Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Članice Američke privredne komore za 15 godina investirale u Srbiji 14 mlrd EUR
Američka privredna komora (AmCham Srbija) obeležila je 15 godina rada u Srbiji, a predsednik AmChama Zoran Petrović je poručio da ta organizacija danas ima skoro 200 članica koje su ukupno investirale u Srbiji više od 14 mlrd EUR.

- Od početnog entuzijazma i ideje da se napravi jedna dobra priča sa dobrim kompanijama, došli smo do toga da AmCham danas ima skoro 200 članica i da su te firme investirale preko 14 mlrd EUR - izjavio je Petrović.

Ukupan prihod tih firmi je, kako kaže, preko 11 mlrd EUR u 2015. godini, a daleko značajnije od svega je, kako ističe, uticaj i želja svih tih firmi da promene Srbiju nabolje, da predlažu stvari koje su u skladu sa međunarodnim standardima, ne bi li firme imale više posla, ne bi li naši ljudi imali više posla, i naravno ne bi li sve to dovelo do napretka Srbije, što je, kako navodi, krajnji cilj AmCham-a.

Kako je dodao, AmCham će se u narednom periodu baviti pitanjima poreskog sistema, poreske uprave, a neće izostati ni teme koje su vezane za reformu zdravstva i nastavak borbe protiv sive ekonomije.

Petrović je naglasio da Američka privredna komora ima jako dobar dijalog sa Vladom za svih 15 godina postojanja.
- Za svih 15 godina, imamo jako dobar dijalog sa Vladom, vladinim predstavnicima i drugim institucijama, naš glas se čuje, naše primedbe se uglavnom u većoj ili manjoj meri uvaže - izjavio je Petrović, ocenjujući takav dijalog kao dobar, pošto od njega, kako kaže, imaju benefit svi građani.


Oglašena prodaja Želvoza - Procenjena vrednost kompanije 1,15 milijardi dinara
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika Srbije oglasila je prodaju Fabrike železničkih vozila Želvoz iz Smedereva u stečaju, a rok za dostavljanje ponuda je 21. novembar. Procenjena vrednost je 1,15 milijardi dinara, a iznos depozita je 230 miliona dinara.

Kako se navodi u oglasu, najvažnija imovina stečajnog dužnika su nekretnine u fabričkom krugu, postrojenja i oprema za remont vagona i vlasništvo u firmama Želvoz - ugostiteljstvo i turizam, Zaštitna radionica, Sportsko društvo Železničar i Železničko industrijskoj školi.

Želvoz je u stečaju od jula prošle godine, zbog ogromnih dugova prema državi i radnicima.

Početkom juna ove godine Želvoz je takođe bio ponuđen na prodaju, a procenjena vrednost bila je 1,15 milijardi dinara, ali ponuda nije uspela.


Bank of China dolazi u Srbiju - Ukidanje viza za Kinu početkom 2017. godine
Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang najavio je otvaranje Kineske banke (Bank of China) u Beogradu.
- Premijeru još nisam rekao - brzo će se ovde otvoriti kineska banka - Bank of China - kaže ambasador.

On je dodao i da će decenijsko prijateljstvo Srbije i Kine biti unapređeno ukidanjem viza, a kao krajnji rok za to navodi početak sledeće godine.

- Meni je kao ambasadoru Kine u Srbiji - Srbija na prvom mestu. Srbija je zemlja u kojoj je Kina napravila most prvi most u Evropi, kao i prva zemlja u kojoj Kina gradi prvu brzu prugu. Prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo u Evropi je ponovo Srbija. Zato posle posete našeg predsednika u junu masovno dolaze kineske delegacije. Sve je to uticalo da više Kineza dolazi u Srbiju i više Srba, naših prijatelja, ide u Kinu. Normalno, došlo je vreme da vidimo kako da olakšamo ljudima, poslovnim ljudima, preduzećima, kompanijama, da međusobno posećuju i jednu i drugu zemlju - rekao je Li Mančang.

Očekuje da u novembru bude potpisan zvanični sporazum dve zemlje, a da će, nakon toga, stupiti na snagu.
- Ja mislim da je realno da to bude početkom iduće godine - rekao je Li Mančang.

Srbija je sve atraktivnija za kineske turiste. U 2011. godini oko 3.500 Kineza posetilo je Srbiju, a u prvoj polovini ove godine njih oko 10.000. Ambasador kaže da se mesečno izda oko 600, a godišnje oko 7.000 viza. Uglavnom su to, kako kaže, vize za turiste i biznismene.


Predstavnici Eberspachera posetili pet srpskih preduzeća
Nekoliko srpskih preduzeća moglo bi u narednom periodu da postanu snabdevači nemačkog Eberspachera, jednog od svetskih lidera u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, grejača i rashladnih uređaja za teretna vozila i autobuse, kaže potpredsednik za upravljanje lancem snabdevanja te kompanije Tomas Ror.

Ror je rekao da je već postignut dogovor da u januaru sledeće godine nemački eksperti za kontrolu kvaliteta posete Fabriku poljoprivredne mehanizacije (FPM) Agromehanika iz Boljevaca, i dodao da i Metalac iz Gornjeg Milanovca, posle prošlogodišnje kupovine Fabrike automobilskih delova (FAD) iz istog grada, takođe ima mogućnost za proizvodnju auto-delova.

Delegacija Eberspachera, kompanije koja je prošle godine imala promet od 4,4 mlrd ER i 8.600 zaposlenih u 60 proizvodnih pogona u 25 zemalja sveta, Srbiju je prvi put posetila u julu kada je, uz pomoć Privredne komore Srbije, regionalnih privrednih komora i Razvojne agencije Srbije, razgovarala sa predstavnicima 12 domaćih privrednih društava, potencijalnim dobavljačima delova.

- Prilikom posete u julu razgovarali smo sa dosta potencijalnih dobavljača, ali ovog puta smo posebno posetili pet kompanija kako bismo videli njihove kapacitete i da li mogu da snabdevaju automobilsku industriju - rekao je Ror, koji je sa saradnicima obišao kragujevačke kompanije Teknia KG i Gomma line, Metalac iz Gornjeg Milanovca, Ming iz Niša i FPM Agromehanika iz Boljevca.

Ror je kao dobar primer naveo Metalac, koji, kako je rekao, proizvodi delove od nerđajućeg čelika koji mogu da nađu primenu u industriji izduvnih sistema, i Agromehaniku, čije mašine mogu da se iskoriste za izradu senzora.

- Automobilska industrija je veoma zahtevna i ima visoke standarde kvaliteta koji moraju da se ispune. Preduzeća u Srbiji imaju dobru osnovu da to dostignu... Ona su pokazale veliko interesovanje, žele da sarađuju, motivisane su, i zaposlili su ljude kako bi dostigli potrebni nivo - rekao je Ror.

- Iz Srbije za sada nemamo dobavljače i ovo je naš početak. Početkom meseca otvorili smo novo postrojenje u Velikom Varadinu (Oradea) u Rumuniji, i širimo se sve više - rekao je Ror.

Nemački privrednik pohvalio je i angažovanje Privredne komore Srbije u uspostavljanju kontakta između Eberspachera i srpskih preduzeća. - Sve je dobro organizovano sa potencijalnim dobavljačima i za nas je bilo lako da ih posetimo, ocenimo i razgovaramo s njima o tome šta nam je potrebno i šta mogu da nam ponude. Ovo je najlakši način da dobijemo nove dobavljače - zaključio je Ror.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta