Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tesla banka ipak neće biti ugašena? - Stiglo sedam ponuda za dokapitalizaciju
Tesla štedna banka d.d. iz Zagreba, koja je za polovinu novembra zakazala Skupštinu deoničara radi likvidacije, dobila je sedam ponuda za dokapitalizaciju, zbog čega je predloženo da se na predstojećoj sednici skupštine ne odlučuje o preštanku njenog rada, rekao je Tanjugu predsednik Uprave banke Zvonko Agičić.

Agičić je objasnio da je pismo o nameri dokapitalizacije Tesla štedne banke službeno poslalo šest kompanija iz Srbije i jedna iz Letonije.

Na zahtev manjinskih deoničara, kompanije SIA RTB Capital iz Letonije, doneta je Odluka Uprave o dopuni dnevnog reda kojom se predlaže stavljanje van snage tačke dnevnog reda na kojoj je trebalo da se raspravlja o prestanku rada te banke, a dodat je predlog da se odlučuje o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju novih deonica, rekao je Agičić.

Prema njegovim rečima, Glavna skupština, odnosno njeni deoničari, odlučivaće o tome da li će doneti Odluku o povećanju temeljnog kapitala, kako je predloženo u dopuni dnevnog reda ili će doneti Odluku o pokretanju likvidacije, kako je ranije objavljeno u pozivu za glavnu skupštinu.

Tesla štedna banka je osnovana kao srpsko-hrvatski bankarski projekat 2011. dokapitalizacijom A štedno-kreditne banke u Zagrebu, na inicijativu Srpskog narodnog veća, s ciljem, kako je tada navedeno, da se finansijski pomogne povratak srpskih izbeglica u Hrvatsku.

Vlada Vojvodine je, preko pokrajinskog Fonda za razvoj, uložila u osnivanje te banke 1,5 mil EUR, a tadašnja Vlada Srbije, na čijem je čelu bio Mirko Cvetković, uložila je 1,7 mil EUR.

Osim republičkog i pokrajinskog fonda za razvoj, u priču su ušle i hrvatske firme: fabrika ulja Zvijezda sa oko 500.000 EUR, Končar sa oko 400.000 EUR, zatim Sladorana Županja, Đuro Đaković... Pokazalo se da je to nedovoljan obim kapitala, da je potrebna dokapitalizacija za koju akcionari nisu bili spremni, tako da je banka od početka radila neprofitabilno, gomilajući gubitke u poslovanju.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman je u novembru 2014. izjavio da će akcije Pokrajinskog fonda i Fonda za razvoj Republike Srbije biti prodate fondu B2 Holding AS iz Osla za milion evra, odnosno po ceni od 8,73 EUR po akciji.

U februaru ove godine, hrvatski mediji su spekulisali da bi Tesla banka mogla da pređe u većinsko vlasništvo firme RTB Capital, registrovane u Letoniji, putem dokapitalizacije od 20 miliona kuna (2,6 mil EUR).

Prema pisanju Tportala, RTB Capital je već imao 9% osnivačkog kapitala u Tesla banci, pošto je u novembru 2015. dokapitalizovao tu finansijsku instituciju sa 952.000 kuna (124.000 EUR).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta