Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada Srbije najavljuje reorganizaciju "Telekoma" - Ubrzane pripreme za tržišnu utakmicu
Posle odluke da se ne proda "Telekom Srbija", sledi "plan B", a to je njegova potpuna reorganizacija, modernizacija i profesionalizacija, sa jednim ciljem - da izdrži tržišnu utakmicu, izjavio je u nedelju, 3. januara 2016. godine, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

- Vlada još nije donela odluku o tom modelu koji ćemo sada primeniti, ali u svakom slučaju nemamo puno vremena za odlaganje i kalkulisanje - rekao je Ljajić za RTS.

On je naglasio da je "Telekom" sada na tržištu i da tu utakmicu mora da izdrži ukoliko se misli da bude profitabilna kompanija koja će moći da se proda po mnogo boljoj ceni nego po onoj koja je sada dobijena. Ljajić je, međutim, istakao da sa brojem zaposlenih koje ima u odnosu na konkurenciju, "Telekom" tu utakmicu teško da može da dobije.

- "Telenor" ima 1.200 zaposlenih, "Vip" oko 900, a "Telekom" 9.000 zaposlenih samo ovde u Srbiji, bez ćerki firmi u Republici Srpskoj i Crnoj Gori - rekao je Ljajić i dodao da je nužno da se "Telekom" unutrašnje reorganizuje i da dobije profesionalni menadžment.

- Sa tim poslom se apsolutno mora krenuti odmah, ovo je žestoka tržišna utakmica koja ne trpi nikakvo odlaganje ili čekanje da se nešto samo desi - naglasio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, prioritet je da se odmah krene sa procesom njegove reorganizacije, kao i da je sa sindikatima potpisan socijani program, u slučaju prodaje "Telekoma".

- Oni su složni i potpuno podržavaju stav da "Telekom" tu utakmicu mora da dobije ako želimo da zadržimo konkurentnost na tržištu, a to podrazumeva i unutrašnju reorganizaciju.


Next is to reorganize Telekom Srbija
Following the decision not to sell Telekom Srbija, we are moving to plan B, which calls for complete reorganization, modernization and professionalization of the national telecom firm with a single goal - to make it capable of enduring the market competition, Serbian Trade, Tourism and Telecommunications Minister Rasim Ljajic said Sunday, 3 January 2016.
As he pointed out, Telekom Srbija is now on the market and must endure that competition if we want it to become a profitable company that can be sold at a much better price than the one offered now. Ljajic, however, stressed that given the number of employees it had when compared to its rivals, Telekom Srbija was unlikely to win that competition.
- Telenor has 1,200 employees, Vip around 900, while Telekom employs 9,000 in Serbia alone, exclusive of people working at its daughter companies in the Republic of Srpska and Montenegro - Ljajic said and added that it was necessary to have Telekom Srbija internally reorganized and provided with professional management.


EPS od 1. jula akcionarsko društvo - U planu veće učešće na berzama električne energije
Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović najavio je 1. januara 2016. godine da će to javno preduzeće do 1. jula postati akcionarsko društvo, kako bi građanima pokazala da je kompanija koja posluje po tržišnim uslovima.

On je, u kompanijskom časopisu "EPS Energija" rekao da je obaveza, koja je preuzeta pred MMF-om, da EPS do 1. jula postane akcionarsko društvo i da čin prelaska iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo treba da pokaže da više ne postoji prostor da se oslanja na državu.

EPS se, prema njegovim rečima, pokazao kao javno preduzeće koje je najdalje otišlo u reformama i prvo prešlo sa reči na dela. Obradović je kazao da u ovom poslu EPS ima podršku vlade, Ministarstva rudarstva i energetike, kao i ostalih ministarstava, i da će EPS prelaskom u akcionarsko društvo činiti dva pravna subjekta.

- Očekujemo da se sprovede i Briselski sporazum i da ćemo osnovati kompanije "Elektro Sever" i "EPS Trgovinu" na Kosovu i Metohiji. To je dodatna prilika za rast i bićemo u mnogo boljoj situaciji da snabdevamo električnom energijom i one kompanije na teritoriji Kosova i Metohije kojima do sada nismo imali pristup - podvukao je on.

Najveći izazov su, kako smatra, suštinske promene, jer sve što je urađeno do sada mora da se obavlja efikasnije.

- Pad cena na svetskom tržištu je jedan od velikih izazova, a dodatni, svetski izazov je stav da budućnost nije u fosilnim izvorima energije. EPS više od 70% električne energije proizvodi iz lignita i naš strateški izazov je da obezbedimo sigurnost rudarskog i termo sektora, a istovremeno i da budemo aktivniji u oblasti obnovljivih izvora energije i novih poslovnih modela - istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima‚ neophodno je da pored prodaje elektručne energije EPS osmisli i druge izvore prihoda kroz ponudu paketa različitih usluga, što se sigurno neće rešiti ove odine, ali o tome mora ozbiljno da se razmišlja. Predstoji rešavanje problema dugovanja za električnu energiju strateških preduzeća u restrukturiranju, a vlada bi to trebalo da reši do kraja maja.

Obradović je uveren da je EPS spreman za tržišnu utakmicu, ističući da je tržišna utakmica uspeh koji kompanija svakog dana ostvaruje i da se na nju navikla.

On je rekao da EPS i pored žestoke konkurencije uspešno drži dominantnu poziciju i naveo da je, kada je otvoreno tržište Srbije, cena električne energije bila oko 54 EUR po megavat satu, a danas se prodaje po ceni od oko 40 EUR. To je pad cene od oko 25%, a na berzi u Lajpcigu već sada je 27 EUR za megavat sat, prenosi Obradović dodajući da je zato cilj da se što više uštedi i bude efinasniji u očuvanju rudarskog i termo sektora.

Govoreći o najvažnijim planovima za 2016. godinu, Obradović je kazao da, pored nastavka reorganizacije, EPS planira još veće prisustvo kako na berzi u Mađarskoj, tako i na ostalim berzama električne energije u EU.

- Očekujemo otvaranje berze u Srbiji, na kojoj ćemo biti aktivni - rekao je on dodajući da očekuje uskoro i pripremne radove za početak gradnje trećeg bloka termoelektrane "Kostolac B", kao i da sledi nastavak "zelenog kredita" u Kolubari, kao i projekti revitalizacije malih hidroelektrana.


As of July 1 EPS to transfer into a shareholder company
Head of the Electric Power Industry of Serbia (EPS) Aleksandar Obradovic announced January 2016 that this public company will become a shareholder company by June 1 so that it would show that it operates in line with market terms.

He said in company magazine, "EPS Energija”that commitment which was taken over before IMF is that until June 1 EPS becomes a shareholder company and that the act of transfering from public into a shareholder company should show that there is no more space to rely on the state.

According to him, EPS proved to be public company which took the most serious steps in reforms and was the first one to act. Obradovic said that in this activity, EPS has support of the Government, the Ministry of mining and energy as well as other ministries and that EPS will comprise two legal entities with transfering into a shareholder company.


Aerodrom Nikola Tesla uskladio poslovanje sa ISO standardima
Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu uskladio je poslovanje sa ISO standardima i tako obezbedio visok nivo kvaliteta usluga koje pruža svojim klijentima, saopštilo je danas to preduzeće.

Beogradski aerodrom je dobio sertifikate standarda ISO 14001:2004, ISO 9001:2008 i ČSN OHSAS 18001:2008 za upravljanje aerodromom i zemaljsko opsluživanje vazduhoplova, putnika i stvari.

U okviru integrisanog sistema upravljanja poslovni procesi odvijaju se u skladu sa međunarodnim ISO standardima u oblastima upravljanja kvalitetom, bezbednošću, zdravljem na radu i zaštitom životne sredine, navedeno je u saopštenju.

Značaj sertifikacije je u unapređenju poslovanja koje se odražava na poboljšanje nivoa kvaliteta usluge i u povećanju vrednosti kompanije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta