodstva, imala realizaciju od po 7,3 mil EUR, a više od 95% proizvodnje izvozi i to pretežno na tržište Evropske unije.

Preduzeće postoji pola veka, a do pre desetak godina je poslovalo u okviru sistema "Prve petoletke" kada je, zbog postupka privatizacije, izdvojeno kao nezavisno preduzeće.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta