Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Turski investitor ulaže u srpsku industriju za preradu voća
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije saopštilo je u četvrtak, 28. januara 2016. godine, da je jedan turski investitor i proizvođač voćnih sokova koji ima razvijenu distributivnu mrežu u svetu odlučio da u Srbiji izgradi fabriku za preradu voća i proizvodnju voćnih sokova.

Kako se navodi u saopštenju, o toj odluci ministarku poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežanu Bogosavljević Bošković izvestio je ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj, s kojim je ona razgovarala o konkretnim planovima investiranja Turske u Srbiju u oblasti prerađivačke industrije voća.

Dodaje se da su tokom sastanka ministarka i ambasador istakli značaj dobrih odnosa Srbije i Turske na svim nivoima, što za rezultat ima i značajno investiranje u srpsku poljoprivredu.

Na sastanku je zaključeno da Srbija proizvodi značajne količine voća, ali da postoje neiskorišćeni potencijali za njihovo povećanje, kao i da se pored tradicije u voćarskoj proizvodnji i dobrih klimatskih uslova prednosti Srbije ogledaju u znanju i iskustvu u proizvodnji voća i voćnih sokova, pa je svaka nova investicija u preradne kapacitete voća u Srbiji više nego dobrodošla.

- Najavljena turska investicija je od velikog značaja, ne samo zbog podizanja prerađivačkih kapaciteta u Srbiji i povećanja izvoza gotovih proizvoda sa višom fazom prerade, već i zbog otvaranja novih radnih mesta, kao i sigurnog plasmana proizvoda srpskih voćara - naglašava se u saopštenju i navodi da se u Srbiji prosečno proizvede 1,6 miliona tona svežeg voća, što predstavlja ozbiljnu sirovinsku bazu za preradu tih proizvoda, ali da se svega oko 20% proizvedenog voća preradi u gotove proizvode.


NLB banka širi poslovanje u Srbiji - U februaru otvaranje tri ekspoziture u Čačku, Šapcu i Užicu
NLB banka planira širenje poslovanja u Srbiji i u februaru će otvoriti još tri ekspoziture, najavio je danas predsednik Izvršnog odbora NLB banke Branko Greganović.

- Srbija je za NLB grupu strateški važno tržište i zato u godinama koje dolaze planiramo aktivno povećanje obima našeg poslovanja. U februaru ćemo otvoriti tri ekspoziture u gradovima u kojima do sada nismo bili prisutni – u Čačku, Šapcu i Užicu- kazao je Greganović agenciji Beta.

On je naveo da s NLB banka u Srbiji trenutno ima tri regionalna centra i 31 ekspozituru u kojima je više od 400 zaposlenih.

- Naša banka je prošle godine ostvarila dobre poslovne rezultate i u prvih devet meseci imali smo dobit od 2 mil EUR, zbog čega smo odlučili da nastavimo da razvijamo poslovnu mrežu i postanemo dostupni što većem broju građana i privrednika. Takva odluka nije iznenađenje jer NLB Group, kao najveća finansijska institucija sa sedištem u regionu, Srbiju zaista vidi kao ključno strateško tržište- istakao je Greganović.

Kako je ocenio, bankarski sektor u Srbiji je, kao i u svetu, suočen s brojnim izazovima, a banke su prinuđene da povećavaju operativnu efikasnost i bolje upravljaju kreditnim i drugim rizicima u poslovanju.

Prema njegovim rečima, u protekle dve godine NLB banka je rešila pitanje problematičnih potraživanja, delom prodajom izloženosti investitorima, a delom direktnim dogovorom sa dužnicima.

- Stalno unapredjujemo interne procese i sistem upravljanja kreditnim rizikom, kao bismo na vreme utvrdili slabe tačke u svom portfoliu i sprečili da one prerastu u problematične plasmane. U situaciji kada korisniku kredita servisiranje obaveza postane problem, pokazuje se koliko je važno poverenje i dobra komunikacija banke sa klijentom- naveo je Greganović.

On je dodao da očekuje da će se trend snižavanja kamatnih stopa u određenoj meri nastaviti, a onda i stabilizovati ove godine, naročito na dinarske kredite, a preduslov je da stopa inflacije ostane na niskom nivou.

- Na strani evra bi ove godine mogli da vidimo i promenu trenda odnosno povećanje kamatnih stopa- procenio je Greganović i ukazao da na iznos kamata veliki uticaj ima kreditni rejting Srbije koji je sada na nivou B plus, odnosno BB minus, a koji ne odražava dugoročni ekonomski potencijal srpske ekonomije.

NLB banka je u 2015. u Srbiji investirala u kredite pravnim licma 42 mil EUR, a građanima oko 24 mil EUR, a ove godine će joj prioritet biti podrška "malom biznisu".

- Preduzetnici, mali biznis i registrovana poljoprivredna gazdinstva su sektor kome posvećujemo posebnu pažnju i njima smo prošle godine odobrili zajmove u iznosu od 6,5 mil EUR, kako bismo im pomogli da održe i razvijaju svoje poslovanje. Imajući u vidu njihov značaj za srpsku ekonomiju, planiramo da ove godine na njihove finansijske potrebe odgovorimo višestruko većim iznosom - najavio je Greganović.

On je kazao da je NLB banka zaposlila nove savetnike za poljoprivredu koji pomažu poljoprivrednicima da nađu odgovarajuće finansijsko rešenje za rezalizaciju svojih ciljeva.


Za inovativna preduzeća 250 mil EUR
Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa su potpisali sporazum kojim će povećati kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i malih preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom kroz "InnovFin" - EU finansijski fond za inovatore, inicijativu koju podržava Evropska komisija.

Novi sporazum omogućava "ProCredit grupi" da finansira inovativna preduzeća iz ukupnog budžeta od 250 mil EUR, preko ProCredit banaka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. Prednost za ove banke leži u mogućnosti korišćenja garancije, koju im obezbeđuje EIF, a koju podržava Horizont 2020 - Okvirni program EU za istraživanje i inovacije. Ovo je prvi sveobuhvatni garantni potpis InnovFin SME-a, koji pokriva ove države i omogućava pomenutim ProCredit bankama da ponude inovativnim preduzećima dodatno kreditiranje po povoljnim uslovima.

Pjer Luiđi Žilber, izvršni direktor EIF-a, izjavio je da je zadovoljan zbog potpisivanja "InnovFin SME" garantnog sporazuma sa "ProCredit grupom", a sve za dobrobit inovativnih preduzeća. On je dodao da su i ranije sarađivali sa "ProCredit grupom", te da su uvereni da će ona moći da podrži inovativna i preduzeća u razvoju, kojima je potrebno finansiranje.

Karlos Moedas, evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije rekao je da je kreditni ugovor potpisan danas, koji je podržala EU, namenjen MSP i malim preduzećima sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u državama članicama EU i kao i u državama koje su uključene u program "Horizont 2020" u jugoistočnoj Evropi. Njegov cilj je da pomogne jačanju investicija u inovativne kompanije radi promovisanja zapošljavanja i razvoja.

Borislav Kostadinov, član Upravnog odbora "ProCredit Holdinga", dodao je:

- Ponosni smo što je ProCredit prva bankarska grupa, koja je potpisala sveobuhvatni "InnovFin SME" garantni sporazum za svoja poslovanja u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. To će podstaći inovativne ideje i investicije naših klijenata i tako im omogućiti da povećaju svoju konkurentnost. Kao vodeća "matična banka" za mala i srednja preduzeća u ovom regionu znamo da su moderna tehnologija, inovativno razmišljanje i usmerenost ka zaštiti životne sredine glavni faktori za budući razvoj. Ovo se odnosi kako na naše klijente, tako i na naše bankarsko poslovanje.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj "InnovFin SME" garantnog sporazuma je da podstakne banke ili druge finansijske institucije da kreditiraju MSP i mala preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom (preduzeća sa manje od 500 zaposlenih), kojima su potrebne investicije i/ili poslovni kapital za istraživanje, razvoj i inovacione aktivnosti, a sve uz finansijsku podršku EU. EIF odabira finansijske institucije na osnovu poziva za iskazivanje zainteresovanosti za finansijske posrednike širom Evrope.


EIF and ProCredit sign agreement to finance innovative enterprises in seven countries
The European Investment Fund (EIF) and the ProCredit Group signed an agreement today to boost lending to innovative small and medium-sized enterprises (SME) as well as small mid-caps through InnovFin - a new loan facility for innovators, which is an initiative backed by the European Commission.

This new agreement allows the ProCredit Group to finance innovative companies, from a budget totaling EUR 250 million, through ProCredit banks in Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Moldova, Romania and Serbia. An advantage for these banks lies in the possibility to use the guarantee provided by the EIF under Horizon 2020, the EU-s Framework Programme for Research and Innovation.

Carlos Moedas, the European commissioner for research, science and innovation said: "The EU-backed loan agreement signed today is open to SMEs and small mid-caps in EU Member States as well as countries associated to Horizon 2020 in Southeast Europe. Its objective is to help boost investment in innovative companies to promote jobs and growth."


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta