Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Strabag i Europark zainteresovani za Preduzeće za puteve Beograd
Austrijski Strabag i beogradski Europark zainteresovani su za kupovinu Preduzeća za puteve Beograd, kompaniju koju je država oduzela Milu Đuraškoviću.

Oni su poslali ponudu Ministarstvu privrede, u čijoj je nadležnosti sada ova firma jer je od 2011. u restrukturiranju, da iz stečaja postanu vlasnici PZP.

Ukoliko se ova transakcija ostvari, ove dve kompanije značajno bi uvećale svoje učešće na srpskom tržištu.

Austrijanci, naime, u svom poslovnom carstvu u Srbiji imaju već tri kompanije – Putevi Čačak, Preduzeće za puteve Zaječar i Pančevo.

I Europark spada u moćnu firmu koja u svojoj imperiji ima i Kruševac put, a bila je kratko i vlasnik Bačkaputa, firme koja je takođe bila u posedu Mila Đuraškovića, ali je ova privatizacija raskinuta zbog protivzakonitog preuzimanja akcija.

Prema saznanjima Blica, ovih dana trebalo bi da se oglasi prodaja čime će nakon pet godina PZP sići sa grbače države i naći svog vlasnika.

Naime, od novembra 2011, nakon što je Milo Đurašković, vlasnik Nibens grupe, zajedno sa Miroslavom i Markom Miškovićem optužen za malverzacije i utaju poreza u putarskim firmama, vraćena je državi i nalazi se na spisku državnih kompanija u restrukturiranju.

Izvor Blica iz Vlade tvrdi da su Strabag i Europark, pored pisma o namerama za preuzimanje PZP, imali i razgovore u Ministarstvu privrede.

- Žele PZP jer bi to donelo primat na tržištu Srbije, ali i regiona. Naime, PZP, iako u stečaju, uspešno radi pa na računu ima blizu 170 miliona dinara. Toliki novac nemaju zajedno sve putarske firme. Ako Strabag uspe, imaće više od polovine srpskog tržišta. I njihov regionalni uticaj će rasti jer drže polovinu tržišta u Mađarskoj, a vlasnici su i firme u Crnoj Gori - objašnjava izvor iz Vlade.


Strabag and Europark interested in PZP Beograd
Austria-s Strabag and Belgrade-s Europark are interested in purchasing PZP Beograd, the company seized by the state from Milo Djuraskovic.

The have sent an offer to the Ministry of Economy, which is currently in charge of the company, as it has been in the process of restructuring since 2011, to become owners of PZP out of bankruptcy.

If the transaction transpires, these companies will considerably increase their presence in the Serbian market.

The Austrian company already owns three companies in Serbia – Putevi Cacak, PZP Zajezar and PZP Pancevo.

Europark is also a powerful company. They own Krusevac Put and they used to own Backaput for a short time, another company once owned by Milo Djuraskovic. This privatization was terminated due to illegal acquisition of shares.

As Blic learns, the sale should be called these days, which means that PZP will stop being a responsibility of the state and find a new owner after five years.

The company was returned to the state and put on the list of state-owned companies in restructuring in November 2011, when Milo Djuraskovic, owner of Nibens Group was accused, along with Miroslav and Marko Miskovic, of financial wrongdoing and tax evasion in road companies.

The Blic source from the government claims that, in addition to sending a letter of intent, Strabag and Europark had talks at the Ministry of Economy.

– They want PZP as it would give them a primacy in the market of Serbia, but also the region. Namely, PZP, even though in bankruptcy, operates successfully and has nearly RSD 170 million on its account. That-s more money than owned by all the road companies together. If Strabag succeeds, it will have more than half of Serbian market. Their regional influence will also grow, as they own half of the Hungarian market, as well as companies in Montenegro – explains the source from the government.


FAP, Zastava kamioni i Prva petoletka zajedno prave borbeno vozilo
Prototip novog domaćeg borbenog vozila za Vojsku Srbije koji zajednički pripremaju pribojski FAP, Zastava kamioni i Prva petoletka - Namenska, javnosti će biti predstavljen 22. oktobra u Novom Sadu, gde će tog dana biti održana vojna parada.

Novo vojno borbeno vozilo, čiji je radni naziv FAP 2026 PS/AV 6X6 (pogon na šest točkova) radi se na platformi FAP-a.

Zastavina fabrika kamiona zadužena je za sklapanje oklopne kabine, a trstenička Prva petoletka za izradu sistema BOFORS, odnosno protivavionskog topa kalibra 40 milimetara.

Ukoliko zadovolji postavljene kriterijume, vojno borbeno vozilo, kao zajednički proizvod budućeg konzorcijuma, koji će činiti FAP, Zastava kamioni i Prva petoletka - Namenska, biće namenjeno Vojsci Srbije, ali i kupcima na inostranim tržištima.

U fabrikama koje učestvuju u ovom poslovnom poduhvatu očekuju da Vlada Srbije odmah nakon javne promocije novog vozila u Novom Sadu konačno donese dugo najavljivanu odluku o formiranju konzorcijuma za proizvodnju tog vozila. U proizvodnju tog vozila će, sasvim izvesno, biti uključene i mnoge druge domaće firme, u kojima će se izrađivati delovi i pozicije za prvu ugradnju.

Pored učešća u zajedničkom poslu sa FAP-om i Prvom petoletkom, Zastava kamioni, prema informacijama iz te fabrike, treba da započne serijsku proizvodnju neborbenog vojnog vozila, čiji je prototip još pre više godina predstavljen nadležnima u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane.


Srbiji i dalje na raspolaganju 175 mil EUR iz IPARD fondova
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je da Srbiji i dalje stoje na raspolaganju sredstva iz IPARD programa za poljoprivrednike u iznosu od 175 mil EUR, najavljujući da će uskoro biti aktiviran taj novac.

- Apsolutno je netačna informacija da je taj novac izgubljen. Srbiji stoje na raspolaganju svih 175 mil EUR, koliko je određeno iz IPARD fondova, a na nama je samo da otklonimo nedostatke koji su u eksternoj reviziji primećeni od Evropske komisije - naveo je Nedimović.

On je rekao za B92 da iako je zgrada u Šapcu, gde se nalazila Uprava za agrarna plaćanja koja je izmeštena u Beograd, urađena po odgovarajućim standardima, ona nije mogla da zadovolji zahteve potrebne za akreditaciju, zbog čega je Uprava i morala da bude izmeštena.

Nedimović je dodao da je proces akreditacije u toku.

- Daću sve od sebe da u prvoj polovini mandata mog ministarstva dobijemo na raspolaganje IPARD sredstva i da naši poljoprivredni proizvođači i prerađivači imaju na raspolaganju novčana sredstva iz IPARD-a - rekao je ministar poljoprivrede.


Agencija traži procenitelja nenaplativih potraživanja
Agencija za osiguranje depozita Srbije objavila je danas poziv za dostavljanje izjava o zainteresovanosti za izbor domaće konsulatantske kuće za procenu nenaplativosti potraživanja i sredstava obezbeđenja.

Rok za dostavljanje pisama zainteresovanosti je 24. oktobar. Izabrani konsultant će biti angažovan od novembra 2016. do aprila 2017. godine.

Ta nabavka je deo Projekta podrške sistemu osiguranja depozita za koji je Međunarodna banka za obnovu i razvoj Srbiji odobrila kredit od 145,3 mil EUR.

Cilj projekta je jačanje finansijskih i institucionalnih kapaciteta Agencije za osiguranje depozita, kako bi bila u stanju da ispuni obaveze u oblasti osiguranja depozita i restrukturiranja banaka i uticala na stabilnost finansijskog sistema Srbije.

Agencija trenutno nadzire stečajne postupke nad 20 banaka.


Na prodaju Petrohemija i Luka Novi Sad
U Srbiji bi do kraja godine na prodaju trebalo da bude oglašeno 13 preduzeća, od 174 koja su ostala u nadležnosti Ministarstva privrede, nakon neuspešnih prodaja, pišu danas Večernje novosti.

Kako navodi list, među tih 13 firmi su Saobraćajno preduzeće Lasta iz Beograda i Luka Novi Sad, a u sledećem krugu privatizacije biće banje i javna preduzeća, navodi list.

Među značajnim subjektima privatizacije, za koje sledi sprovođenje postupka prodaje su i Galenika, RTB Bor grupa, PKB Korporacija, Petrohemija, Simpo i Slavija hoteli.

Za privatizaciju banja, piše list, Ministarstvo privrede je na osnovu zajedničkog predloga ministarstava zdravlja i za rad i boračka i socijalna pitanja predvidelo tri banje - Gejzer, Vranjske Banje i Bujanovac, ali su sve u sporu i PIO Fond i država pred sudom utvrđuju koliko kome pripada, pa prodaje nema bez njihovog dogovora.

Prema pisanju Večernjih novosti, na kraju 2015. bez privatnog vlasnika bilo je ukupno 526 preduzeća koja su zapošljavala 90.000 radnika, a od tada je 236 otišlo u stečaj, za 71 je obustavljen postupak prodaje i 43 su "udomljena".

U 174 neprodatih preduzeća radi 53.000 radnika.


Imovina Koncerna Farmakom po drugi put na dobošu
Prva prodaja imovine Koncerna Farmakom MB u stečaju nije uspela, pa je stečajni upravnik oglasio novo javno nadmetanje zakazano za 9. novembar.


Na prodaju su oglašeni poslovni objekti, zemljište i oprema, a interesantno je da je u drugom pozivu oglašeno 7 celina više nego u prvom. Ponuđeni su kompleks za proizvodnju plastične ambalaže EHA, upravna zgrada, restoran, poslovni prostor u Šapcu, zemljište u Banji Koviljači, Debrcu, Zajči, Mokroj gori, stan u Debrucu i oprema u rudniku Lece.

Ukupna cena imovine procenjena je na oko 400 miliona dinara.


Oliver Hart i Bengt Holmstrom dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju
Britanac Oliver Hart i Finac Bengt Holmstrom ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za doprinos u oblasti ugovorne teorije, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu.

- Njihov rad predstavlja intelektualni temelj za ustanovljavanje politika i institucija u mnogim oblastima, počev od zakona o stečaju do političkih ustava - navodi se u obrazloženju Komiteta za dodelu nagrade vredne osam miliona švedskih kruna (928.000 dolara), prenosi agencija Rojters.

Priznanje za ekonomiju, koje se zvanično zove Nagrada švedske Riksbanke za ekonomske nauke u znak sećanja na Alfreda Nobela, ustanovljeno je 1968. godine.

Ova nagrada nije bila deo zaveštanja švedskog izumitelja i filantropa Alfreda Nobela 1895. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta