Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Misija MMF-a danas stiže u Srbiju
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sa DŽejmsom Rufom na čelu, stiže danas u Beograd, radi razgovora o šestoj reviziji stend-baj aražmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Misija će tokom posete, koja će trajati do 1. novembra, oceniti fiskalne rezultate i zaključiti razgovore o budžetu za 2017.

Kako je ranije najavio stalni predstavnik MMF-a u Srbiji, Sebastijan Sosa, u razgovorima sa srpskim zvaničnicima biće razmotren napredak reformi u finansijskom sektoru, procenjeno napredovanje u sprovođenju ključnih strukturnih reformi, a biće reči i o novim strukturnim uslovima za 2017.

Sve prethodne revizije MMF-a u Srbiji završene su uspešno.

Bord izvršnih direktora MMF-a je u septembru, prilikom zaključenja kombinovane četvrte i pete revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom, ocenio da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja, i da ekonomski rast naše zemlje jača uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

Zamenik direktora MMF Tao Zeng je tom prilikom naveo da su do dobrih rezultata doveli napori da se osnaže javne finansije, unaprede strukturne reforme i da se poveća poverenje investitora.

Dodao je, međutim, da pojedine slabosti i dalje ostaju, poput visokog nivoa javnog duga i izazova u pogledu dugoročnih strukturnih reformi u neizvesnom spoljnom okruženju.

MMF je u februaru 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend-baj aranžaman iz predostrožnosti u vrednosti 1,2 milijarde evra.

Prema procenama Fonda, rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u Srbiji iznosiće u 2016. godini 2,5 odsto, dok za narednu godinu predviđa da će on biti 2,75 odsto.


Rosneft kupuje drugu najveću indijsku rafineriju nafte Essar Oil - Vrednost transakcije 13 mlrd USD
Indijski milijarderi, braća Ruija, prodaju 98% vlasničkog udela u rafineriji nafte Essar Oil najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft i konzorcijumu koji čine preduzeća Trafigura i United Capital Partners za oko 13 mlrd USD.

Essar Grupa će prodati po 49% udela Rosneftu i navedenom konzorcijumu u preduzeću Essar Oil, čija je vrednost procenjena na 728 milijardi rupija (10,9 mlrd USD), naveo je indijski konglomerat u saopštenju.

Sporazum se odnosi na drugu najveću indijsku rafineriju u Vadinaru, a dodatnih 2 mlrd USD će biti plaćeno za lučki terminal i elektranu koja će snabdevati strujom rafineriju, kao i za mrežu od oko 2.700 pumpi.

Transakcija, koja će u celosti biti u gotovini, pomoći će Essar Grupi, koja se takođe bavi čeličanama i lukama, da smanji dug za više od 50%. Sva odobrenja se očekuju do kraja ove godine, a ovo će biti najveće pojedinačno strano ulaganje u Indiji.


Francuski Mecafor otvorio fabriku autodelova u Kikindi - Uloženo 4 mil EUR, posao za 80 radnika
Francuska kompanija Mecafor danas je u Kikindi otvorila fabriku za proizvodnju metalnih delova za automobilsku industriju u koju je uložila 4 mil EUR i u kojoj će raditi 80 ljudi.

Otvaranju su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.

Izgradnja fabrike je počela u aprilu ove godine na placu od 48.000 m2 u Industrijkoj zoni, koji je francuska kompanija platila 30 miliona dinara.

Mecafor je među tri najveća evropska proizvođača metalnih delova za automobisku industriju i u više fabrika u svetu zapošljava oko 120.000 radnika.


French Mecafor opens car part factory in Kikinda – EUR 4 million invested, jobs for 80 workers
The French company Mecafor opened a factory for the production of metal car components in Kikinda today, in which it has invested EUR 4 million and where 80 people will be employed.

The opening was attended by Prime Minister Aleksandar Vucic and the ambassador of France to Serbia, Christine Moro.

The construction of the factory began this April on the plot of land with an area of 48,000 m2 in the industrial zone, which the French company had paid RSD 30 million for.

Mecafor is among the three top metal car part manufacturers in Europe and employs around 120,000 workers in the world.


Ugovoren novi posao Energoprojekta u Rusiji vredan 13,6 miliona EUR
UGOVOREN NOVI POSAO ENERGOPROJEKTA U RUSIJI VREDAN 13,6 MILIONA EUR

DOKUMENT


Sazvana skupština deoničara Tesla banke radi likvidacije
Donošenje odluke o likvidaciji Tesla štedne banke biće jedina tačka na dnevnom redu vanredne Glavne skupštine deoničara 14. novembra u Zagrebu, koju je sazvala Uprava uz saglasnost Nadzornog odbora.

U predlogu odluke o prestanku društva Tesla banka predlaže se da se nad tom finansijskom institucijom, u skladu sa odgovarajućom zakonskom regulativom, sprovede "postupak redovne likvidacije". Tom odlukom bi, takođe, bili opozvani i razrešeni dužnosti predsednik Uprave Zvonko Agičić i članica Uprave Dubravka Filipčić, koji bi istovremeno bili imenovani za likvidatore društva Tesla banka.

Tesla štedna banka je osnovana kao srpsko-hrvatski bankarski projekat 2011. godine dokapitalizacijom A štedno-kreditne banke u Zagrebu, na inicijativu Srpskog narodnog veća, s ciljem, kako je tada navedeno, da se finansijski pomogne povratak srpskih izbeglica u Hrvatsku.

Vlada Vojvodine je, preko pokrajinskog Fonda za razvoj, uložila u osnivanje te banke 1,5 mil EUR, a tadašnja Vlada Srbije, na čijem je čelu bio Mirko Cvetković, uložila je 1,7 mil EUR.

Pored republičkog i pokrajinskog fonda za razvoj, u priču su ušle i hrvatske firme - fabrika ulja Zvijezda sa oko 500.000 EUR, Končar sa oko 400.000 EUR, zatim Sladorana Županja, Đuro Đaković...

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman je u novembru 2014. izjavio da će akcije Pokrajinskog fonda i Fonda za razvoj Republike Srbije biti prodate za 1 mil EUR fondu B2 Holding AS iz Osla.

U februaru ove godine, hrvatski mediji su spekulisali da bi Tesla banka mogla da pređe u većinsko vlasništvo firme RTB Capital, registrovane u Letoniji, putem dokapitalizacije od 20 miliona kuna (2,6 mil EUR). RTB Capital je već imao 9% osnivačkog kapitala u Tesla banci, pošto je u novembru 2015. dokapitalizovao tu finansijsku instituciju sa 952.000 kuna (124.000 EUR).


MMF traži od Vlade da sredi Poštansku štedionicu i Dunav osiguranje
Međunarodni monetarni fond traži da srpske vlasti do kraja godine definišu strategiju za konsolidaciju Dunav osiguranja i Poštanske štedionice. Papiri snimljenog stanja u ovim državnim kućama moraće da se stave na sto delegaciji MMF, koja od danas boravi u Beogradu, jer su oni uslov za šestu reviziju aranžmana.

Posebno kratak rok Beograd ima u vezi sa Dunav osiguranjem, jer će do kraja novembra morati da jasno definiše njegovu strategiju privatizacije i to isključivo na osnovu procene nezavisne revizorske kuće.

Pored toga, zvaničnici ove finansijske institucije proveravaće i šta je urađeno na reorganizaciji Poštanske štedionice, koja po njihovoj viziji ne može više da bude servis za kreditiranje velikih državnih preduzeća već svoju orijentaciju treba da usmeri na poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima.

MMF je posebno insistirao da država dostavi izveštaj o svom nadzoru nad ovom bankom.

- Oni imaju informaciju da Poštanska štedionica nije najbolje prošla na testovima NBS. Posebno su insistirali da im se dostave izveštaji o rizičnim kreditima koji, iako su na nivou države smanjeni, u ovoj banci povećani. Do tog povećanja je došlo nakon 31. maja ove godine, kada je država ukinula zaštitu od poverilaca - objašnjava izvor lista Blic.

Poštanska štedionica ima 114 ekspozitura i 1.500 zaposlenih. Ima blizu dva miliona klijenata, a karakteristika je to što je ova državna banka bila primorana da prihvati klijente nekoliko ugašenih banaka - Razvojne banke Vojvodine, Nove Agrobanke, Univerzala i PBB, što je nesumnjivo opteretilo njeno poslovanje. NBS je u bancu otkrila dosta loših kredita i neodgovarajuće procenjenih obezbeđenja, pa je njenu kapitalnu adekvatnost smanjila za čak 9,74%.

Istovremeno, Dunav osiguranje je u prviom kvartalu ove godine poslovao u plusu, odnosno njihov neto dobitak je bio 830 miliona dinara. Međutim, ovu kompaniju pratile su ranije mnoge afere zbog nenamenskog trošenja novca.

Reč je o sklapanju fiktivnih ugovora na troškove reklame i propagande, za šta je potrošeno 6,5 mil EUR, kupovinu obveznica propalih preduzeća, ali i sumnjivim garancijama kojima su pokrivani milionski krediti Dunav banke, koje privatnici nisu vraćali.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta