Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ČADEŽ: Mogu se očekivati nove slovenačke investicije
Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je danas, uoči Poslovnog foruma Srbija - Slovenija, da se mogu očekivati nove slovenačke investicije u Srbiji, ali i nove investicije srpskih privrednika u Sloveniji.

- Kada smo se prošle godine sastali u Ljubljani na sličnom forumu, ne samo da je interesovanje bilo veliko, nego su i rezultati bili dobri, povećao se obim trgovinske razmene, pokrenuti projekti. To očekujemo i danas, da konkretno privrednici sa privrednicima razgovaraju o novim poslovima i proširenju postojećih poslova - rekao je Čadež.

Kada je reč o banjskom turizmu, Čadež kaže da očekuje ulaganja, ali i savetodavnu pomoć slovenačke strane.

Čadež je ukazao da je deficit sa Slovenijom i dalje prisutan, iako se smanjuje, jer Srbija sve više izvozi nego što uvozi. Dobro je, dodaje, što imamo velike slovenačke kompanije koje su prisutne u Srbiji i izvozno su orijentisane, zapošljavaju mnogo ljudi, proizvode, što doprinosi i srpskoj privredi.

Ističe i da se sve više srpskih kompanija se odlučuje da investira u Sloveniji, navodeći primer kompanija Comtrade, AIK banke, Delta holdinga...

Govoreći o preprekama sa kojima suočavaju srpski privrednici u Sloveniji, Čadež je rekao da je moguće otkloniti ih i da će i tome biti reči na Forumu.

- Zato ovi forumi i postoje, mi ćemo vrlo konkretno razgovarati o problemima sa kojima se srpski privrednici suočavaju u Sloveniji, ali prepreke postoje i za slovenačke kompanije koje ovde posluju. Razgovaraćemo o tome kako da ih rešavamo - rekao je Čadež.

Predsednik PKS-a je dodao da su slovenački investitori zainteresovani za banje, agrobiznis te da se mogu očekivati nove slovenačke investicije u našu zemlju, kao i nove investicije srpskih privrednika u Sloveniji.


Na prodaju imovina PIK 7. juli u stečaju - Ukupna vrednost 210 miliona dinara
Stečajni upravnik koncerna Farmakom MB Šabac - PIK 7. juli a.d. Debrc u stečaju oglasio je prodaju imovine stečajnog dužnika javnim nadmetanjem.

Predmet prodaje je nepokretna i pokretna imovina stečajnog dužnika koju čine poljoprivredno, šumsko i građevinsko zemljište u katastarskim opštinama Mesarci, Zvezd, Vlasanica i Debrc. Imovina je razvrstana po celinama, a ukupna početna cena je oko 210 miliona dinara.

Inače, koncern Farmakom MB Šabac je ranije nudio u zakup na period od devet meseci celokupnu nepokretnu i pokretnu imovinu PIK 7. juli u Debrcu.

Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja uplate depozit do 18. novembra 2016. godine.

Javno nadmetanje održaće se 25. novembra 2016. godine u 11 časova, u Privrednom sudu u Valjevu.

Više detalja možete pogledati OVDE.


Niko nije podneo plan reorganizacije Zastava automobila na vreme
Stečajni sudija Privrednog suda u Kragujevcu, Branislav Jovanović rekao je da je u ponedeljak (24. oktobra 2016. godine) posle prvog ročišta u stečajnom postupku nad preduzećem Zastava automobili, odlučeno da će se o bankrotstvu firme odlučivati van ročišta, jer u predviđenom roku niko nije podneo plan reorganizacije.

Ričište je održano u sali Skupštine grada, zbog velikog interesovanja bivših radnika te firme, a trajalo je oko tri sata.

Na ročištu je prihvaćen izveštaj stečajnog upravnika o ekonomsko-finansijskom stanju, prema kome obaveze preduzeća iznose oko 40 milijardi dinara, dok se najviše duguje Pariskom i Londonskom klubu - oko 24,5 milijardi dinara i Fondu za razvoj Repubike Srbije - oko 10 milijardi dinara.

Zastava automobili potražuje oko 650 miliona dinara, a u stečajnu masu firme je ušlo oko 350 miliona dinara sa dva računa, nekretnine vredne 95 miliona dinara i oko 200 miliona za koje je procenjena mogućnost naplate.

Na ročištu su izabrani poverilački organi, predsednik Skupštine poverilaca i petočlani odbor koji čine poverioci sa najvećim iznosom potraživanja, među kojima je i zastupnik 237 bivših radnika Zastava automobila, Radiša Pavlović.

On je kazao da bivši radnici potražuju oko milion evra od Zastava automobila.

Pavlović je na ročištu zatražio da bivši radnici dobiju status izlučnog poverioca, odnosno da mogu da traže da se određene stvari izdvoje iz stečajne mase. On je dodao i da je deo dugovanja prema Londonskom i Pariskom klubu trebalo da izmiri država.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta