Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Željko Sertić na čelu Razvojne agencije Srbije
Željko Sertić, bivši ministar privrede, postavljen je za direktora Razvojne agencije Srbije (RAS), saznaje Blic.

Taj list je još u julu najavio da će se na čelu ove agencije naći bivši ministar. Kako je tada pisano, premijer Aleksandar Vučić dugo je tražio adekvatno mesto za Sertića. Spekulisalo se u više navrata o tome šta bi aktuelni ministar privrede mogao da radi ubuduće.

- Vučić je godinama blizak sa Sertićem, ima poverenje u njega, može da se osloni i razmišlja ozbiljno da ga postavi u Razvojnu agenciju - rekao je tada izvor Blica.

Razvojna agencija Srbije osnovana je početkom godine i zadužena je za finansiranje, podsticaje i subvencije koje se daju privredi. Ovo telo zauzelo je mesto SIEPA.

Sav novac koji vlada daje privredi, ide preko ove agencije. Budući da je reč o velikom novcu, jasno je zašto je premijer odlučio da stavi na to mesto nekog od najvišeg poverenja.


Nemci potpisuju ugovor o izgradnji fabrike u Kruševcu


Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović najavio je da će 22. oktobra u Vladi Srbije biti potpisan ugovor sa nemačkom kompanijom „Kromberg&Šubert“ o izgradnji fabrike u Kruševcu.
Potpisuje ugovor sa Nemcima za 1.200 radnih mesta: Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović
Foto: S. Milenković / RAS Srbija Potpisuje ugovor sa Nemcima za 1.200 radnih mesta: Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović

- Potpisivanje ugovora je planirano za 22. oktobar u Vladi Srbije. To će biti „krovni ugovor“. Imamo nekih manjih problema oko definisanja početka realizacije radova jer imamo novo pismo o namerama investitora. Pokušaćemo da manje građevinske radove započnemo u ovoj godini – istakao je Nestorović.

Otvaranje fabrike za proizvodnju kablova za auto-industriju je planirano za 2017. godinu, a biće zapošljeno 1.200 radnika. U drugoj fazi razvoja, „Kromberg & Šubert“ zaposliće još 1.300 radnika.

Planirano je da nova fabrika bude locirana na lokaciji Stari aerodrom, preko puta ulaza u Vaspitno-popravni dom, pored puta Kruševac – Brus, i da zauzima površinu od 20.000 kvadrata.

Provobitno je potpisivanje ugovora bilo najavljeno za drugu polovinu jula, potom za kraj avgusta, ali je iz nepoznatih razloga odlagano.

„Kromberg & Šubert“ je porodična firma nastala još 1906. godine. Sada zapošljava 50.000 ljudi, a svoje fabrike ima na 30 lokacija u svetu, gde proizvodi kablove za automobilsku industriju, isključivo za kompanije nemačkog porekla.

Japanska kompanija „Yazaki“, koja ima sličan proizvodni program kao i „Kromberg&Šubert“, je pre nekoliko dana objavila da će svoju fabriku u Srbiji graditi u Šapcu. U najužoj konkurenciji je bio i Kruševac ali su Japanci izabrali Šabac jer Kruševac nije imao zemljište u svom vlasništvu koje bi im ponudio.


Misija MMF-a u Beogradu 20. oktobra
Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju će predvoditi Džejms Ruf, posetiće Srbiju krajem oktobra kako bi razgovarala o šestoj reviziji Aranžmana iz predostrožnosti, saopšteno je danas.

Kako je u pisanoj izjavi naveo stalni predstavnik MMF za Srbiju Sebastijan Sosa, delegacija će u Beogradu boraviti od 20. oktobra do 1. novembra.

Predmet razmatranja biće fiskalni rezultati i budžet Srbije za 2017. godinu, zatim napredak reforme finansijskog sektora i ključne strukturalne reforme, kao i uslovi za narednu godinu.


IMF mission in Belgrade on October 20
The delegation of the International Monetary Fund (IMF), headed by James Roef, will visit Serbia in late October in order to discuss the sixth review of the Precautionary Arrangement, it was reported yesterday.

As said in the written statement by Sebastian Sosa, the resident representative of the IMF in Serbia, the delegation will stay in Belgrade from October 20 until November 1.

The object of the review will be fiscal results and the 2017 budget, the progress of the financial sector reforms, as well as conditions for the next year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta