Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novi menadžment najavljuje modernizaciju "PIK Bečej"
Nedavno postavljeni generalni direktor "PIK Bečej" Petar Pješčić kaže za RTV da novi menadžment ima mnogo posla - treba dovesti nedostajuće stručnjake, podići produktivnost preostalih 650 radnika i modernizovati kombinat.

- Tendencija nam je da unapredimo rad svih postojećih jedinica i da ih podignemo na nivo "MK Grupe". Želimo da svaku pojedinačno: Ratarstvo, Svinjarstvo, Doradu semena... sve ono što već imamo u svom portfoliju podignemo na nivo "MK Grupe", a da one druge koje nemamo organizujemo tako da budu što uspešnije - rekao je Pješčić.

Za sada je pod znakom pitanja opstanak Ribnjaka, zbog previsoke cene zakupa od 300 EUR po hektaru i održavanja dvorca "Fantast" oko kojeg još nema dogovora sa Maticom srpskom.

Inače, dodaje Pješčić, u cilju modernizacije već je izdvojeno 2 mil EUR za nove mašine koje će uskoro stići u Bečej.


New management announces modernization of PIK Becej
A recently appointed general manager of PIK Becej, Petar Pjesic, said to the Broadcasting Corporation of Vojvodina (RTV) that the new management had a plenty of work to do as it was necessary to bring missing experts to the company, raise the productivity of remaining 650 workers, and modernize the combine.
- Our tendency is to improve the performance of all existing units and raise it to the level of MK Group - said Pjescic.

As he added, EUR 2 million have already been set aside for the procurement of new machines for the purpose of modernization of PIK Becej.


Izvoz srpske poljoprivrede u 2015. vredan 2,6 mlrd EUR
Srbija je u 2015. godini izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od 2,6 mlrd EUR i ostvarila suficit od 1,2 mlrd EUR, izjavila je u subotu, 30. januara 2016. godine, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković.

- Taj suficit je u odnosu na suficit u 2014. veći za 22%, ako se računa u evrima - kazala je Bošković gostujući na TV "Pink".

Ona je rekla da su u 2015. ostvareni dobri poljoprivredni rezutati, a da je taj rezultat u izvozu značajno bolji govori u prilog i podatak da su cene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2015. bile niže u proseku oko 19 ili 20% u odnosu na 2014.

- Najveći pad cena zabeležili su mleko i mlečni proizvodi - oko 28,5% i meso oko 15% - navela je ministarka.

Kada je reč o izvozu na rusko tržište, Bošković kaže da u Rusiju možemo da plasiramo ogromne količine svih vrsta proizvoda i da nam ide u prilog to što srpska poljoprivreda beleži rast u proizvodnji i što se očekuje da taj rast narednih godina bude sve veći. Komentarišući to što je u 2015. smanjen izvoz svinjskog mesa za 28% u tu zemlju, ona je kazala da je razlog za to smanjenje cene na ruskom tržištu za skoro 40% u odnosu na 2014.

- Prošle godine je porastao izvoz jabuka i u Rusiju smo izvezli oko 35.000 tona jabuka više nego u 2014 - navela je Bošković.

Ministarka kaže da je u 2015. godini Srbija imala značajno povećanje izvoza povrća u Rusiju - za oko 50% u odnosu na 2014, kao i da se očekuje da će u 2016. u Rusiji biti značajno veća potražnja za povrćem.


Serbia-s agriculture export in 2015 totals EUR 2,6 billion
In 2015, Serbia exported agricultural and food products totaling EUR 2,6 billion and generated suffice of EUR 1,2 billion, minister of agriculture Snezana Bogosavljevic-Boskovic said on Saturday, January 30, 2016.

- That suffice compared to the one in 2014 is higher by 22%, if calculated in euros – Boskovic said for TV "Pink".

She said that in 2015 good agricultural results were generated in 2015 and that the result in export is much better is proved by the data that prices of agricultural and food produces in 2015 were on the average lower by 19 or 20% compared to 2014.

The minister says that in 2015, Serbia significantly increased export of vegetables to Russia, some 50%, compared to 2014 as well as that it is expected in 2016 there will be higher demand for vegetables in Russia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta