Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Saradnja srpskih i ukrajinskih privrednika - Beogradski Termovent na forumu u Kijevu
Petnaest srpskih kompanija, među kojima je i preduzeće Termovent iz Beograda, učestvuje na privrednom forumu i bilateralnim razgovorima privrednika, koje u Kijevu organizuju Privredna komora Srbije i Ukrajinska trgovinsko-industrijska komora.

Na forumu koji je u toku učestvuje više od 60 firmi iz Ukrajine.

Veliki doprinos organizaciji ovog foruma dala je i Ambasada Srbije u Ukrajini, kao i ambasador Srbije Rade Bulatović.

Osnovni motiv za organizovanje foruma je podsticanje poslovne saradnje Srbije i Ukrajine.

- Značaj organizovanja ovog foruma najbolje se ogleda kroz činjenicu da je Ukrajina posle Rusije najvažnija ekonomska komponenta bivšeg Sovjetskog saveza, da je otvorena za sve proizvode, a da za robu iz Srbije ne postoje nikakva ograničenja ili smetnje u plasmanu - smatraju u preduzeću Termovent, koje je među učesnicima.

Predstavnik Termoventa na forumu je generalni direktor kompanije Dušan Perović.

Perović je dobitnik EY priznanja za preduzetnika 2015. godine, a bio je jedan od 50 finalista za izbor svetskog preduzetnika u Monte Karlu.

Dušan Perović pohvalio je organizaciju događaja i zahvalio se Privrednoj komori Srbije, Ambasadi u Ukrajini i ambasadoru Bulatoviću.

- Za ovo kratko vreme imao sam niz veoma važnih poslovnih sastanaka. Ukrajinska strana pokazala je veliko interesovanje za saradnju sa privrednicima Srbije, a vođeni su vrlo konkretni razgovori. Zahvaljujući ovom forumu sagledao sam potencijale Ukrajine, za koju smatram da će biti jedno od strateških tržišta kada je reč o kompaniji Termovent - rekao je Dušan Perović.


Vlada Srbije će do 2019. godine u niški aerodrom uložiti 6,5 mil EUR
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Vlada Srbije do sada uložila 4,5 mil EUR u razvoj niškog aerodroma, a da je plan da do 2019. godine bude uloženo još 6,5 mil EUR.

Tokom posete niškom aerodoromu Konstantin Veliki rekla je i da je ispunila ono što je obećala pre dve godine za razvoj aerodroma.

- Prošle godine bilo je preko 30.000 putnika, ove godina biće ih preko 100.000, dok se u 2017. očekuje 200.000 putnika - rekla je Mihajlović.

Dodala je da se zajedno sa gradom Nišom partnerski radi se na tome da niški aerodom bude što komercijalniji i da postane vrlo važno odredište za ceo Zapadni Balkan.

Gradonačenik Niša Darko Bulatović rekao je da će dugoročni plan razvoja aerodroma uskoro biti obelodanjen, a da će kratkoročne planove Vlada Srbije i resorno ministarstvo podržati da što pre budu realizovani.

Početak gradnje tornja planiran je naredne godine. U planu je i postavljanje sistema, koji treba da omogući letove i u uslovima smanjenje vidljivosti i postavljanje novog osvetljenja. Radiće se i rekonstrukcija prijemne zgrade i terminala kako bi moglo da se primi dva aviona odjednom, a u planu je i nabavka nove opreme za još viši nivo bezbednosti - rekao je Bulatović.

Bulatović je podsetio da će niški aerodrom za 20 dana uvesti još tri nove destinacije.


Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.

Donoseći odluku o zadržavanju visine referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu to da se povratak inflacije u granice cilja očekuje sredinom naredne godine. Takvom kretanju inflacije trebalo bi da doprinesu efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike i rast domaće tražnje, kao i postepen oporavak svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju. S druge strane, zahvaljujući dobroj poljoprivrednoj sezoni, dodatni pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i posledično niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Izvršni odbor je istakao da na opreznost monetarne politike upućuje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u pogledu budućih mera FED-a i Evropske centralne banke i njihov mogući uticaj na globalne tokove kapitala. Ipak, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i smanjenje spoljne neravnoteže povećava otpornost domaće privrede na potencijalno negativne uticaje iz međunarodnog okruženja. To potvrđuje i znatan pad premije rizika zemlje, na najniži nivo u poslednjih devet godina.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. novembra.

Kabinet guvernera


Key Policy Rate Kept Unchanged
At its meeting today, the NBS Executive Board decided to keep the key policy rate unchanged at 4 percent.

In making the decision, the Executive Board took into consideration that inflation is expected to return within the target tolerance band towards mid-2017, led by the effects of past monetary easing and higher demand at home, as well as by a gradual recovery in global oil prices and inflation abroad. On the other hand, the disinflationary impact of a further drop in prices of primary agricultural commodities and the resulting low food production costs owing to a good agricultural season will be felt for some time to come.

The Executive Board advised caution in the conduct of monetary policy bearing in mind uncertainty in the international financial markets regarding future FED and ECB measures and their potential impact on global capital flows. However, the successful implementation of fiscal consolidation and structural reforms, as well as the reduction of external imbalances, have strengthened the resilience of the domestic economy to potential adverse influences from the international environment. This is also confirmed by a sizeable drop in the country’s risk premium to its nine-year low.

The next rate-setting meeting of the Executive Board is scheduled for 10 November.

Governor-s Office


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta